Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-17-2007, 09:43 AM   #21
Solid State Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 12
Default Re: slow!

i'm not sure i've understood,
but i have one, 1024 RAM
is that what you've meant?
__________________

zxcdsa is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2007, 09:55 AM   #22
Daemon Poster
 
connchri's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Scotland, UK
Posts: 1,019
Send a message via MSN to connchri
Default Re: slow!

well, it'd have been better with two dimms for it to take advantage of DualChannel memory. It's unusual for a PC to be equiped with only 1 Dimm when it's capable of DualChannel.

Perhaps that is also the problem. This means your only getting the memory throughput of 533MHz instead of a possible 800MHz (or if it was run in dual channel 533MHz, 1066MHz). And ontop of that, because it's nowhere near in sync with the FSB, it's more inefficient.

I dunno what to recommend. Just to see if it has an effect, changed the Memory FSB down to 400MHz. I'm not expecting it to do much, but you never know.
__________________

__________________
Delta: "What's wrong Chris?? Chris: "I miss my old Cyrix"
connchri is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2007, 10:20 AM   #23
Golden Master
 
Raffaz's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 6,798
Send a message via AIM to Raffaz Send a message via MSN to Raffaz Send a message via Yahoo to Raffaz
Default Re: slow!

What exactly do you mean by its slow? Could you explain that better? What you count as slow could be fine.
Raffaz is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2007, 10:35 AM   #24
Daemon Poster
 
connchri's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Scotland, UK
Posts: 1,019
Send a message via MSN to connchri
Default Re: slow!

Anothing thing, make sure that the HardDisc Drives are definately using some sort of DMA mode and are not defaulting to PIO mode only. Check this by going to the device manager and checking the property sheets of the Hard Disc Drives and the IDE and Sata controllers.
__________________
Delta: "What's wrong Chris?? Chris: "I miss my old Cyrix"
connchri is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2007, 10:53 AM   #25
Solid State Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 12
Default Re: slow!

thx for the replays guys!

so you'r telling me i, do, need to buy another?
sorry, i didnt quite get that...

though, i'm not that good with computers, so if you could please instruct me with a play by play...
"changed the Memory FSB down to 400MHz" how?

by slow... i dont know how to tell you, i mean it's slow.

"make sure that the HardDisc Drives are definately using some sort of DMA mode and are not defaulting to PIO mode only. Check this by going to the device manager and checking the property sheets of the Hard Disc Drives and the IDE and Sata controllers" huh?!

again i'm sorry...
zxcdsa is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2007, 11:29 AM   #26
Golden Master
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 13,091
Default Re: slow!

To be honest, I think your motherboard has a problem. I'd flash the BIOS, by looking at the BIOS download site of your manufacturer. It seems like the motherboard has a problem with your hardware. I'd suggest an ASUS P5B.

DMA is an abbreviation I forgot. It's basically saying that the higher the number (ex: DMA 4 is slower than DMA 8), the faster it is. That works with an IDE 80 cable, which has more wiring in the same space.

An IDE 40 cable would contain, say 16 wires in the lenght, while IDE 80 would contain 32 wire in the same lenght.
lhuser is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2007, 11:37 AM   #27
Golden Master
 
Raffaz's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 6,798
Send a message via AIM to Raffaz Send a message via MSN to Raffaz Send a message via Yahoo to Raffaz
Default Re: slow!

DMA=Direct Memory Access
Raffaz is offline   Reply With Quote
Old 05-17-2007, 11:55 AM   #28
Solid State Member
 
Join Date: May 2007
Posts: 12
Default Re: slow!

i've lowerd the Memory to 400MHz and the DMA is enabled...
but my computer is slow!!!
what to do???

help!

please!!!
__________________

zxcdsa is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 06:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0