Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-25-2006, 02:43 PM   #1
In Runtime
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 253
Default PC Running idle @ 80%+ CPU Usage, Very Very Slow! No Virus etc, What's Going On???

My Dad's laptop, for some reason, seems to be running idle at 80% or more CPU usage, making it painfully slow!

We can't work out why it's doing this...We've updated and scanned using Norton Antivirus, and even reinstalled NA, updated and scanned again. But nothing bad is found at all...Supposedly all clean. Along with this we've tried Lavasoft Adaware, Registry Mechanic, defragged etc etc. Nothing is found or sorted through this.

Only thing is he added 512RAM several days before it started playing up, but this is definately compatible...Though, even when removing the RAM the PC was still running as it is now.

I decided to check all the processes the computer was performing on www.processlibrary.com but none were considered 'bad'...Most were Microsoft's.

...Funny thing is that even in Safe Mode the PC still acts the same!?

It's just making the computer unusable as it is so so slow. Personally i'd format, but it's my Dad's and has a lot of business data on that'd take ages to back up...So, that really is a last resort.

Any ideas would be appreciated, we really need a solution.

Cheers guys,
WC.
__________________

Wiredchild is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2006, 03:37 PM   #2
Daemon Poster
 
PerfectSK's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 982
Default Re: PC Running idle @ 80%+ CPU Usage, Very Very Slow! No Virus etc, What's Going On???

I dunno, sounds very strange. Seems like you have tried anything I would normally say. Maybe drivers conflicting?.. but that wouldnt cause cpu usage to be at 80%. Try this... start.. programs.. accessories... system tools.. system information. You might something in there. Hope it helps!
__________________

__________________
Rig -- Emachines T5026, 3.06ghz P4, 300W Bestec PSU, 160 sata hd, 512mb dual channel 3200 ram @ 3-3-5-8, ATI Radeon 9250 pci, dual layer 16x dvd+/-rw.
PerfectSK is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2006, 03:39 PM   #3
Fully Optimized
 
Bahawolf's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: United States
Posts: 2,604
Default Re: PC Running idle @ 80%+ CPU Usage, Very Very Slow! No Virus etc, What's Going On?

Are you running Java?

At one time I saw an article explaining how a certain version of Java had a certain problem with it where it'd cause the CPU Usage to peak even when idle.
Bahawolf is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2006, 03:41 PM   #4
In Runtime
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 253
Default Re: PC Running idle @ 80%+ CPU Usage, Very Very Slow! No Virus etc, What's Going On???

Hey, thanks for the reply. I've tried that and, unfortuneatly; nothing. Very confused, and worried, about all this!...Seems to be no sign of why the computer is behaving so erratically.

Any more ideas anyone??
Wiredchild is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2006, 03:56 PM   #5
In Runtime
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 253
Default Re: PC Running idle @ 80%+ CPU Usage, Very Very Slow! No Virus etc, What's Going On???

Cheers Bahawolf for your reply...Thought you'd cracked it as Dad said he "Thought he had a Java update a couple of days back"...However, uninstalled Java and, same thing, still...
Wiredchild is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2006, 05:02 PM   #6
Golden Master
 
joxley1990's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 7,846
Send a message via AIM to joxley1990 Send a message via MSN to joxley1990
Default Re: PC Running idle @ 80%+ CPU Usage, Very Very Slow! No Virus etc, What's Going On???

Post a Hijackthis log...
joxley1990 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2006, 05:27 PM   #7
Daemon Poster
 
Lac3y's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 1,110
Send a message via MSN to Lac3y
Default Re: PC Running idle @ 80%+ CPU Usage, Very Very Slow! No Virus etc, What's Going On???

press ctrl+alt+delete and go to the processes tab. Click the 'CPU' heading twice to get the processes in descending order. Which processes are near the top and what percentage of the CPU are they using?
__________________
Intel Core 2 Duo E8400 @ 3.7GHz
4GB OCZ PC-6400 RAM
Samsung Spinpoint 1TB HDD
ATI Radeon HD4890 with VoltageTweak
OCZ Stealth XStream 600w PSU
Lac3y is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2006, 05:54 PM   #8
In Runtime
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 253
Default Re: PC Running idle @ 80%+ CPU Usage, Very Very Slow! No Virus etc, What's Going On???

Firstly, a process called 'svchost.exe' seems to be active 4+ times...I don't think this is relevant, especially because i think it's a Norton Antivirus process. However, if i stop the processes, after about 3 or 4 of them a warning comes up: "NT Authority\System Error Message: "This system is shutting down. Windows must now restart because the Remote Procedure Call (RPC) service terminated unexpectedly."" - This is apparently linked to the 'W32Blaster.Worm' virus, but, i ran a Symantec removal tool and it couldn't find it...So. Thought i better mention it.
Wiredchild is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2006, 05:55 PM   #9
Fully Optimized
 
joe pic's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,527
Send a message via AIM to joe pic Send a message via MSN to joe pic Send a message via Yahoo to joe pic
Default Re: PC Running idle @ 80%+ CPU Usage, Very Very Slow! No Virus etc, What's Going On???

yeah, whats running in the backgound? norton you said? thats one of the biggest resource eaters... i'm sure the specs of that laptop are good, what are they?
joe pic is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2006, 05:57 PM   #10
In Runtime
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 253
Default Re: PC Running idle @ 80%+ CPU Usage, Very Very Slow! No Virus etc, What's Going On???

As for the HijackThis log joxley1990, here it is:

Quote:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 22:31:15, on 25/03/2006
Platform: Windows XP SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\EvtEng.exe
C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\S24EvMon.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccSetMgr.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SNDSrvc.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\SPBBC\SPBBCSvc.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccEvtMgr.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\Program Files\Symantec\LiveUpdate\ALUSchedulerSvc.exe
C:\WINDOWS\System32\spool\DRIVERS\W32X86\3\OPHALDC S.EXE
C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton GoBack\GBPoll.exe
C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\VS7DEBUG\MDM.EXE
C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\navapsvc.exe
C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton AntiVirus\IWP\NPFMntor.exe
C:\PROGRA~1\NORTON~1\NORTON~1\NPROTECT.EXE
C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
C:\Program Files\Intel\Wireless\Bin\RegSrvc.exe
C:\PROGRA~1\NORTON~1\NORTON~1\SPEEDD~1\NOPDB.EXE
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\CCPD-LC\symlcsvc.exe
C:\Program Files\Sony\VAIO Event Service\VESMgr.exe
C:\Program Files\Common Files\Sony Shared\VAIO Entertainment Platform\VCSW\VCSW.exe
C:\Program Files\Common Files\Sony Shared\VAIO Entertainment Platform\VzCdb\VzCdbSvc.exe
C:\Program Files\Common Files\Sony Shared\VAIO Entertainment Platform\VzCdb\VzFw.exe
C:\Program Files\Common Files\Sony Shared\VAIO Entertainment\VzRs\VzRs.exe
C:\Program Files\Sony\VAIO Update 2\VAIOUpdt.exe
C:\Program Files\Common Files\Real\Update_OB\realsched.exe
C:\Program Files\Thomson\SpeedTouch USB\Dragdiag.exe
C:\Program Files\Sony\VAIO Power Management\SPMgr.exe
C:\Program Files\QuickTime\qttask.exe
C:\Program Files\Utimaco\SafeGuard PrivateDisk\pdservice.exe
C:\WINDOWS\system32\ICO.EXE
C:\Program Files\iTunes\iTunesHelper.exe
C:\Program Files\Sony\ISB Utility\ISBMgr.exe
C:\Program Files\Common Files\Symantec Shared\ccApp.exe
C:\Program Files\Apoint\Apoint.exe
C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
C:\Program Files\Apoint\Apntex.exe
C:\Program Files\Norton SystemWorks\Norton GoBack\GBTray.exe
C:\Program Files\iPod\bin\iPodService.exe
C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
C:\Documents and Settings\Victor Lovedale\Desktop\hijackthis\HijackThis.exe
__________________

Wiredchild is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 11:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0