Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-19-2011, 02:04 PM   #1
Fully Optimized
 
NeXuS's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 2,960
Default My New Rig and First Build. Post-Build Questions :D

So pulled the trigger upgrading from my old Dell XPS 410 e6400. Wow what a difference in performance. Build went good just had trouble mounting the damn CPU kuhler its quite tricky and I was afraid of damaging somehing in the process.

So I got a few question, it seems my 3rd core is runing about +10C hotter than the 1st, and around 5C-7C then the 2nd and 4th. I read that differences in temp can vary on the cores but if its 10C I may need to repply the thermal paste. Since it was not evenly spread? Is this true? I got some artic silver 5 but I used the one that came preapplied on the cpu cooler. Right now runing on 4.38GHz OCed planing on trying to ge to 5.0 will it be possible with my cooler?

CPU - Intel i7 2600k @4.38GHz
CPU Cooler - Antec Kuhler 920
Memory - 8GB Corsair Vengeance 1866MHz (@1666MHz dunno why?)
Mobo - ASUS P8P67 Pro Rev 3.0
Video Card - eVGA GTX 570 HD DS (800MHz/1950MHz OC)
HD - 1TB Samsung Spinpoint F3
PSU - Corsair HX850W Pro Series Modular
Case - Antec 902 V3
CD/DVD Drive - ASUS DRW

Here some pics.

All the boxes, felt like christmas


Test Build Yay it posted


And Finished!
__________________

__________________
//Antec 902 V3 Case, Intel i7-2600K (@4.5GHz 1.280V watercooled w/ Antec H2O Kuhler 920), 8GB DDR3 Corsair Vengeance 1866MHz, ASUS P8P67 PRO B3, MSI 3GB N580 GTX Lightning Xtreme (@850MHz/2100MHz), 1TB Samsung Spinpoint F3, Corsair HX850W Pro Series//
//XPS 410 C2D E6400 @ 2.13GHz, 2GB DDR2 667MHz, 250GB HD, eVGA 320mb 8800GTS(605/1900MHz)//
//AMD Athlon XP +2000, Socket A MSI-6390, 768 mb of PC 2100 RAM, AGP ATI RADEON 9600SE//

I <3 TrancE
NeXuS is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2011, 03:29 PM   #2
Fully Optimized
 
Indigo's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: USA
Posts: 1,866
Default Re: My New Rig and First Build. Post Questions :D

Thermal separation among individual cores can vary depending on how far along a manufacturer is with their process technology. I have a dual core AMD 6000+ at home that always had one core that ran hotter than the other by about 8-10C, but it never had any issues. I've also had CPUs where all four cores never deviated on temps. It's just the luck of the draw really.

Not sure about the OC myself, I don't do much OC'ing with the Intels.
__________________

Indigo is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2011, 06:27 PM   #3
Fully Optimized
 
cboucher's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: USA
Posts: 1,652
Default Re: My New Rig and First Build. Post Questions :D

You say the 3rd core is running 10C hotter, but is it still in the cool to normal range? As long as none of the cores are running hotter than what is specified as normal for your particular processor then you should be fine.
__________________
But I'm trying, Ringo. I'm trying real hard... to be the Shepherd.
cboucher is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2011, 06:31 PM   #4
Fully Optimized
 
NeXuS's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 2,960
Default Re: My New Rig and First Build. Post Questions :D

Yeah it is still cool reached about 75C on Prime95 torture test others remainted in 60's and low 70's.

Do you guys think reapplying Artic Silver 5 will lower the temps a bit vs the preapplied thermal paste the cooler came in?

OCed to 4.38GHz atm ran prime95 for 9hrs no errors
__________________
//Antec 902 V3 Case, Intel i7-2600K (@4.5GHz 1.280V watercooled w/ Antec H2O Kuhler 920), 8GB DDR3 Corsair Vengeance 1866MHz, ASUS P8P67 PRO B3, MSI 3GB N580 GTX Lightning Xtreme (@850MHz/2100MHz), 1TB Samsung Spinpoint F3, Corsair HX850W Pro Series//
//XPS 410 C2D E6400 @ 2.13GHz, 2GB DDR2 667MHz, 250GB HD, eVGA 320mb 8800GTS(605/1900MHz)//
//AMD Athlon XP +2000, Socket A MSI-6390, 768 mb of PC 2100 RAM, AGP ATI RADEON 9600SE//

I <3 TrancE
NeXuS is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2011, 06:36 PM   #5
Fully Optimized
 
cboucher's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: USA
Posts: 1,652
Default Re: My New Rig and First Build. Post Questions :D

I kinda doubt that reapplying thermal compound will make much of a difference, but if you already have some arctic silver then it won't cost you anything to try.
__________________
But I'm trying, Ringo. I'm trying real hard... to be the Shepherd.
cboucher is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2011, 06:46 PM   #6
Fully Optimized
 
NeXuS's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 2,960
Default Re: My New Rig and First Build. Post Questions :D

Alright so I did apply it correctly? Since 10C difference in temps is normal then??
__________________
//Antec 902 V3 Case, Intel i7-2600K (@4.5GHz 1.280V watercooled w/ Antec H2O Kuhler 920), 8GB DDR3 Corsair Vengeance 1866MHz, ASUS P8P67 PRO B3, MSI 3GB N580 GTX Lightning Xtreme (@850MHz/2100MHz), 1TB Samsung Spinpoint F3, Corsair HX850W Pro Series//
//XPS 410 C2D E6400 @ 2.13GHz, 2GB DDR2 667MHz, 250GB HD, eVGA 320mb 8800GTS(605/1900MHz)//
//AMD Athlon XP +2000, Socket A MSI-6390, 768 mb of PC 2100 RAM, AGP ATI RADEON 9600SE//

I <3 TrancE
NeXuS is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2011, 06:58 PM   #7
Fully Optimized
 
cboucher's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: USA
Posts: 1,652
Default Re: My New Rig and First Build. Post Questions :D

I have no idea how you applied the thermal compound, but if it's not overheating then I would say that's close enough. Especially if you overclock and it still doesn't overheat. I only say reapply if you're a perfectionist or are just really curious...
__________________
But I'm trying, Ringo. I'm trying real hard... to be the Shepherd.
cboucher is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2011, 07:00 PM   #8
Fully Optimized
 
NeXuS's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 2,960
Default Re: My New Rig and First Build. Post Questions :D

Well it came preapplied on the cooler

Bought some Artic Silver 5 just in case I would screw up or something :P
__________________
//Antec 902 V3 Case, Intel i7-2600K (@4.5GHz 1.280V watercooled w/ Antec H2O Kuhler 920), 8GB DDR3 Corsair Vengeance 1866MHz, ASUS P8P67 PRO B3, MSI 3GB N580 GTX Lightning Xtreme (@850MHz/2100MHz), 1TB Samsung Spinpoint F3, Corsair HX850W Pro Series//
//XPS 410 C2D E6400 @ 2.13GHz, 2GB DDR2 667MHz, 250GB HD, eVGA 320mb 8800GTS(605/1900MHz)//
//AMD Athlon XP +2000, Socket A MSI-6390, 768 mb of PC 2100 RAM, AGP ATI RADEON 9600SE//

I <3 TrancE
NeXuS is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2011, 09:33 AM   #9
In Runtime
 
Sporego's Avatar
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 263
Default Re: My New Rig and First Build. Post Questions :D

ooooh good specs
Sporego is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2011, 01:20 PM   #10
Fully Optimized
 
NeXuS's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 2,960
Default Re: My New Rig and First Build. Post Questions :D

Thank you

Came out total of $1536.30 including shipping and taxes. Got some good deals, but sucks about tax since newegg is located in california
__________________

__________________
//Antec 902 V3 Case, Intel i7-2600K (@4.5GHz 1.280V watercooled w/ Antec H2O Kuhler 920), 8GB DDR3 Corsair Vengeance 1866MHz, ASUS P8P67 PRO B3, MSI 3GB N580 GTX Lightning Xtreme (@850MHz/2100MHz), 1TB Samsung Spinpoint F3, Corsair HX850W Pro Series//
//XPS 410 C2D E6400 @ 2.13GHz, 2GB DDR2 667MHz, 250GB HD, eVGA 320mb 8800GTS(605/1900MHz)//
//AMD Athlon XP +2000, Socket A MSI-6390, 768 mb of PC 2100 RAM, AGP ATI RADEON 9600SE//

I <3 TrancE
NeXuS is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 07:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0