Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 12-29-2014, 01:26 PM   #1
In Runtime
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 103
Default Samsung 840 EVO SSD - SATA2 only?

Hello,

When using the Samsung Magician tool it is telling me that I have AHCI enabled (this was enabled after installing Windows) but that it's telling me my hard drive is connected to only a SATA2 port.. when ALL the SATA ports on my motherboard are SATA3? I've tried connecting it to all of the slots, but still says the same thing.. (originally it was saying SATA1, but after these changes, etc.. it now says SATA2?) Can anyone suggest what I do?

I've tried enabling and disabling AMD AHCI BIOS ROM, SATA IDE Combined Mode, Aggressive Link Power Management and other things in the BIOS, but nothing happens?

Have tried finding new drivers, etc. but all appears to be to date?

Edit: My motherboard is an ASrock 990FX Extreme 3
Attached Images
File Type: png SSD.PNG (14.9 KB, 7 views)
__________________

datkins91 is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2014, 11:47 PM   #2
Site Team
 
celegorm's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 10,713
Send a message via AIM to celegorm
Default Re: Samsung 840 EVO SSD - SATA2 only?

Is the cable you're using SATA2 or SATA3?
__________________

__________________
"as a fanboy i refuse to admit it and will pull countless things out of my butt to disprove it"

Team Thelegorm! Total Kills: 21 (i iz in uor profile, editsing your sigz)
celegorm is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2014, 06:16 AM   #3
In Runtime
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 103
Default Re: Samsung 840 EVO SSD - SATA2 only?

Quote:
Originally Posted by celegorm View Post
Is the cable you're using SATA2 or SATA3?
I'm using the cable supplied with the hard drive itself, which I believe was stated for SATA3.
datkins91 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2014, 07:18 AM   #4
In Runtime
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 103
Default Re: Samsung 840 EVO SSD - SATA2 only?

Quote:
Originally Posted by datkins91 View Post
I'm using the cable supplied with the hard drive itself, which I believe was stated for SATA3.
Actually, come to think of it, I think it may have been the motherboard that supplied the 2 cables.. not the hard drive. But either way, it says 'SATA 6Gb/s' on the cable.

Also I've tried both cables connected to the SSD.
Attached Images
File Type: jpg 20141230_120509.jpg (90.3 KB, 3 views)
datkins91 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2014, 07:54 AM   #5
Fully Optimized
 
BikerEcho's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark
Posts: 4,013
Default Re: Samsung 840 EVO SSD - SATA2 only?

Have you tried another program. Who knows, it could be wrong.
__________________
MOBO: Asus Maximus 6 Hero - GPU: Gigabyte GTX 980ti xtreme - CPU: I7-4770K - PSU: Corsair AX760
RAM: Corsair Vantage 2x4GB - SSD: Samsung 840 EVO 512 + LiteOn LCS-256 - Case: NZXT H440
BikerEcho is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2014, 08:06 AM   #6
In Runtime
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 103
Default Re: Samsung 840 EVO SSD - SATA2 only?

Quote:
Originally Posted by BikerEcho View Post
Have you tried another program. Who knows, it could be wrong.
Yes I did wonder that, but then again the speeds on the drive aren't reporting as they should either.

Additionally, I don't know of another program that could tell me whether I'm connected through SATA3, unless you could let me know?
datkins91 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2014, 09:10 AM   #7
Fully Optimized
 
BikerEcho's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark
Posts: 4,013
Default Re: Samsung 840 EVO SSD - SATA2 only?

Quote:
Originally Posted by datkins91 View Post
Yes I did wonder that, but then again the speeds on the drive aren't reporting as they should either.
Well then that settles it.
It's weird , don't really know what it could be then.
I don't know of that many harddrive analyzing tools unfortunately.
I never seam to have needed them. (other than a few partition tools and a program called folder size (You should check that out, It's great and it's free))
__________________
MOBO: Asus Maximus 6 Hero - GPU: Gigabyte GTX 980ti xtreme - CPU: I7-4770K - PSU: Corsair AX760
RAM: Corsair Vantage 2x4GB - SSD: Samsung 840 EVO 512 + LiteOn LCS-256 - Case: NZXT H440
BikerEcho is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2015, 05:57 AM   #8
Fully Optimized
 
joedaman633's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: England, Birmingham
Posts: 1,812
Default Re: Samsung 840 EVO SSD - SATA2 only?

As far as I was aware, SATA II cables are internally virtually identical to SATA III. My old company benchmarked this and all 4 cables we tested all gave virtually identical data transfer speeds. (Two SATA II and two SATA III cables were tested) They all peaked at around 500MB/s when it was a simple sequential read. We concluded it was the interface, not the cable that provided the performance increase!

Did you install the SATA III drivers during the Windows 7 installation steps?
__________________

__________________
Athlon II x4 645 || 1TB 7200rpm HDD || EVGA GTX 650Ti OC || 8GB DDR3 RAM || Windows 7 Home x64

i5 4210M || 500GB Samsung EVO 850 SSD || GeForce 825M || 16GB DDR3 RAM || Windows 10 x64
joedaman633 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 02:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0