Go Back   Computer Forums > General Computing > Software and Operating Systems
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-01-2015, 12:31 AM   #1
Beta Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 4
Question Windows 7 Startup Delay Before Login Screen

I just reinstalled Windows 7/64 Home Premium and all of the software I need on my ASUS A53E laptop (Pentium 2.2 GHz, 8 GB RAM). I am not sure when it happened as I had several reboots that had to be done while installing my software and the Windows updates and I was multitasking with other things and I did not watch each boot-up, I would come back to my laptop with the Logon screen showing... but now I see that after the 'Starting Windows' screen when the animation of the Windows icon/logo finishes, I have a long period (about 45 seconds or so, I haven't timed it) where the screen is black with an active mouse icon and that's it... after the delay it goes to the Login Screen and starts fine after I enter my password. I have Bitdefender Internet Security 2015 and it has a few optimization tools with it and I've tried them but nothing helps. I have defragmented the hard drive, checked for errors via Windows tools and nothing helps. Ideas on how to fix this or a startup tool that can find out what's going on? Thanks!
__________________

ryevick is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 12:56 AM   #2
Wizard of Wires
 
setishock's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Not sure
Posts: 10,030
Default Re: Windows 7 Startup Delay Before Login Screen

Mine does the same thing. I have a few heavy programs that start up at boot so that may be it.
__________________

setishock is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2015, 01:11 AM   #3
Beta Member
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 4
Default Re: Windows 7 Startup Delay Before Login Screen

Quote:
Originally Posted by setishock View Post
Mine does the same thing. I have a few heavy programs that start up at boot so that may be it.
I don't on startup, it shouldn't be doing this.
ryevick is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2015, 11:24 AM   #4
In Runtime
 
Clarence's Avatar
 
Join Date: May 2013
Location: Trinidad
Posts: 109
Default Re: Windows 7 Startup Delay Before Login Screen

try running "msconfig" from the command prompt line or type system configuration in the search tab seach through the unnecessary startup programs that you may think is causing a lag at startup. Uncheck, save and proceed.
__________________
--------------------if only i can do better!!------------
Clarence is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2015, 04:41 AM   #5
Fully Optimized
 
joedaman633's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: England, Birmingham
Posts: 1,812
Default Re: Windows 7 Startup Delay Before Login Screen

It's usually a service that's hanging that causes issues with start-up or shutdown if I'm honest. Try booting up into safe mode (tap F8 a few times after turning the PC on to get the option), and that should load the PC with minimal start-up programs/services. If you don't have a problem at this point, then it's a piece of software (or possibly driver) that's been installed that is causing an issue.
__________________
Athlon II x4 645 || 1TB 7200rpm HDD || EVGA GTX 650Ti OC || 8GB DDR3 RAM || Windows 7 Home x64

i5 4210M || 500GB Samsung EVO 850 SSD || GeForce 825M || 16GB DDR3 RAM || Windows 10 x64
joedaman633 is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2015, 08:27 AM   #6
Golden Master
 
BK_123's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Australia
Posts: 7,528
Default Re: Windows 7 Startup Delay Before Login Screen

I'd also get HijackThis and run it then post the log it generates here. http://filehippo.com/download_hijackthis/
__________________

BK_123 is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 07:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0