Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-13-2006, 04:06 PM   #1
Daemon Poster
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 635
Default system wont boot

i just build a new comp and i turned it on for the first time. my motherboard lit up 4 diagnostic leds which means system start then it went to 3... which means cpu deteced... after that it goes to 2 which means ram detected... but once it does that the cpu fan on the heat sink stops... then it goes to 1 led which means vga detected and then its supposed to not light up any leds which means system boot. i diddnt leave the computer on for long because the cpu fan stops.... what do i do?
__________________

EricM is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2006, 04:12 PM   #2
In Runtime
 
TheEdge's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 134
Default Re: system wont boot

Can we have some specs? I know that on my mobo, there are settings for makin the heat-sink kick in at a certain temerature.
__________________

__________________
Hard work has a future, laziness pays off now. ;)
TheEdge is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2006, 04:13 PM   #3
Daemon Poster
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 635
Default Re: system wont boot

the mobo is a dfi lanparty ut sli-dr expert, cpu amd x2 4400+, ram ocz 2gb, hdd WD 250 gb sata II, and a 7900gt.
EricM is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2006, 04:14 PM   #4
Fully Optimized
 
Nik00117's Avatar
 
Join Date: May 2005
Posts: 4,025
Send a message via AIM to Nik00117 Send a message via MSN to Nik00117 Send a message via Yahoo to Nik00117
Default Re: system wont boot

Is your Power SW, and Reset SW plugged in correctly on the mobo?
__________________
Main Rig: I7 920 CPU, 6 Gigs ram 5870 GPU
M17X Laptop 2.8 Ghz Dual Core, 4870 Radeon
Nik00117 is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2006, 04:17 PM   #5
Daemon Poster
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 635
Default Re: system wont boot

yea sorry what i mean is the system WILL power up... like the fans run and everything then the mobo does that diagnostic led thing and then it goes to the first one which means vga deteced and nothing happens.. the bios doesnt come up or anything... i didnt want to wait any longer kuz the cpu fan stopped spinning.
EricM is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2006, 04:21 PM   #6
In Runtime
 
TheEdge's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 134
Default Re: system wont boot

Have you got a 4-pin molex to 3-pin molex plug? you could connect your HS with that then have a look at the BIOS to see if the mobo is managing the fan speed. If not try resetting the bios
__________________
Hard work has a future, laziness pays off now. ;)
TheEdge is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2006, 04:24 PM   #7
Daemon Poster
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 635
Default Re: system wont boot

hs??? well ok the diagnostic led for the CPU lights up and the cpu fan starts spinning then it moves on to the dram one and that lights up and the cpu fan stops spinning. then what is it supposed to do after that? its supposed to go into POST correct? how long does that normally take to go into? I have a 4 pin molex connecter with 3 fan connecters on there but the fan connecters are only 2 pin?
EricM is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2006, 04:30 PM   #8
In Runtime
 
TheEdge's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 134
Default Re: system wont boot

Soz, ur right 4 pin to 2 pin, im tired... HS = Heat Sink, u mean that the comp doesn't even get to the BIOS post??? i thought that u turned it off for fear of burnin the cpu.
__________________
Hard work has a future, laziness pays off now. ;)
TheEdge is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2006, 04:34 PM   #9
Daemon Poster
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 635
Default Re: system wont boot

i did turn it off... im confused lol...i diddnt even get into the bios..?
EricM is offline   Reply With Quote
Old 05-13-2006, 04:36 PM   #10
In Runtime
 
TheEdge's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 134
Default Re: system wont boot

im confused too, explain excactly what u did. Did the comp post?
__________________

__________________
Hard work has a future, laziness pays off now. ;)
TheEdge is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 12:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0