Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-11-2007, 05:30 PM   #1
In Runtime
 
thomas49th's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 395
Default Windows 98 machine failed to boot

Hi, I have a machine running windows 98 and wenether i try to boot it windows 98 flickers for a second and then goes into MS-DOS with the C:\ prompt

Any ideas in howto make the machine boot up windows
THx
__________________

__________________
1: Q6700 @ stock 3GHz 775 6GB-DDR800 ASROCK penryn 1600SLI, 1GB ATI RAEDON 5770 ~ 3TB internal;
2: 3.2Ghz Phenom 9550 Black ed 4GB-DDR3, ASUS skt AM3, HD 4850 512MB
3: Core i7 3.2GHz, 6GB DDR3, 512MB EN8800GT, 1TB Internal
4: Athlon 4000+ skt 939 6600GT 3GB
5: P4 3.4GHz, 3GB-DDR, ASUS skt 775, ATI RAEDON 9550
+ all my other lovely comp parts :)
thomas49th is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2007, 05:40 PM   #2
Fully Optimized
 
A True Folder's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,789
Default Re: Windows 98 machine failed to boot

sounds like hdd failure, are all the cables securely attached? is the hdd recognised in the bios?
__________________

__________________
E8600@ 4.25GHz, 1.325V | Thermalright Ultra 120 eXtreme + Scythe Slipstream 120 | Asus Rampage Extreme| 4GB Corsair 2000MHz 8-8-8-24 @ 1600 6-7-6-24| ASUS 9800GTX| Pioneer 18X SATA DVD-RW | 320GB + 500GB WD SATAII | Antec True Power Trio 650W | Thermaltake Sonata | Vista Ultimate x64 SP2/Win7 Ultimate
A True Folder is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2007, 05:57 PM   #3
Fully Optimized
 
esa193's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 4,210
Send a message via AIM to esa193
Default Re: Windows 98 machine failed to boot

r you hearing a clicking sound coming from your computer?
__________________
antec 900, q6600, 4G, 500G, 160G, 9800gtx, 780i, 47in 1080ptv, 5.1 surround sound

MacArthur wrestling pwns!
esa193 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2007, 04:57 PM   #4
In Runtime
 
thomas49th's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 395
Default Re: Windows 98 machine failed to boot

nope. just flashes windows 98 loading screen then goes to a command prompt
__________________
1: Q6700 @ stock 3GHz 775 6GB-DDR800 ASROCK penryn 1600SLI, 1GB ATI RAEDON 5770 ~ 3TB internal;
2: 3.2Ghz Phenom 9550 Black ed 4GB-DDR3, ASUS skt AM3, HD 4850 512MB
3: Core i7 3.2GHz, 6GB DDR3, 512MB EN8800GT, 1TB Internal
4: Athlon 4000+ skt 939 6600GT 3GB
5: P4 3.4GHz, 3GB-DDR, ASUS skt 775, ATI RAEDON 9550
+ all my other lovely comp parts :)
thomas49th is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2007, 05:00 PM   #5
Golden Master
 
ISOwner's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 12,208
Default Re: Windows 98 machine failed to boot

Here are some pretty good suggestions:

Get IT Done: Troubleshoot Windows 98 startup problems with these tips
http://articles.techrepublic.com.com...1-5032921.html
__________________
*Fact: Microsoft Window's Blue Screen of Death vs Computerforums.org's White Screen of Death. Which is worse?
ISOwner is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2007, 08:10 PM   #6
Fully Optimized
 
Juice's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 2,946
Send a message via AIM to Juice Send a message via MSN to Juice
Default Re: Windows 98 machine failed to boot

Try this: put the computer back in the garbage where it belongs, unless it's a C2Q running 98
__________________
Juice
P4 2.4GHz, 1.5Gb, 40Gb.
PowerBook G4 867MHz, 1Gb, 60Gb.
Juice is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 06:44 AM   #7
Golden Master
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 13,091
Default Re: Windows 98 machine failed to boot

Well, this time, it's where I'm kicking in.

Do the following commands in order:
dir

If you see a Windows and Program Files, you're good for step 2. If not, format and reinstall. I'd start checking your drive if it isn't failing.

Do That command to load Windows:
C:\WINDOWS\WIN.COM
lhuser is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 01:29 PM   #8
BSOD
 
forumaddict's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 81
Default Re: Windows 98 machine failed to boot

I am having the same prob
see windows 98 backups
forumaddict is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 02:40 PM   #9
In Runtime
 
thomas49th's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 395
Default Re: Windows 98 machine failed to boot

ahhh gay. Well I try running win.com in C:\WIN98 and i get HIMEM.SYS is missing so I copy the file (which is in another directory) to that C:\WIN98 and i've checked it's in there but i still get the same error message!

EDIT:

Done it by setting autoexec.bat and config.sys except windows is loading then i get the message
blah blah VFAT is not present or unaviable blah blah

system halted

what to do now?
__________________
1: Q6700 @ stock 3GHz 775 6GB-DDR800 ASROCK penryn 1600SLI, 1GB ATI RAEDON 5770 ~ 3TB internal;
2: 3.2Ghz Phenom 9550 Black ed 4GB-DDR3, ASUS skt AM3, HD 4850 512MB
3: Core i7 3.2GHz, 6GB DDR3, 512MB EN8800GT, 1TB Internal
4: Athlon 4000+ skt 939 6600GT 3GB
5: P4 3.4GHz, 3GB-DDR, ASUS skt 775, ATI RAEDON 9550
+ all my other lovely comp parts :)
thomas49th is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2007, 03:32 PM   #10
In Runtime
 
thomas49th's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 395
Default Re: Windows 98 machine failed to boot

ahh i fixed that! then i booted and i needed me to set the temp paths so i rebooted only to meet the error message diskette device 0 seek failure and invalid system disk

so i tried messing around in the BIOS but i think it's a hardware problem
I think it's kaput.... any other ideas?

Thankyou
__________________

__________________
1: Q6700 @ stock 3GHz 775 6GB-DDR800 ASROCK penryn 1600SLI, 1GB ATI RAEDON 5770 ~ 3TB internal;
2: 3.2Ghz Phenom 9550 Black ed 4GB-DDR3, ASUS skt AM3, HD 4850 512MB
3: Core i7 3.2GHz, 6GB DDR3, 512MB EN8800GT, 1TB Internal
4: Athlon 4000+ skt 939 6600GT 3GB
5: P4 3.4GHz, 3GB-DDR, ASUS skt 775, ATI RAEDON 9550
+ all my other lovely comp parts :)
thomas49th is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 08:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0