Go Back   Computer Forums > General Computing > Software and Operating Systems
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-17-2010, 12:29 AM   #1
Daemon Poster
 
The_Lucas's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 749
Send a message via ICQ to The_Lucas Send a message via MSN to The_Lucas Send a message via Yahoo to The_Lucas
Angry Age of Empires II and Windows 7 x64

As my signature states, I love playing AOE II: TC. But now I have added an addition to my large software collection: Windows 7 Ultimate x64. My new favorite OS, it has made many improvements over XP. But back to the question:

When I run AOE II on Win7, the landscape is in weird colors. The sea is purple, the grass and dirt have a grid and look horrible, and it's driving me insane that I can't ditch XP yet and free up a 30 GB partition. I have run the compatibility wizard, tried all the different combinations of compatibility options, disabled Aero and made 7 look like 2000, and closed all my background programs. I think it's a graphics conflict.

Here are my specs:
AMD Athlon 64 3500+ CPU at 2.4 GHz (single core, no HAV)
nVidia 7300GT graphics card with 256 MB VRAM.
I have run AOE II in a virtual machine running XP, and it didn't have issues except it was slow. On my XP installation, the problem would occur when I had a program called Simple Sticky Notes running, mainly because I set the notes to transparent. However, this program isn't running when I run AOE II on 7.

I have gotten XP Mode for 7, however I think it's not going to work right until I have a CPU with HAV. It seems to use Remote Desktop to view the VM, which is stupid because RD can't take advantage of Direct X. So I've been using a great free program called VirtualBox by Sun.

Notes on posting:
1. I can't get a new computer, graphics card, CPU or pricey stuff like that. I really don't want to spend anything at all.
2. I want to be able to play the game on 7.
3. Please stay to the question.
__________________

__________________
The Enigma Community
http://enigmacommunity.org
My Blog
http://lucasbytegeni.us
Quote:
Originally Posted by krone6 View Post
Doesn't "loatheing" something the same as "love?" Whenever i hear it be used the person "loves" that product or service or whatever it is they're talking about.
The_Lucas is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2010, 03:50 PM   #2
Daemon Poster
 
GibsonSGKing's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,384
Default Re: Age of Empires II and Windows 7 x64

I ran into this exact problem last night at a lan party, except my game locked up at the "Loading" screen before the game starts, and I had to restart to close it. If anyone has a fix I would love to try it.
__________________

__________________
C2Q Q9400 @ 3.2GHZ | Zalman 9900 LED HeatSink | Asus P5E3 Pro Motherboard | CM Storm Scout case | 1TB Caviar Black HDD | GTX760 4GB | 23" Acer [1920x1080] & 21.6" Asus [1920x1080] monitors
GibsonSGKing is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2010, 07:15 PM   #3
Daemon Poster
 
The_Lucas's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 749
Send a message via ICQ to The_Lucas Send a message via MSN to The_Lucas Send a message via Yahoo to The_Lucas
Default Re: Age of Empires II and Windows 7 x64

This problem happens every time you start the game. Anybody else played AOE II on 7?
__________________
The Enigma Community
http://enigmacommunity.org
My Blog
http://lucasbytegeni.us
Quote:
Originally Posted by krone6 View Post
Doesn't "loatheing" something the same as "love?" Whenever i hear it be used the person "loves" that product or service or whatever it is they're talking about.
The_Lucas is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2010, 07:44 PM   #4
Fully Optimized
 
cboucher's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: USA
Posts: 1,652
Default Re: Age of Empires II and Windows 7 x64

Quote:
Originally Posted by lucasbytegenius View Post
This problem happens every time you start the game. Anybody else played AOE II on 7?
I've played it on my netbook running 7, but I figured the weird colors were because the resolution of the netbook isn't supported by the game. I just lived with it, although I rarely play games on my netbook anyways.
__________________
But I'm trying, Ringo. I'm trying real hard... to be the Shepherd.
cboucher is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2010, 09:13 PM   #5
Daemon Poster
 
The_Lucas's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 749
Send a message via ICQ to The_Lucas Send a message via MSN to The_Lucas Send a message via Yahoo to The_Lucas
Default Re: Age of Empires II and Windows 7 x64

So, if more people with 7 are having issues with it, it may be a 7 problem.
Keep posting!
__________________
The Enigma Community
http://enigmacommunity.org
My Blog
http://lucasbytegeni.us
Quote:
Originally Posted by krone6 View Post
Doesn't "loatheing" something the same as "love?" Whenever i hear it be used the person "loves" that product or service or whatever it is they're talking about.
The_Lucas is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2010, 10:57 PM   #6
Daemon Poster
 
GibsonSGKing's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,384
Default Re: Age of Empires II and Windows 7 x64

Quote:
Originally Posted by lucasbytegenius View Post
So, if more people with 7 are having issues with it, it may be a 7 problem.
Keep posting!
But it worked on my friends computer that had the same OS, but with a Phenom X3 and GTX260
__________________
C2Q Q9400 @ 3.2GHZ | Zalman 9900 LED HeatSink | Asus P5E3 Pro Motherboard | CM Storm Scout case | 1TB Caviar Black HDD | GTX760 4GB | 23" Acer [1920x1080] & 21.6" Asus [1920x1080] monitors
GibsonSGKing is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2010, 11:02 PM   #7
Bogan
 
Neodude112320's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Australia
Posts: 8,471
Send a message via MSN to Neodude112320
Default Re: Age of Empires II and Windows 7 x64

Right click on AOE,Go into compatibillity and Tick 'disable visual themes' and 'disable desktop composition' and give that a whirl.
__________________
Desktop:BitFenix Survivor~Gigabyte GA-P67A-UD3R~ i7 2600K @ 4hz~AMD 6870 1GB~12gb Team Elite DDR3 1333~3xWD In RAID5~W7 Ult
Laptop:Alienware M11x~ i7-2637M 1.7GHz~16GB 1333MHz DDR3~GeForce GT 540M~W7 Ult
Neodude112320 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2010, 04:10 AM   #8
Daemon Poster
 
The_Lucas's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 749
Send a message via ICQ to The_Lucas Send a message via MSN to The_Lucas Send a message via Yahoo to The_Lucas
Default Re: Age of Empires II and Windows 7 x64

As I said, I tried all the compatibility combinations. Just a whim, but which of you guys ran AOE II on 7 x64?
__________________
The Enigma Community
http://enigmacommunity.org
My Blog
http://lucasbytegeni.us
Quote:
Originally Posted by krone6 View Post
Doesn't "loatheing" something the same as "love?" Whenever i hear it be used the person "loves" that product or service or whatever it is they're talking about.
The_Lucas is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2010, 04:36 AM   #9
Bogan
 
Neodude112320's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Australia
Posts: 8,471
Send a message via MSN to Neodude112320
Default Re: Age of Empires II and Windows 7 x64

Me. This works.

If that doesnt work,run the game and then alt-tab out,open the task manager and then kill explorer.exe and then alt-tab back into the game.
__________________
Desktop:BitFenix Survivor~Gigabyte GA-P67A-UD3R~ i7 2600K @ 4hz~AMD 6870 1GB~12gb Team Elite DDR3 1333~3xWD In RAID5~W7 Ult
Laptop:Alienware M11x~ i7-2637M 1.7GHz~16GB 1333MHz DDR3~GeForce GT 540M~W7 Ult
Neodude112320 is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2010, 04:41 AM   #10
Daemon Poster
 
The_Lucas's Avatar
 
Join Date: May 2010
Posts: 749
Send a message via ICQ to The_Lucas Send a message via MSN to The_Lucas Send a message via Yahoo to The_Lucas
Default Re: Age of Empires II and Windows 7 x64

Now there's something new! I used to do that when I had a 500 MHz machine with 64 MB RAM. I'll try it.

Also, I will try a command-line option to modify the shortcut that will make AOE use system memory instead of graphics memory
__________________

__________________
The Enigma Community
http://enigmacommunity.org
My Blog
http://lucasbytegeni.us
Quote:
Originally Posted by krone6 View Post
Doesn't "loatheing" something the same as "love?" Whenever i hear it be used the person "loves" that product or service or whatever it is they're talking about.
The_Lucas is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 10:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0