Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-08-2009, 05:17 PM   #1
Site Team
 
berry120's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: England, UK
Posts: 3,425
Default Troublesome shuttle

Hi,

Thought I'd throw this out there in case anyone's got any ideas - I'm certainly out of them!

My shuttle ST20G5's recently started playing up - it's 3-4 years old, so whilst it's not cutting edge by any stretch of the imagination it's not at the age where I'd expect random components to start failing. Pretty modest spec, athlon 3200+, 80GB HDD, 1GB RAM, and it's not been abused, doesn't run that hot, just does what I need it to.

Well, it's been gradually deteriorating over the last few weeks - started off with a blue screen crash every few days (which tracing on Microsoft's website helpfully made clear it was either a hardware or software fault... thanks Microsoft), then the blue screens became intertwined with random freezes, lock ups and reboots, and it eventually got to the point where it wouldn't even post most of the time (or restarted or froze on starting windows if it ever got that far.)

So, I stripped the thing down, plugged the components back in one at a time and tested it, trying to find the point where it stopped working - and it didn't. After plugging everything in and booting up again, everything worked absolutely fine. Until a few days later that is, when all the problems started again! So I stripped it down but just ran it with the bare essentials this time (just the onboard graphics, hard drive, tried each stick of RAM in turn) and it did exactly the same - worked for a few days before packing up. By worked for a few days, I mean I was stress testing it for a few hours and it was holding up absolutely fine, no quibbles at all. Then all of a sudden it just stopped working again.

I'm thinking it's the motherboard, which is pretty much a dead loss with one of these things (I'll keep it and have a look to see if anything comes on ebay, but I think it's pretty rare since those boards aren't designed to be swapped out.) I'm not sure why it'd work after I stripped it down and re-plugged things in though? That said, if anyone's got any other ideas or would like to point out something that I've missed, I'm all ears!
__________________

berry120 is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2009, 05:54 AM   #2
Beta Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 1
Default Re: Troublesome shuttle

Hi,

I had similar problems with one ST20G5 at my company. I drilled it down to a failing memory bank. Now the barebone is more stable than before, but dies every now an then. We eventually discarded it from the office.

Another problem was, that the box would not come up after reboot/reset. You had to cut the power supply to make it work again.

I read a few other post with similar problems here (in german):
HTH
__________________

WBTMagnum is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2009, 02:51 PM   #3
Fully Optimized
 
dude_56013's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 4,262
Default Re: Troublesome shuttle

Hmm. Sounds fishy that it would work for a while, then crap out again.

Have you tested the PSU? That sounds like a good place to start.
__________________
Intel Core i7-2600K @ 3.4GHz || GIGABYTE GA-Z68X-UD3P-B3 || Corsair Vengeance 16GB DDR3-1600 || EVGA GeForce GTX 480 || Samsung EVO 256GB SSD
my feet get cold and that gives me diarrhea sometimes - Smart_Guy
dude_56013 is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2009, 05:36 PM   #4
Site Team
 
berry120's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: England, UK
Posts: 3,425
Default Re: Troublesome shuttle

The voltages seemed ok, but then again just a sudden drop could cause all / any of what I've been describing which I can't really test for with a multimeter. I'll see if I can grab a spare one to test it with and then I'll post back

Thing is it's a special SFF one so if it is that I'll probably have to live with a normal one outside the case somehow! Still, if it was it'd be good (at least then it'd be functional if not as aesthetically elegant as it was!
berry120 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 01:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0