Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-16-2010, 07:58 PM   #1
Baseband Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 27
Default why wont this hardrive work in this motherboard?

hello everybody. first off let me thank all of you for your attention and any help.

ok i am trying to install a hardrive in a older motherboard. it is a gigabyte GA-7ZX. it has a socket A. 800mhz processor. and supports ATA 33/66/100
i have a hardrive here i am trying to get to work in it.. it is a Maxtor quickview. (120gb ATA/133)
i was able to install windows xp on it but when i go to load it restarts the computer..
also in bios the autodetect hardrive locks up. and when i go to manually set drive perameters it also locks up.

is this simply because the mobo doesent support ATA133?? or is the drive too big?
ty!!

also if so.. would a 80gb drive work in this?
__________________

aidynphoenix is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2010, 08:05 PM   #2
Omnipotent One
 
Atomic Rooster's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: USA
Posts: 11,161
Send a message via AIM to Atomic Rooster Send a message via Yahoo to Atomic Rooster
Default Re: why wont this hardrive work in this motherboard?

Even though it's not that big, it sounds like you may be running into a drive size barrier. There is a BIOS update available that allows running drives 137GB and larger.

GA-7ZX-1 - BIOS Updates
__________________

Atomic Rooster is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2010, 08:11 PM   #3
Baseband Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 27
Default Re: why wont this hardrive work in this motherboard?

tyvm.. now the scary part of flashing!! i've never had this work out sucesfully before
aidynphoenix is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2010, 08:23 PM   #4
Omnipotent One
 
Atomic Rooster's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: USA
Posts: 11,161
Send a message via AIM to Atomic Rooster Send a message via Yahoo to Atomic Rooster
Default Re: why wont this hardrive work in this motherboard?

They have a couple of BIOS update utilities that my work for you. They operate while in Windows and work really well.

@ BIOS Live Update Utility

Q-Flash - Quick Flash BIOS Utility
Atomic Rooster is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2010, 08:28 PM   #5
Baseband Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 27
Default Re: why wont this hardrive work in this motherboard?

ok so i downloaded the bios package. it is a application that unzips 3 files. one is 7zx.fg the next is autoexec dos batch file. and then there is another application named flash867..
so what do i do? do i run that flash 867 app from a operating system? or do i run that dos batch file (autoexec from dos?)
thanks for any help!
aidynphoenix is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2010, 08:33 PM   #6
Omnipotent One
 
Atomic Rooster's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: USA
Posts: 11,161
Send a message via AIM to Atomic Rooster Send a message via Yahoo to Atomic Rooster
Default Re: why wont this hardrive work in this motherboard?

That needs to be run in a DOS environment.

If your motherboard supports Q-Flash, it will use the BIOS file you just downloaded. Otherwise, use the @ BIOS utility as it also uses that file.
Atomic Rooster is offline   Reply With Quote
Old 05-16-2010, 08:46 PM   #7
Baseband Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 27
Default Re: why wont this hardrive work in this motherboard?

tryed it through bios tells me bios Id error?

i thought i might of have gotten the wrong one.. but i checked the site.. my motherboard says exactially (GA-7zx) than over in the corner of the board it says REV 1.0
checked the picture of that board on the website and it has the ISA slot that my motherboard doesent.. also the other images show the primary ide connector as being red.. where mine is blue...
i am confused now..

aw crap that ver only works for rev 5.0.... there doesent seem to be any for my mobo version...

thanks for the help.. i think i got it sorted out now..
strange but it wouldent boot into xp useing a smaller hdd either.. it would crash after the loading screen.
i pulled the sticker off the bios chip. and noticed there was a sticker over a sticker.. on the hidden sticker i could see through it and read 7zx1 but the 7zx1 bios wouldent work with the flash utility.. i tryed the 7zx-H bios and it works just fine now!!
it boots into xp just fine. and also it reads the 120gb hardrives just fine..
any ideas as to whats wrong here?
maybe somebody put the wrong chip in this mobo or something????

well i ran into a problem.. my 128mb sticks are all reading as 64mb now.. same goes for all the memory i put in there..
this is upsetting.. idk what to do now..
__________________

aidynphoenix is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 05:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0