Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-05-2008, 05:30 PM   #1
Baseband Member
 
kkevvy's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 79
Default Power supply strong enough?

I want to get a EVGA 8600GT 512MB DDR3 video card, and my computer has a 400w PSU that gets 16A on the +12V Rail.

I read that the 8600GT 512MB DDR3 uses 30w. I don't think this is strong enough, so should I get a new one?

My specs:

Windows XP Media Center edition SP2 (I never use the actual media center, if I unplug it, will it help?)
1g DDR Ram
AMD Athlon 3400+ 64 @ 2.4Ghz
200g HDD
DVD/DVD RW/CD RW drive
CD Drive (again, I can use the DVD drive for CD's too, will it help if I unplug the CD drive?)

If you need any more info, let me knopw... thanks.
__________________

__________________
AMD Athlon 3400+ 64 @ 2.4 Ghz
2x512 MB RAM
200 Gb 7200 rpm Hard Drive
Creative Soudblaster Audigy 2 ZS
MSI Geforce 6600 128mb PCI-E
kkevvy is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 05:39 PM   #2
Golden Master
 
freestyler105's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 7,883
Default Re: Power supply strong enough?

Looks like you should have 20A on the +12V rail. You could try running it with that PSU, it might be okay.

Here's a good quality one that will work:
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16817371006
__________________

__________________
C2D E6600 | 4GB DDR2-800 | 9800GTX+ | Asus P5B-E | 150GB Raptor | 320GB 7200.10 | 750W Xigmatek PSU
freestyler105 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 05:59 PM   #3
Baseband Member
 
kkevvy's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 79
Default Re: Power supply strong enough?

Quote:
Originally Posted by freestyler105 View Post
Looks like you should have 20A on the +12V rail. You could try running it with that PSU, it might be okay.

Here's a good quality one that will work:
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16817371006
Thanks!

I just saw on the nVidia website: "Minimum of a 350 Watt power supply.
(Minimum recommended power supply with +12 Volt current rating of 22 Amp Amps.)"

This has 2 rails that have 17A each... will this work?

BTW my MoBo is http://www.msicomputer.com/product/p...odel=RS480M-IL
__________________
AMD Athlon 3400+ 64 @ 2.4 Ghz
2x512 MB RAM
200 Gb 7200 rpm Hard Drive
Creative Soudblaster Audigy 2 ZS
MSI Geforce 6600 128mb PCI-E
kkevvy is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 06:15 PM   #4
Golden Master
 
freestyler105's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 7,883
Default Re: Power supply strong enough?

Yeah, you can combine the rails, so that PSU has more than enough. Antec is also a very high quality brand.
__________________
C2D E6600 | 4GB DDR2-800 | 9800GTX+ | Asus P5B-E | 150GB Raptor | 320GB 7200.10 | 750W Xigmatek PSU
freestyler105 is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 06:21 PM   #5
Baseband Member
 
kkevvy's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 79
Default Re: Power supply strong enough?

Oh, sweet, thanks a bunch.


Inexpensive, too. I'll order it tonight, probably. Seeing as I got the video card for 10 dollars new, I'm not gonna complain. This'll be quite the upgrade from my 6600 128mb.

Thanks again!
__________________
AMD Athlon 3400+ 64 @ 2.4 Ghz
2x512 MB RAM
200 Gb 7200 rpm Hard Drive
Creative Soudblaster Audigy 2 ZS
MSI Geforce 6600 128mb PCI-E
kkevvy is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2008, 06:53 PM   #6
Omnipotent One
 
Atomic Rooster's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: USA
Posts: 11,161
Send a message via AIM to Atomic Rooster Send a message via Yahoo to Atomic Rooster
Default Re: Power supply strong enough?

Great choice in power supply. We have a couple of Antec SmartPower2 500W PSU's and they work great. One is even pushing a 7900GS SLI setup.
Atomic Rooster is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2008, 02:08 PM   #7
Golden Master
 
worshipme's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 5,603
Default Re: Power supply strong enough?

I heard the Smartpowers had a very high failure rate, am I wrong?
__________________

__________________
AMD Phenom II X4 955 BE @ 4.0GHz + TU120E lapped - MSI 770-CD45 AM3 - 2x2GB OCZ DDR3 1333MHz - Sapphire HD 4870 - Samsung Spinpoint 500GB 7200RPM 16MB cache HDD - Tagan TG600-BZ Piperock - (Currently open test bed) - Windows Vista Home Premium 64bit.
worshipme is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 08:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0