Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-25-2012, 06:13 PM   #1
Fully Optimized
 
~Darkseeker~'s Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Welwyn Garden City, United Kingdom
Posts: 2,494
Default what the...

Okay sorry for the thread spam, but srs...

My rig (pictures a few threads back) has an i5 2500k @3.3GHz

For some reason, WEI is scoring it at 2.9 and I struggle to get any good FPS out of it

whats going on?
__________________

__________________
EVGA SLI Micro Z68 // Intel i5-2500k @ 4.4GHz // 8GB Corsair Vengeance 1866MHz // Overclocked ASUS GTX 660 Ti // Corsair Carbide SPEC-03 // Kingston Hyper-X 120GB // 2TB WD Green + 500GB WD Black
#JC4PM
~Darkseeker~ is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2012, 10:23 PM   #2
Fully Optimized
 
OhSnapWord's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,853
Default Re: what the...

Check the BIOS settings see if anything looks out of the ordinary.
__________________

OhSnapWord is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2012, 11:32 PM   #3
Site Team
 
celegorm's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 10,713
Send a message via AIM to celegorm
Default Re: what the...

This the one you're talking about? New rig


Step one for me in a case like this is check for a BIOS update and reset it to all defaults. Then using your favorite temperature monitor look at the temp of the processor (core temp, realtemp, speedfan all can do this). Also make sure all of your drivers are up to date.



One thing I don't see in the pictures (but it could be the angle) is a power plug into the GPU. Did you install one there?
__________________
"as a fanboy i refuse to admit it and will pull countless things out of my butt to disprove it"

Team Thelegorm! Total Kills: 21 (i iz in uor profile, editsing your sigz)
celegorm is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2012, 04:07 AM   #4
Fully Optimized
 
~Darkseeker~'s Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Welwyn Garden City, United Kingdom
Posts: 2,494
Default Re: what the...

Quote:
Originally Posted by celegorm View Post
This the one you're talking about? New rig


Step one for me in a case like this is check for a BIOS update and reset it to all defaults. Then using your favorite temperature monitor look at the temp of the processor (core temp, realtemp, speedfan all can do this). Also make sure all of your drivers are up to date.



One thing I don't see in the pictures (but it could be the angle) is a power plug into the GPU. Did you install one there?
Yeah, that's the one

Just before I went to bed I installed Drivermax and checked over the driver ages, about half of them are indeed OOD so i'll update those when I get home

the GPU has 2x6pin PCI-e connectors going into the back, obscurbed from view by the HDD mount
__________________
EVGA SLI Micro Z68 // Intel i5-2500k @ 4.4GHz // 8GB Corsair Vengeance 1866MHz // Overclocked ASUS GTX 660 Ti // Corsair Carbide SPEC-03 // Kingston Hyper-X 120GB // 2TB WD Green + 500GB WD Black
#JC4PM
~Darkseeker~ is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2012, 11:25 AM   #5
Fully Optimized
 
OhSnapWord's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,853
Default Re: what the...

It's weird that the CPU is scoring so low. If the BIOS is up to date and the all the settings are default, I would try another CPU. I'm thinking that maybe one or more of the cores might be dead. CPUz might tell you this. I've never seen it though but there's a first time for everything.
OhSnapWord is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2012, 03:26 PM   #6
Fully Optimized
 
~Darkseeker~'s Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Welwyn Garden City, United Kingdom
Posts: 2,494
Default Re: what the...

well, here's where im at so far:



And this is what CPUZ shows:



So far i've updated all the drivers to the latest versions, spammed Windows update until it cant find anymore and done an optimised default reset in BIOS.
__________________
EVGA SLI Micro Z68 // Intel i5-2500k @ 4.4GHz // 8GB Corsair Vengeance 1866MHz // Overclocked ASUS GTX 660 Ti // Corsair Carbide SPEC-03 // Kingston Hyper-X 120GB // 2TB WD Green + 500GB WD Black
#JC4PM
~Darkseeker~ is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2012, 03:43 PM   #7
Fully Optimized
 
~Darkseeker~'s Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Welwyn Garden City, United Kingdom
Posts: 2,494
Default Re: what the...

Oh...

Speedfan shows the temperature of all 4 cores as being 83 degrees C...


thats probably why it gets slightly better rating with the side off, now i think about it. looks like im going to buy meself a new cooler this week...


EDIT: reseated the cooler, and this happened:



Finally get to use this beast properly.
__________________
EVGA SLI Micro Z68 // Intel i5-2500k @ 4.4GHz // 8GB Corsair Vengeance 1866MHz // Overclocked ASUS GTX 660 Ti // Corsair Carbide SPEC-03 // Kingston Hyper-X 120GB // 2TB WD Green + 500GB WD Black
#JC4PM
~Darkseeker~ is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2012, 05:33 PM   #8
Fully Optimized
 
OhSnapWord's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: USA
Posts: 1,853
Default Re: what the...

Thermal throttling. Glad you got it working!
OhSnapWord is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2012, 06:46 PM   #9
Site Team
 
celegorm's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 10,713
Send a message via AIM to celegorm
Default Re: what the...

Awesome! I thought it might be temp related. Thankfully that's all it was
__________________

__________________
"as a fanboy i refuse to admit it and will pull countless things out of my butt to disprove it"

Team Thelegorm! Total Kills: 21 (i iz in uor profile, editsing your sigz)
celegorm is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 06:47 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0