Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-15-2010, 03:53 PM   #1
Beta Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 3
Default New CPU at 105%?

So I built a brand new computer for music production with Ableton Live 8. Got everything assembled and gravy. A few new tracks in and my CPU meter is clocking in at 105% usage.

So I decided to run a performance test with Ableton and it read in at 300%. Did the exact same test on my 4 year old HP laptop, and it clocked in at 83%.

I am stumped at whats wrong. Updated the BIOS, made sure everything is up to date (I keep this computer off the network, but I ran an update to make sure). I really don't want to have a 700$ paperweight.

Tower Specs:
Mobo: ASUS M4A79XTD EVO AMD 790X Socket AM3
CPU: AMD Athlon II X2 250 3Ghz 2MB
Ram: 4GB (in 1GB sticks)
Graphics: Nvidia 5800GT 1GB
HDD: WD Caviar 320GB SATA-3G HD 7200/8MB
OS: Windows 7 64-bit

Laptop specs (for comparison)
HP Pavilion DV8233CL
Intel T2300 Core Duo 1.66
1GB ram
NVIDIA GeForce Go 7400
Windows XP SP3
__________________

kiesan88 is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2010, 04:50 PM   #2
Guru
 
JogaBonito1502's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: U.S.
Posts: 7,841
Default Re: New CPU at 105%?

I think it may be a glitch in the Ableton software. Run the same performance test again, but this time hit Ctrl+Shift+Esc and keep an eye at the bottom where it should read "CPU Usage: X%".
__________________

JogaBonito1502 is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2010, 05:05 PM   #3
Beta Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 3
Default Re: New CPU at 105%?

Oh. Found the issue. The ASUS board had software installed with the drivers. Apparently it was set on a power saver mode which crippled the cpu.

EPU-4 Engine was what came with the MOBO. Just set it to high performance instead of power saver
kiesan88 is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2010, 06:27 PM   #4
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: New CPU at 105%?

I hope for a music based workstation; you actually have a sound card that isn't built into the motherboard?
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2010, 08:03 AM   #5
Fully Optimized
 
Join Date: Dec 2007
Location: England
Posts: 3,390
Default Re: New CPU at 105%?

Quote:
I hope for a music based workstation; you actually have a sound card that isn't built into the motherboard?
Yep. Also there's BIOS and OS tweaks you can do to make for an efficient music machine.
__________________
Lenovo ThinkPad T410 - i7 620M - 8GB RAM - Crucial M4 120GB SSD - 250GB 2nd drive - Intel HD 3000 GPU - 1440x900 - Windows 7/8
REMENIZ Computers
Remeniz is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2010, 12:22 AM   #6
Beta Member
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 3
Default Re: New CPU at 105%?

I'm using a NI Kore right now. My internal card adds artifacts to everything so it's completely unusable. A new interface is my next purchase.

Also Remeniz, what BIOS tweaks do you know of?
__________________

kiesan88 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 04:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0