Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 06-11-2005, 01:50 PM   #1
Beta Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 4
Default Need help with the comp I just built

I built a new computer for myself, and I have a windows XP cd in the CD drive. I've completely (as far as I know) set up the BIOS correctly. So, the computer realizes that the windows XP cd is in there and goes to this blue screen where it loads up a bunch of things off the cd to prepare for installation. But, after its done with that it says "Windows is starting..." or something like that and it just stays liek that for about 10 minutes....then the computer shuts off. What the heck is going on? I've tried this a lot of times and the same thing always happens....HELP!!!
__________________

Dagoth Ur is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2005, 02:13 PM   #2
BSOD
 
Steven11's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 1,056
Default Re: Need help with the comp I just built

When it shuts off does it come back on because this is part of windows setup after it has done this what happens if you boot without the cd?
__________________

Steven11 is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2005, 04:21 PM   #3
Beta Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 4
Default Re: Need help with the comp I just built

Quote:
Originally Posted by Steven11
When it shuts off does it come back on because this is part of windows setup after it has done this what happens if you boot without the cd?
when I boot without the cd, it does the basic startup stuff, then it goes to a blank screen. The only thing on the screen is the litle blinking light that would tell you where you were writing if you were entering DOS commands.

and I know its not part of the windows thign because it just goes through the same steps as before each time I turn on my comp. Also, the setup hasn't installed anything, just loaded things for installation, so its not part of the sertup.
Dagoth Ur is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2005, 04:24 PM   #4
per
BSOD
 
Join Date: May 2005
Posts: 805
Default Re: Need help with the comp I just built

Try cleaning the cd with warm soapy water and also try a different cd drive.
per is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2005, 04:26 PM   #5
Beta Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 4
Default Re: Need help with the comp I just built

Quote:
Originally Posted by per
Try cleaning the cd with warm soapy water and also try a different cd drive.

The cd seems ok, but I'll clean it....I don't have any other cd drives...I borrowed the one I'm using now from a different comp in my house.
Dagoth Ur is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2005, 04:30 PM   #6
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Need help with the comp I just built

hmm weird, the fact its shutting the system down.

When it loads from the CD does your bios by any chance say to press the enter key or something to start it off?

Also, try changing inside the bios to boot a floppy first, then a cd, then your hard drive (i dont know how this could help, but you never know)

If it says to press enter, you might have to do this again each time it restarts.

One thing that is confusing me though, is that affter it has looked for drivers and things and putting them to RAM to start the installation (the blue screen bit), it then should start the process, and in my knowledge, doesn't restart after that bit, since it would reset the RAM, losing all the information it just put in, though it might restart to go to the main GUI setup with graphics and things...

Yeah, do what Per says, and try to clean the disc, as it could be having loading difficulty with a particular file its trying to load on.

I hope this helps
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2005, 04:34 PM   #7
per
BSOD
 
Join Date: May 2005
Posts: 805
Default Re: Need help with the comp I just built

The next thing is to remove every thing except 1 stick of ram and the graphics card and do the setup. If it fails again swap the ram. XP is VERY sticky about ram.
per is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2005, 04:38 PM   #8
Beta Member
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 4
Default Re: Need help with the comp I just built

Quote:
Originally Posted by per
The next thing is to remove every thing except 1 stick of ram and the graphics card and do the setup. If it fails again swap the ram. XP is VERY sticky about ram.
Lol. I only have one stick of RAM (512 mb). My graphics card is a G-Force N6600 or something...i don't feel like checking. I might swap the ram chip into the other slot though.....thanks for the idea!
Dagoth Ur is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2005, 04:39 PM   #9
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Need help with the comp I just built

Yeah, I was thinking about that Per, and is a good idea to try
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2005, 04:41 PM   #10
per
BSOD
 
Join Date: May 2005
Posts: 805
Default Re: Need help with the comp I just built

You said you have another machine. You could try the ram from it.
__________________

per is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 09:36 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0