Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 12-17-2007, 02:10 PM   #1
Baseband Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 41
Default SATA HD not detected in Bios

im using this mobo PCChips M955G.. anywho i just purchased a 500 gb SATA hd and my bios wont pick it up any idea why? later on ima try it on my friends computer just to see if the mobo is fudged but can u guys let me know if u have any ideas as to y it wouldnt be working
__________________

KillaRay is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2007, 02:20 PM   #2
Fully Optimized
 
cavemangrinder's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 1,540
Default Re: SATA HD not detected in Bios

Did you adjust the settings in BIOS to enable SATA?
__________________

cavemangrinder is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2007, 02:35 PM   #3
Baseband Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 41
Default Re: SATA HD not detected in Bios

they were pre-enabled... no luck with that

also i only have 2 SATA connections on my mobo... ive tried both and still nothing
KillaRay is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2007, 09:22 PM   #4
Baseband Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 41
Default Re: SATA HD not detected in Bios

any ideas?
KillaRay is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2007, 09:24 PM   #5
Fully Optimized
 
ace777's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 3,110
Default Re: SATA HD not detected in Bios

is it set to master?
__________________
2.4 Ghz celeron, 1.25 PNY pc 2700 RAM,PNY VERTIGO 5200 FX , 40 GB HDD
900Mhz 256 RAM , MX 4000, 30 GB HDD
1.9Ghz dual core AMD Athlon 2 GB 384 VRAM 320 Gb HD
2.3 tricore phenom,2 GB RAM , EVGA 9600 GSO,250 GB SSD
2.6 X4 620, 4GB RAM, 9600 GSO, 500 GB HDD/I'm part of The Project
ace777 is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2007, 10:04 PM   #6
Fully Optimized
 
_-..zKiLLA..-_'s Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 3,952
Send a message via AIM to _-..zKiLLA..-_
Default Re: SATA HD not detected in Bios

have u ever used a SATA b 4? on that Mobo? JW
__________________
My beast lappy: Acer netbook, 1.6ghz atom dual core, 2gb ddr3
My PSN: Kalikid_420
_-..zKiLLA..-_ is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2007, 10:08 PM   #7
In Runtime
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 321
Default Re: SATA HD not detected in Bios

When you turn it on, try restarting ONCE after it has tried detecting drives, and check to see if it detects it again.

Also, go into your BIOS and go into advanced CMOS features - enable all the SATA features.

-Rhys
RhysAndrews is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2007, 02:01 AM   #8
Baseband Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 41
Default Re: SATA HD not detected in Bios

Quote:
Originally Posted by ace777 View Post
is it set to master?
on the documentations it says that SATA doesnt need to have any jumper settings... or did i read incorrectly?

Quote:
Originally Posted by _-..zKiLLA..-_ View Post
have u ever used a SATA b 4? on that Mobo? JW
first time using SATA ever.

Quote:
Originally Posted by RhysAndrews View Post
When you turn it on, try restarting ONCE after it has tried detecting drives, and check to see if it detects it again.

Also, go into your BIOS and go into advanced CMOS features - enable all the SATA features.

-Rhys
its enabled in BIOS
KillaRay is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2007, 07:23 AM   #9
Fully Optimized
 
cavemangrinder's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 1,540
Default Re: SATA HD not detected in Bios

SATA does not have jumper settings for master/slave. It depends where you connect the hdd on the mobo that determines which will boot first. Try resetting the bios to default settings.
cavemangrinder is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2007, 12:14 PM   #10
Fully Optimized
 
BrynF_UK's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 1,574
Send a message via MSN to BrynF_UK
Default Re: SATA HD not detected in Bios

is the hard drive sATA-300?

Because not all motherboards support sATA-300, and only support sATA-150. If your hard drive is sATA-300 try changing the jumpers on teh back of it to restrict the 'speed' down to that of sATA-150
__________________

__________________
`

Visit today! ---> www.smouch.net/lol <---

_______________________________________________
BrynF_UK is offline   Reply With Quote
Reply

« Tester | Help! »
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 10:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0