Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-07-2007, 08:49 AM   #11
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Sound Drivers messing up?

Looks like I have got bad sticks, or one bad stick (but they came as a pack, so...)

I let MemTest run from like 2.30 in the morning, until 1:30 this afternoon (when I got up...)

Checked the screen, and even though it said no errors, it had only passed 9 tests in that time, and had frozen at 3 hours 31 minutes and 29 seconds.

If the tests had worked, it should have been going on for 10 hours or more.

But yeah, I tried to exit, and it had completly gone so I had to reset, yet, the program was still flashing the plus symbol at the top of the screen.

Heres a shot of it:



Guess I can conclude it is the RAM?
__________________

__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2007, 09:10 AM   #12
Golden Master
 
MikeReiner's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 5,053
Send a message via AIM to MikeReiner Send a message via MSN to MikeReiner Send a message via Yahoo to MikeReiner
Default Re: Sound Drivers messing up? (I'm pretty sure its the RAM now)

erm don't mind that.

I dunno man.

On a side note, if you RMA, you have to send both back, since it was a pack.
__________________

MikeReiner is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2007, 09:13 AM   #13
Golden Master
 
DJ-CHRIS's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 5,203
Send a message via AIM to DJ-CHRIS Send a message via MSN to DJ-CHRIS Send a message via Yahoo to DJ-CHRIS
Default Re: Sound Drivers messing up? (I'm pretty sure its the RAM now)

Quote:
Originally Posted by MikeReiner View Post
erm don't mind that.

I dunno man.
Goes on infinitely. If memtest freezes, theirs a BIG problem.
DJ-CHRIS is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2007, 09:15 AM   #14
Golden Master
 
MikeReiner's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 5,053
Send a message via AIM to MikeReiner Send a message via MSN to MikeReiner Send a message via Yahoo to MikeReiner
Default Re: Sound Drivers messing up? (I'm pretty sure its the RAM now)

Quote:
Originally Posted by DJ-CHRIS View Post
Goes on infinitely. If memtest freezes, theirs a BIG problem.
Ah, ok. Glad I know that now.

Looks like teh ram is shot then eh?
MikeReiner is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2007, 09:16 AM   #15
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Sound Drivers messing up? (I'm pretty sure its the RAM now)

So, I should RMA The stores only 20 minutes away by car, so thats not an issue.

No problem. Only issue is, they'll test the RAM, and it is functioning fine, until you do something for more than 2-3 hours.
In FEAR it crashes around the same time.

So, how will they possibly test it? In the process of testing it, I'll have to wait until I get RAM which could take weeks.

I think I may buy another 2GB set, and then wait for the others to come back, and then re-insert them too.

Luckily, Micro Direct is pretty good for returns

At least I know what the issue is now!
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2007, 09:23 AM   #16
Golden Master
 
MikeReiner's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 5,053
Send a message via AIM to MikeReiner Send a message via MSN to MikeReiner Send a message via Yahoo to MikeReiner
Default Re: Sound Drivers messing up? (I'm pretty sure its the RAM now)

Tell them it fails memtest. Failure-imminent.

I've only had one stick of ram from geil, and it was a good one. It's been in my dad's PC for the past year, and it's been rock solid the whole time.
Shame you got a bad set man.
MikeReiner is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2007, 09:55 AM   #17
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Sound Drivers messing up? (I'm pretty sure its the RAM now)

I haven't ran another memtest, test, but I've managed to make the RAM boot at its default 4,4,4,12,2T timings.

I looked up a review, and Bjorn3D said that the vvolts had to be set to 1.9 for it to boot at default, otherwise the chips were slowed down to 5,5,5,18 timings.

Low and behold, I upped that, corrected the timings, and it boots at the right speed.
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2007, 03:43 PM   #18
Golden Master
 
freestyler105's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 7,883
Default Re: Sound Drivers messing up? (I'm pretty sure its the RAM now)

Ohhh your motherboard didn't detect the right voltage and it wasn't getting enough power...wow, I can't believe I didn't think of that, haha.
__________________
C2D E6600 | 4GB DDR2-800 | 9800GTX+ | Asus P5B-E | 150GB Raptor | 320GB 7200.10 | 750W Xigmatek PSU
freestyler105 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2007, 08:19 PM   #19
Fully Optimized
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 3,629
Send a message via AIM to ߧ∩H♠H䎀
Default Re: Sound Drivers messing up? (I'm pretty sure its the RAM now)

Duh LOL dumb dumb dumb. Can't believe I missed that as well. It would appear Abit does the same as Evga auto defaulting memory to 5,5,5,15 @ 1.8V.

Dude now that you got it up and running start benching. Summers about over and I should be able to really push mine shortly and wanna see if I can hang with your quad and 640 vs my dual 320

I declare bench wars
ߧ∩H♠H䎀 is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2007, 08:48 PM   #20
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Sound Drivers messing up? (I'm pretty sure its the RAM now)

Haha, RAM still isn't 100% stable I don't think, but just did a 3D Mark06 test with no overclocking and got:

9748 3D Marks.

I ranked 16 out of everyone with the same type of config as me. I think thats pretty good! 16 out of 186 computers it says.

I rank 298257 out of everyone whos submitted mind.

It says I ranked better than 87% of systems
__________________

__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 11:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0