Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 02-20-2010, 09:43 PM   #1
In Runtime
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 133
Default Setting up bios!

hey guys i just turned my comp on for the first time from when i built it. And it says f1 to do setup and f2 to load default values and cont. which one shld i do and what are the steps to setup bios? And i dont have an OS Cd yet so what are my options. please help ASAP. this is .my first build so yea and im 16 so any help would be gladly appreiated
__________________

sina13 is offline   Reply With Quote
Old 02-20-2010, 10:02 PM   #2
Daemon Poster
 
Legodude522's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Texas
Posts: 1,303
Default Re: Setting up bios!

Just hit F2. It's safe to do. There are some things you can modify/tweak in the setup but the defaults should work just fine. Lets worry about getting your system to work first though.

There isn't much of anything you can do until you get an OS.

Congrats on your first build! Mine was when I was 13 I think.
__________________

__________________
PC: Intel i7 4790K, 16gb RAM, MSI R7 250 2gb
Phone: Apple iPhone 6s 64gb
Handheld Games: Nintendo 3DS XL, Tapwave Zodiac 2, GamePark Holdings GP2X F100
Legodude522 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2010, 01:51 AM   #3
In Runtime
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 133
Default Re: Setting up bios!

Quote:
Originally Posted by Legodude522 View Post
Just hit F2. It's safe to do. There are some things you can modify/tweak in the setup but the defaults should work just fine. Lets worry about getting your system to work first though.

There isn't much of anything you can do until you get an OS.

Congrats on your first build! Mine was when I was 13 I think.
haha thx im post up pics soon. but it says im using 2.99 Gh out of 6gb of ramm. how do i fix that? and when i go to my computer it says i have 1 HDD but i have 2 500g same HDD. what now plz help
sina13 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2010, 02:09 AM   #4
Omnicide now.
 
foothead's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: My own personal hell
Posts: 10,014
Default Re: Setting up bios!

Are both HDD's detected in the BIOS and formatted?

You don't have 32 bit OS do you...?
foothead is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2010, 02:18 AM   #5
In Runtime
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 133
Default Re: Setting up bios!

Quote:
Originally Posted by foothead View Post
Are both HDD's detected in the BIOS and formatted?

You don't have 32 bit OS do you...?
yea it detects 3 HDD in bios. and yea i have 32 bit.. And my ram says its 6gb but using 3gb how do i use 6gb. and how can i still do RAID 0 with 32 bit?
sina13 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2010, 02:22 AM   #6
Omnicide now.
 
foothead's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: My own personal hell
Posts: 10,014
Default Re: Setting up bios!

You can't have more than 3GB RAM with 32 bit.

You RAID in the BIOS.
foothead is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2010, 02:37 AM   #7
In Runtime
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 133
Default Re: Setting up bios!

Quote:
Originally Posted by foothead View Post
You can't have more than 3GB RAM with 32 bit.

You RAID in the BIOS.
your not listening..... CAN I EVEN DO RAID IN A 32 BIT!?? AND CAN I USE MORE THAN 1 HARDRIVE IN A 32 BIT BECAUSE IN MY COMPUTERS IT ONLY SHOWS C DRIVE BUT I HAVE ANOTHER HDD.... thats not showing..
sina13 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2010, 02:46 AM   #8
Omnicide now.
 
foothead's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: My own personal hell
Posts: 10,014
Default Re: Setting up bios!

Yes you can. I have three hard drives in RAID0 in XP32.

My point was that RAID is separate from the OS. You will need a driver though.

What array did you want?

Has the second HDD been formatted? If not, that is why it doesn't show up.
foothead is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2010, 04:03 AM   #9
In Runtime
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 133
Default Re: Setting up bios!

Quote:
Originally Posted by foothead View Post
Yes you can. I have three hard drives in RAID0 in XP32.

My point was that RAID is separate from the OS. You will need a driver though.

What array did you want?

Has the second HDD been formatted? If not, that is why it doesn't show up.
ok i formatted it .array? i want RAID 0 can u give me steps to do that?
sina13 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2010, 04:14 AM   #10
Omnicide now.
 
foothead's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: My own personal hell
Posts: 10,014
Default Re: Setting up bios!

You will have to reinstall your OS after you do this.

Go into the BIOS and find where SATA mode is (it varies) and change it to RAID. save, reboot. A menu will pop up. Hit the button spegified to enter, then select new array, choose the hard drives, choose array type, stripe size, let it format, then reinstall.

I don't have a computer with me to mess with the menu on, so this is from memory. Try 64k stripe size.
__________________

foothead is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 06:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0