Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-28-2009, 04:01 PM   #1
Fully Optimized
 
Holysky's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 3,692
Default Urgent Help Needed

My CPU stays at 30'C while im not doing anything, but when i start to play a game it instantly goes up to 50 and sometimes causing it to shut down my pc at 80'C. Why is my PC overheating all of a sudden. I checked my Heatsink and nothing is wrong. I did switch for arctic silver 5 to Thermal Grease, though. What is wrong. please help before my pc overheats again

my GPU is also at 50'c and my internal temp is 39'C Remote temp is 32'C


Why is my Processor (pentium D @ 3.2 ghz stock) running at 50 percent?
__________________

__________________
Let's get this party started, I'm sick of begging you You make me dead inside which I give to you
Let's get this party started, You make me feel inside I want to be the one to make myself sane
Holysky is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2009, 04:11 PM   #2
Daemon Poster
 
nevermind1534's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 754
Default Re: Urgent Help Needed

Virus?
__________________

__________________
Your PC Forums - yourpcforums.org
nevermind1534 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2009, 04:11 PM   #3
Omnipotent One
 
Atomic Rooster's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: USA
Posts: 11,161
Send a message via AIM to Atomic Rooster Send a message via Yahoo to Atomic Rooster
Default Re: Urgent Help Needed

Is the fan ramping up to meet the needs of the CPU? There should be options in the BIOS to run the fan constantly at full speed, or to vary the speeds according to heat.
Atomic Rooster is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2009, 04:24 PM   #4
Fully Optimized
 
Holysky's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 3,692
Default Re: Urgent Help Needed

locked bios is a stock gateway but i will try

now my GPU is at 74 WTF i have 5 fans lol.

CPU temperature rising at 57'C now

hwmonitor doesnt work what is the other one everest something?

im running an AVG scan Combat arms (online game) and posting now and my processor is at 100 percent...

exited out of combat arms now at 65% why is my Processor working so hard?!?!?!?
__________________
Let's get this party started, I'm sick of begging you You make me dead inside which I give to you
Let's get this party started, You make me feel inside I want to be the one to make myself sane
Holysky is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2009, 04:29 PM   #5
Fully Optimized
 
wol-va-rine's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 2,104
Default Re: Urgent Help Needed

Quote:
Originally Posted by Atomic Rooster View Post
Is the fan ramping up to meet the needs of the CPU? There should be options in the BIOS to run the fan constantly at full speed, or to vary the speeds according to heat.
this would be the first thing to check, also, it's really hard to believe that a pentium D is running 30C at idle, pentium 4s are hot chips and a pentium D is basically two of those stuck together, the overheating I can understand if your cooling solution is inadequate, but the idle temps should also be higher then, what monitoring programs do you use...? is TJmax set at 100...? we really can't be sure of most of these answers unless you post your specs and we can google the parts...
__________________
MY INTARDNET BEAST ■ Antec 300 ■ Q6600 B3, 2.8GHz @ 1.325v ■ MSI X48C Platinum ■ Kingwin XT-1264 ■ Visiontek HD 4870 512MB ■ 4x1GB Transcend aXeRam DDR3-1800 @ 1400MHz ■ WD Raptor (160GB) ■ Western Digital (250GB) ■ Samsung (640GB) ■ Seagate (500GB) ■ WD Caviar Green (1TB) ■ OCZ ProXStream 1kw ■ Sound Blaster X-Fi Platinum ■ JVC HA RX900 ■

ME ■ I am bald and my head is lumpy...fear me ■
wol-va-rine is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2009, 04:29 PM   #6
Omnipotent One
 
Atomic Rooster's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: USA
Posts: 11,161
Send a message via AIM to Atomic Rooster Send a message via Yahoo to Atomic Rooster
Default Re: Urgent Help Needed

Also make sure the CPU fan is connected to the right header on the motherboard.
Atomic Rooster is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2009, 04:31 PM   #7
Fully Optimized
 
Holysky's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 3,692
Default Re: Urgent Help Needed

which one is the right one. i have it connected to the one next to the heatsink. Can i get into the bios if it is a Gateway MOBO?

Quote:
Originally Posted by nevermind1534 View Post
Virus?
nope just a whole bunch of tracking cookies as usual
__________________
Let's get this party started, I'm sick of begging you You make me dead inside which I give to you
Let's get this party started, You make me feel inside I want to be the one to make myself sane
Holysky is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2009, 04:33 PM   #8
Omnipotent One
 
Atomic Rooster's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: USA
Posts: 11,161
Send a message via AIM to Atomic Rooster Send a message via Yahoo to Atomic Rooster
Default Re: Urgent Help Needed

It should be labeled like CPU_FN or FAN1, etc.

You should be able to enter the BIOS and make some very basic changes. You need to hit either the F1 or F2 button at boot.
Atomic Rooster is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2009, 04:36 PM   #9
Fully Optimized
 
wol-va-rine's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 2,104
Default Re: Urgent Help Needed

Quote:
Originally Posted by Holysky View Post
which one is the right one. i have it connected to the one next to the heatsink. Can i get into the bios if it is a Gateway MOBO?
it's not a gateway motherboard, it's just a stripped down version of an ASUS or similar brand mass produced for gateway systems, check to see if your motherboard has a 3 pin or 4 pin header for your cpu fan, also list what model number your gateway is...

Quote:
Originally Posted by Atomic Rooster View Post
It should be labeled like CPU_FN or FAN1, etc.

You should be able to enter the BIOS and make some very basic changes. You need to hit either the F1 or F2 button at boot.
if those don't work try delete...
__________________
MY INTARDNET BEAST ■ Antec 300 ■ Q6600 B3, 2.8GHz @ 1.325v ■ MSI X48C Platinum ■ Kingwin XT-1264 ■ Visiontek HD 4870 512MB ■ 4x1GB Transcend aXeRam DDR3-1800 @ 1400MHz ■ WD Raptor (160GB) ■ Western Digital (250GB) ■ Samsung (640GB) ■ Seagate (500GB) ■ WD Caviar Green (1TB) ■ OCZ ProXStream 1kw ■ Sound Blaster X-Fi Platinum ■ JVC HA RX900 ■

ME ■ I am bald and my head is lumpy...fear me ■
wol-va-rine is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2009, 04:37 PM   #10
Fully Optimized
 
Holysky's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 3,692
Default Re: Urgent Help Needed

hold on my case is in the closet

and its 3 pin

This is the MOBO

http://support.gateway.com/s/MOTHERB...06158Rnv.shtml




8600GT

250GB 7200 RPM 32 MB cache

450 Watt PSU (Dynex) i know...

4GB of 667mhz DDR2 Kingston

stock CPU

http://support.gateway.com/s/pc/R/10...009466nv.shtml

virus scan finished no viruses just cookies. CPU@ WTF 1-10 percent per core 39'C

GPU at 50'C

i went into the boot settings and enabled something that said CPUID MAX and i forget what it said after that
__________________

__________________
Let's get this party started, I'm sick of begging you You make me dead inside which I give to you
Let's get this party started, You make me feel inside I want to be the one to make myself sane
Holysky is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 06:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0