Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-07-2009, 01:11 AM   #1
In Runtime
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 129
Default wierd from with HDMI audio

I have a RADEON 4350 and I use the HDMI for both video and audio. The video works fine and but the audio has a weird problem. When I play a sound (XP), the sound will gradually increase from no sound to the defined level. The problem is similar to the feature that an IPOD has. You can set an ipod to slowly increase the sound level when you turn on the ipod so that you don't get startled.

I'm using an Asus monitor with built in speakers and I already ruled out the monitor being the culprit by testing with an HDTV. I think the problem is not really a problem but maybe a feature?
__________________

david90 is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2009, 01:58 AM   #2
Fully Optimized
 
vampist's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: USA
Posts: 2,404
Default Re: wierd from with HDMI audio

That is sort of what it sounds like, a feature. I have not heard of this before even on the Ipod..

If I knew this before it would have come in handy because I get scared crap less every time I turn on my ipod.. Lol I need to learn to turn it down before I turn it off.
__________________

__________________
Everyone's Favorite Turd xD
ET: "Phone home!"
Geek: "ping 127.0.0.1"

"If that guy knew half the $h*t that I know, his fuzzy little head would explode. " - Matthew Farrell
vampist is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2009, 05:45 PM   #3
In Runtime
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 129
Default Re: wierd from with HDMI audio

OP: could you please edit the title to "weird problem with HDMI audio"?

I don't know where to start troubleshooting this problem. I have no leads or entry point. I tried updating the drivers but no luck.

In my system device manager under sound,video and game controllers I do see two devices have legacy driver. I already downloaded and updated the driver so I'm not sure why it still say legacy driver. I assume legacy driver means old or a generic drivers.
david90 is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2009, 05:49 PM   #4
Fully Optimized
 
vampist's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: USA
Posts: 2,404
Default Re: wierd from with HDMI audio

Quote:
Originally Posted by david90 View Post
OP: could you please edit the title to "weird problem with HDMI audio"?

I don't know where to start troubleshooting this problem. I have no leads or entry point. I tried updating the drivers but no luck.

In my system device manager under sound,video and game controllers I do see two devices have legacy driver. I already downloaded and updated the driver so I'm not sure why it still say legacy driver. I assume legacy driver means old or a generic drivers.
Do you have any other HDMI devices such as an xbox 360 or a PS3 you could see if the sound does the same thing. That would tell you that it is the tv and not your computer.

Have you noticed your computer doing this with headphones or your regular computer speakers?
__________________
Everyone's Favorite Turd xD
ET: "Phone home!"
Geek: "ping 127.0.0.1"

"If that guy knew half the $h*t that I know, his fuzzy little head would explode. " - Matthew Farrell
vampist is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2009, 05:58 PM   #5
In Runtime
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 129
Default Re: wierd from with HDMI audio

Quote:
Originally Posted by vampist View Post
Do you have any other HDMI devices such as an xbox 360 or a PS3 you could see if the sound does the same thing. That would tell you that it is the tv and not your computer.

Have you noticed your computer doing this with headphones or your regular computer speakers?
It's not the tv/monitor. I already tried connecting my computer to my HDTV via hdmi and it has the same problem. I'm sure that the problem lies within my computer.

Prior to using hdmi, I got audio from the audio jack in the back of my computer and it worked fine with no problem.

I get my hdmi output from a RADEON 4350 video card. Does this mean that the radeon is also a soundcard or does it interface with my onboard sound card to get the audio?
david90 is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2009, 11:58 PM   #6
In Runtime
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 129
Default Re: wierd from with HDMI audio

any help?
david90 is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2009, 12:01 AM   #7
Omnipotent One
 
Atomic Rooster's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: USA
Posts: 11,161
Send a message via AIM to Atomic Rooster Send a message via Yahoo to Atomic Rooster
Default Re: wierd from with HDMI audio

If you look in your sound properties, it should list the video card as a play back device. Select it as your default player and see how the sound works.
Atomic Rooster is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2009, 02:29 AM   #8
In Runtime
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 129
Default Re: wierd from with HDMI audio

Quote:
Originally Posted by Atomic Rooster View Post
If you look in your sound properties, it should list the video card as a play back device. Select it as your default player and see how the sound works.
I went to control panel, "sound and audio property" and in voice and audio tab I see two choices in the default device drop down menu: Realtek HDA HDMI out and Realtek HD audio output. Before when I didn't use hdmi, Realtek HD audio output was selected and audio came out of the audio plug. When I switched to HDMI, I selected RealTek HDA HDMI instead and I got audio from HDMI but with the problem stated above.

Under the hardware tab in sound and audio property, I do see an "ATI HDMI Audio" entry.

Why are the active sound devices from RealTek instead of ATI (my video card where I plug the hdmi cable into)?
__________________

david90 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 11:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0