Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-21-2012, 07:12 AM   #1
Solid State Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: United States
Posts: 6
Default RAM missing after clean install

I had to do a clean restore on my PC. During the process it has you delete all memory partitions so I did. After completion only my HDD is viewable and my RAM is not. The windows 7 OS is on the HDD along with everything else operating. I checked my BIOS menu and the RAM is showing up there and also did a health check on them and they are fine but for some reason my computer just will not utilize system memory. Is there a way to fix this? Please help

HP Pavilion p6340f
Windows 7 64-bit
Intel Core2 Quad Q8400
8GB Sys Mem
1T HDD
__________________

hooligan is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 08:13 AM   #2
Daemon Poster
 
Hameister's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 887
Default Re: RAM missing after clean install

I'm having difficulty understanding what you are trying to say.

When you formatted the C:\ drive to re-install the OS, the process deleted the drive partitions. Please explain what you mean by "memory partitions".

I never heard of partitioning memory???

You say that your ram is not "viewable". Just where are you trying to see it?
__________________

__________________
HAF 932 Advanced / Corsair AX1200 / Asus Rampage IV Extreme / i7-3930K / H100 Cooling 4x120mm
16GB Corsair DDR3 / GTX 580x2 SLI + GTX 460 PhysX / SSDs Mushkin 240GB, Crucial 256GB, Crucial 512GB
Hameister is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 08:28 AM   #3
Solid State Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: United States
Posts: 6
Default Re: RAM missing after clean install

Well not so much the partitions but all of the RAM. Everything is now running off the HDD as if I didn't have RAM installed. It shows the 8 gig in the bios but not under my computer. I went to run the clean install again but it only shows the HDD. Now my computer is slow and unresponsive. Just trying to figure out how to get my system memory usable again.
hooligan is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 08:41 AM   #4
Solid State Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: United States
Posts: 6
Default Re: RAM missing after clean install

yes but should it not show it under my drives? and why is not of the 8 gig being used?
hooligan is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 08:44 AM   #5
Daemon Poster
 
Hameister's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 887
Default Re: RAM missing after clean install

Everything is supposed to run off the HDD. Applications use memory, but they don't "run off" the memory.

Go to Control Panel\System....do you see the memory listed on the System screen as I'm showing here...
Attached Images
File Type: jpg Desktop_2012_10_21_08_31_30_418.jpg (63.6 KB, 8 views)
__________________
HAF 932 Advanced / Corsair AX1200 / Asus Rampage IV Extreme / i7-3930K / H100 Cooling 4x120mm
16GB Corsair DDR3 / GTX 580x2 SLI + GTX 460 PhysX / SSDs Mushkin 240GB, Crucial 256GB, Crucial 512GB
Hameister is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 08:47 AM   #6
Solid State Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: United States
Posts: 6
Default Re: RAM missing after clean install

I do see it there but why is not of it being used?
hooligan is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 08:48 AM   #7
Daemon Poster
 
Hameister's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 887
Default Re: RAM missing after clean install

Quote:
Originally Posted by hooligan View Post
yes but should it not show it under my drives? and why is not of the 8 gig being used?
No, your memory is never listed under your drives. Memory is not a drive, it's memory. Since you said, "yes" you do see it in your System screen, then the memory is being recognized by Windows. If you want further proof simply run a memory benchmark. That will actually show you the memory being used, and it's speed etc.

It seems to me you're having a rough time confusing memory with a hard drive.
__________________
HAF 932 Advanced / Corsair AX1200 / Asus Rampage IV Extreme / i7-3930K / H100 Cooling 4x120mm
16GB Corsair DDR3 / GTX 580x2 SLI + GTX 460 PhysX / SSDs Mushkin 240GB, Crucial 256GB, Crucial 512GB
Hameister is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 08:50 AM   #8
Solid State Member
 
Join Date: Oct 2012
Location: United States
Posts: 6
Default Re: RAM missing after clean install

Maybe I am going crazy. Thanks, i'll run the benchmark
hooligan is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 09:21 AM   #9
Beta Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 5
Default Re: RAM missing after clean install

Quote:
Originally Posted by Hameister View Post
No, your memory is never listed under your drives. Memory is not a drive, it's memory. Since you said, "yes" you do see it in your System screen, then the memory is being recognized by Windows. If you want further proof simply run a memory benchmark. That will actually show you the memory being used, and it's speed etc.

It seems to me you're having a rough time confusing memory with a hard drive.
unless you have a RamDrive, but that is a different conversation
Dan_Br is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2012, 11:04 AM   #10
Daemon Poster
 
Hameister's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 887
Default Re: RAM missing after clean install

Quote:
Originally Posted by Dan_Br View Post
unless you have a RamDrive, but that is a different conversation
Hi Dan,....if he has a "Ram Drive", he never mentioned it. I never mentioned it either, because I'm certain it will only confuse him.
__________________

__________________
HAF 932 Advanced / Corsair AX1200 / Asus Rampage IV Extreme / i7-3930K / H100 Cooling 4x120mm
16GB Corsair DDR3 / GTX 580x2 SLI + GTX 460 PhysX / SSDs Mushkin 240GB, Crucial 256GB, Crucial 512GB
Hameister is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
install, ram, system memory, windows 7, windows 7 ram issues

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 06:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0