Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-24-2007, 02:26 AM   #1
Solid State Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 7
Default My 2.93 ghz CPU is running at 2.13ghz?

hey guys so I just built a new computer this week (my first one! ) and I have a question about my processor. It seemed weird that my processor would only get a 5.1 in the whole "vista score" system or whatever its called so I downloaded this program to check my CPU and its running really slow? Any ideas guys?

__________________

sms4001 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2007, 02:54 AM   #2
In Runtime
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 446
Send a message via MSN to Comp_Pro
Default Re: My 2.93 ghz CPU is running at 2.13ghz?

are you running windows vista? in windows vista it lowers your megahertz in order to save power for example, my friend has a 1.5ghz processor on his labop, after installing vista it is at around 700 megahertz and inceases the megahertz in order to save power which i think is pretty stupid because it doesnt use much power and it wont save much.
__________________

__________________
Intel i7 4770k 3.50ghz, 32gb Corsair Vengeance RAM (8x4 kit), 2 x 2TB WD Black HHD, nVidia 770GTX 4gb OC, Asus Z87-A Motherboard, running Windows 7 64 bit.
Comp_Pro is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2007, 02:57 AM   #3
Solid State Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 7
Default Re: My 2.93 ghz CPU is running at 2.13ghz?

yeah i am using vista 32 bit edition.. thats pretty freaking stupid if thats true! there has got to be a way to disable that right?
sms4001 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2007, 02:59 AM   #4
In Runtime
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 446
Send a message via MSN to Comp_Pro
Default Re: My 2.93 ghz CPU is running at 2.13ghz?

erm i asked my friend not long ago and he said it has something to do with the bios?? im not quite sure
__________________
Intel i7 4770k 3.50ghz, 32gb Corsair Vengeance RAM (8x4 kit), 2 x 2TB WD Black HHD, nVidia 770GTX 4gb OC, Asus Z87-A Motherboard, running Windows 7 64 bit.
Comp_Pro is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2007, 03:00 AM   #5
In Runtime
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 446
Send a message via MSN to Comp_Pro
Default Re: My 2.93 ghz CPU is running at 2.13ghz?

or maybe it has something to do with the voltage? probly not enought to raise power? with less voltage the processor just doesnt get its share of power.
__________________
Intel i7 4770k 3.50ghz, 32gb Corsair Vengeance RAM (8x4 kit), 2 x 2TB WD Black HHD, nVidia 770GTX 4gb OC, Asus Z87-A Motherboard, running Windows 7 64 bit.
Comp_Pro is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2007, 11:58 AM   #6
Fully Optimized
 
CompMan's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 3,323
Send a message via AIM to CompMan
Default Re: My 2.93 ghz CPU is running at 2.13ghz?

Well if it his laptop, in the BIOS it lowers it.

I haven't heard anything about Vista doing that, maybe I'm wrong.

Also go check in the BIOS to see what it is running at.

That program could be weird..
__________________
|Intel Q6600@3.0ghz|┐|ASUS MAXIMUS FORMULA|┐|2GiG Corsair XM2 DDR2 800|┐|EvGa 8800GTS|┐|36gig Western Digital Raptor 10,000 rpm|┐|Ultra X2 connect 550W modular psu|┐|Thermaltake Tsunami Case|Vista 64bit|
Windows has Blue screens, Mac has grey screens, and CF has White screens!!
2004 Mazda RX-8 GT Titanium Grey, Greddy Exhaust, AEM cold air intake
--objects in rearview get smaller with each shift--
CompMan is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2007, 12:06 PM   #7
Solid State Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 7
Default Re: My 2.93 ghz CPU is running at 2.13ghz?

hey perfect timing. I was just in the bios and it says it is running at that same speed. (2.13) I found out from another forum that the processor has a thing called "Enhanced Intel SpeedStep« Technology."
http://www.intel.com/cd/channel/rese...ech/203838.htm

but when I checked the bios for it, it was already disabled. So I don't know why its still running at that speed.
sms4001 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2007, 12:56 PM   #8
In Runtime
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 290
Default Re: My 2.93 ghz CPU is running at 2.13ghz?

Try disabeling Vistas power mangement settings. Youll find them somewhere im pretty sure thats your problem. Sorry that I cant tell you exactly where to find I just uninstalled vista casue I hated it. Chekc the control panel
__________________
3800+ x2 @2.0Ghz
8800GTS 320mb @ 600/1800
2gb Corsair XMS2 DDR2 800
Abit KN9 Sli Motherboard
Rosewill 550 Watt PSU
Drain You is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2007, 03:48 PM   #9
Solid State Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 7
Default Re: My 2.93 ghz CPU is running at 2.13ghz?

ok so I set the power options to the lowest energy save and highest performance. I also checked the advanced options and the processor minimum and maximum states are 100%. I checked in the bios and it said the processor was only 2.13 also. hmm
sms4001 is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2007, 04:07 PM   #10
In Runtime
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 290
Default Re: My 2.93 ghz CPU is running at 2.13ghz?

hmmm that is strange, wish I could help you out, try downloading CPUZ and see what that says your CPU speed is. Although im sure your bios would be reading the ocrrect speed
__________________

__________________
3800+ x2 @2.0Ghz
8800GTS 320mb @ 600/1800
2gb Corsair XMS2 DDR2 800
Abit KN9 Sli Motherboard
Rosewill 550 Watt PSU
Drain You is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 07:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0