Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 01-18-2008, 04:13 AM   #1
Site Team
 
Lowndsey's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3,607
Default PC won't boot after 5 weeks no use

I am trying to fix a friends pc. It's a few years old. She turned it off while she went away for 5 weeks holidays .. and came back and tried to turn it on and it gives 1 long beep and 2 short beeps. I unplugged everything and reseated it. Still same thing. I now have everything unplugged except ram and graphics card as it is a Gigabyte mobo and has no onboard graphics.I can get it to come on a give the normal 1 beep ..the monitor light powers up but nothing comes on the display...no bios just stays black. I have tried 2 gpu cards and same thing happens with both. tried swapping over memory sticks and Power supply. Google searches on bios error beeps suggest GPU failure but neither card works. I am just about out of ideas..Could it be the AGP slot ?..She left it plugged into the wall but turned off and the phone line into modem...there have been a lot of storms last few weeks maybe it has fried something?..Any ideas?


mobo is a Gigabyte GA-8ST667
__________________

__________________
JogaBonito1502: I guess Microsoft is really not to blame. Sorry!

KMATB
Lowndsey is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 05:00 AM   #2
Golden Master
 
MikeReiner's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 5,053
Send a message via AIM to MikeReiner Send a message via MSN to MikeReiner Send a message via Yahoo to MikeReiner
Default Re: PC won't boot after 5 weeks no use

Plugged into the wall? as in, the system wasn't plugged into a surge protector?
If thats the case, then that may be it. I can't imagine why a system would just stop working after being left alone for only 5 weeks..
__________________

MikeReiner is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 05:02 AM   #3
Site Team
 
Lowndsey's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3,607
Default Re: PC won't boot after 5 weeks no use

hmmm not sure if she uses a surge protector or not....she's female so I am guessing not



Thought i would try reseating the cpu...undid the heatsink clips and lifted and the cpu came out with it...that cant be good surely.
__________________
JogaBonito1502: I guess Microsoft is really not to blame. Sorry!

KMATB
Lowndsey is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 06:46 AM   #4
Fully Optimized
 
blackjack's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,945
Send a message via MSN to blackjack
Default Re: PC won't boot after 5 weeks no use

Have your tried replacing the CMOS battery?
__________________
Compaq Presario CQ5305K-m Intel® Pentium® Dual Core E5300 (2.6 GHz), Windows® 7 Home Premium 64 bit, 2048 MB , Hard drive: 320 Gb, with 18.5 Widescreen
SPURS TILL I DIE (DIAMONDS ARE FOREVER SO ARE SPURS)
TO DARE IS TO DO
blackjack is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 07:12 AM   #5
Site Team
 
Lowndsey's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3,607
Default Re: PC won't boot after 5 weeks no use

yeah tried that. I have got it to the stage now where it turns on..everything seems to power up...fans spin...harddrive makes a power up noise..just 1 regular beep...power light on monitor fires up...then nothing comes up on the screen. I am at a loss now
__________________
JogaBonito1502: I guess Microsoft is really not to blame. Sorry!

KMATB
Lowndsey is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 07:38 AM   #6
Fully Optimized
 
blackjack's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,945
Send a message via MSN to blackjack
Default Re: PC won't boot after 5 weeks no use

I wonder if you can reset the BIOS by changing the jumpers around, Ive never dome it myself as I never needed to but it is possible I believe you will need to consult the MB manual for that.
__________________
Compaq Presario CQ5305K-m Intel® Pentium® Dual Core E5300 (2.6 GHz), Windows® 7 Home Premium 64 bit, 2048 MB , Hard drive: 320 Gb, with 18.5 Widescreen
SPURS TILL I DIE (DIAMONDS ARE FOREVER SO ARE SPURS)
TO DARE IS TO DO
blackjack is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 08:27 AM   #7
Site Team
 
Lowndsey's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 3,607
Default Re: PC won't boot after 5 weeks no use

Well it is fixed now...happy it is fixed...unhappy i have wasted a few hours...
After I gutted the pc blew it out with the air compressor and replugged everything back in and turned it on the beeps ceased and everything sounded like a normal bootup. Only prob being no picture showing on the monitor...TURNS OUT IT WAS MY FRIGGEN MONITOR. Yep I was using my old LCD monitor which has always worked fine up until now. Was just about to quit and thought i would plug my 22" monitor in ..plugged it in and up popped the desktop. So the original problem seems to have been dust or a loose component. A bittersweet victory.......
__________________
JogaBonito1502: I guess Microsoft is really not to blame. Sorry!

KMATB
Lowndsey is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 08:44 AM   #8
Fully Optimized
 
blackjack's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,945
Send a message via MSN to blackjack
Default Re: PC won't boot after 5 weeks no use

Glad you sorted it out, Dust is the silent killer of all computers.
__________________
Compaq Presario CQ5305K-m Intel® Pentium® Dual Core E5300 (2.6 GHz), Windows® 7 Home Premium 64 bit, 2048 MB , Hard drive: 320 Gb, with 18.5 Widescreen
SPURS TILL I DIE (DIAMONDS ARE FOREVER SO ARE SPURS)
TO DARE IS TO DO
blackjack is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 01:38 PM   #9
Golden Master
 
MikeReiner's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 5,053
Send a message via AIM to MikeReiner Send a message via MSN to MikeReiner Send a message via Yahoo to MikeReiner
Default Re: PC won't boot after 5 weeks no use

Don't sweat it man. First PC I built? I forgot to plug in the 4-pin motherboard plug. My dad teases me about it to this day whenever I build a system, lol
MikeReiner is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2008, 02:40 PM   #10
Fully Optimized
 
Jesusfrk611's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: US
Posts: 2,193
Default Re: PC won't boot after 5 weeks no use

I've forgotten to plug in the systems so many times before. I try everything I can think of to get it to work until I look on the back of the PC and the power cord isn't connected... I'm pretty sure I've done worse than that too. Just about the chuck the system through the wall and I find 1 thing I forgot to do...
__________________

Jesusfrk611 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 10:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0