Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-03-2008, 04:01 PM   #1
Beta Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 2
Default Sound Problem

Here's an interesting problem I have.
I just built a new computer, everything works great except this little problem.
Whenever I install the nVidia drivers to my video card the sound stops working.
If the driver is not installed the sound works fine.
I'm running Vista Business 32bit. I do not have Service Pack 1 yet, could that possibly be the problem.
Any other suggestions?

Joel
__________________

mramazing87 is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2008, 04:11 PM   #2
BSOD
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 230
Default Re: Sound Problem

I've kinda got the same problem, whenever i download the vista drivers from creative, i install them and yet only 3 of my 5 speakers make noise. While ill boot back into XP and everything works fine. Im guessing, its just the amazing powers of vista at work here.
__________________

dakxxus is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2008, 04:31 PM   #3
xxcobraxx
 
Join Date: Oct 2004
Location: England
Posts: 6,224
Default Re: Sound Problem

maybe you have a windows xp drivers not vista.

what is your graphics card called
__________________
Liveleaker
IAntDemo is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2008, 04:53 PM   #4
Guru
 
JogaBonito1502's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: U.S.
Posts: 7,841
Default Re: Sound Problem

Do all updates for vista. Get SP1, do it manually if necessary. Then update graphics drivers, then update sound drivers.
JogaBonito1502 is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2008, 05:01 PM   #5
Daemon Poster
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 825
Default Re: Sound Problem

What is the motherboard model you're working with? What is the exact model/manufacturer of your video card? This would help in figuring out your issue. If I were to guess though, it sounds like you might need the all-inclusive nVidia chipset driver suite ... not just video. I'd check out the website of the maker of your motherboard and get every single driver they have for your board that's for Vista. Plus I'd check for a BIOS update.
CrossCech is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2008, 05:02 PM   #6
Beta Member
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 2
Default Re: Sound Problem

My graphics card is:
XFX nVidia GeForce 9800 GTX Black Edition
I downloaded the newest drivers from nVidia's site, Vista 32
My motherboard is a Gigabyte GA-MA770-DS3
Their site has been acting up and download speeds are extremely slow for me
I was also wondering if it could be the chipset on the mobo
I will try to get Service Pack 1, hopefully it works...as well as download the newest drivers for mobo
mramazing87 is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2008, 05:19 PM   #7
Daemon Poster
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 825
Default Re: Sound Problem

According to the specs at gigabyte's website ... your motherboard audio is RealTek and offers the feature "High Definiton Audio". It's been my experience, that with that feature I've had to go to the actual audio driver website ... in your case, RealTek.com, and download the latest Vista compatible drivers.
I'd still check gigabyte's site for a BIOS update. While installing Vista SP1 is important ... it's not going to solve your driver conflict problem.
__________________

CrossCech is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 06:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0