Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-21-2005, 12:57 PM   #1
In Runtime
 
Vandiyan's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 214
Default Monitor Problem?

I just recently bought a new monitor and I hooked it up and pretty much everything is fine. Every once in a while though the screen will get darker for about a half of a second or so. Is this normal for new monitors as I have not had a new monitor for a long time. It is a 21" CRT monitor if that helps anyone. When the screen gets darker for a short second it looks like someone has put a shade over it or something. Not sure if I have a messed up monitor or this is the way it is supposed to be. Thanks for your help. Have a nice day!!!
__________________

__________________
AMD 64 3200+, Asus K8N-E Deluxe Mobo, Evga GeForce 6800 Video Card
1 GB Cosair Value Select RAM, 250 GB Seagate Baracuda HD
RaidMax Scorpio 668 Case w/ Aspire 520W PSU
Windows XP Home Edition SP2
Vandiyan is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2005, 01:25 PM   #2
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Monitor Problem?

Hey, its not a normal problem no with new monitors, and shouldn't be happening.

That said though, I used to get something like that, but the screen would go black for a second or so and come back. I dind't know what did it either, but I think upgrading the video drivers did it.

So try doing that first off all.

If that doesn't work, I'd advise you to check the monitor on another computer if possible, and if it happens on that, i'd suggest it as a fault with the monitor i'm afraid
__________________

__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2005, 04:45 PM   #3
In Runtime
 
Vandiyan's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 214
Default

Could the refresh rate have anything to do with it?
__________________
AMD 64 3200+, Asus K8N-E Deluxe Mobo, Evga GeForce 6800 Video Card
1 GB Cosair Value Select RAM, 250 GB Seagate Baracuda HD
RaidMax Scorpio 668 Case w/ Aspire 520W PSU
Windows XP Home Edition SP2
Vandiyan is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2005, 04:53 PM   #4
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Monitor Problem?

I wouldn't imagine so, but if your running on 60hz, try 70hz and try that. If you running on anything higher than 70, try dropping to 70.

It wouldn't be that causing the problem though, since the monitor should be able to support all the ones it does fine.

If that doesn't work, try updating video card drivers as the last resort, as these would control the monitor completly.

I hope this helps.
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2005, 05:12 PM   #5
In Runtime
 
Vandiyan's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 214
Default

I have updated my video drivers and the screen still changes colors. On my monitor one of the controls on the front can change the screen colors whether you are doing regular PC stuff, watching movies, or playing games. I think this has something to do with it. When I change the settings manually it looks exactly like what the monitor is doing at other times by itself.
__________________
AMD 64 3200+, Asus K8N-E Deluxe Mobo, Evga GeForce 6800 Video Card
1 GB Cosair Value Select RAM, 250 GB Seagate Baracuda HD
RaidMax Scorpio 668 Case w/ Aspire 520W PSU
Windows XP Home Edition SP2
Vandiyan is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2005, 05:43 PM   #6
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Monitor Problem?

Hmm, since its new then, I'd say its a monitor fault. Just take it back and get a new one basically
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2005, 12:25 AM   #7
In Runtime
 
Vandiyan's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 214
Default

I think I will have to do that this weekend. Thanks for the help. Hopefully the new one will not do the same. Grrr it just did it as I was typing this message.
__________________
AMD 64 3200+, Asus K8N-E Deluxe Mobo, Evga GeForce 6800 Video Card
1 GB Cosair Value Select RAM, 250 GB Seagate Baracuda HD
RaidMax Scorpio 668 Case w/ Aspire 520W PSU
Windows XP Home Edition SP2
Vandiyan is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2005, 01:52 AM   #8
Wizard of Wires
 
setishock's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Not sure
Posts: 10,030
Default

Monitors do have to have thier own drivers. This is so the vid card is speaking the same lingo as the monitor. My Trintron and Nokia 21" have to have thier drivers to run right and look pretty. Try getting the drivers from who makes the monitor.
setishock is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2005, 09:16 AM   #9
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Monitor Problem?

Hmm, thats a point, but I'm still running on a Default monitor driver and it flickered before I updated my video drivers to the latest version quite a long time ago, and didn't after, though it was still running as a Default Monitor.

You might be right though Seti.
Wouldn't do any harm though to send it back to see if the replacement works better if that doens't work. You might find it works perfectly.
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2005, 11:10 AM   #10
In Runtime
 
Vandiyan's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 214
Default

I tried looking online for the drivers for the monitor and was unable to locate any at all. The monitor is a 21" Insignia CRT monitor. I know it is not the best monitor out there but it still should not flicker. Also I might not have the most updated drivers for my video card. I have looked them up on Google but seem to keep running into dead ends. I am using an Evga GeForce 6800 128.
__________________

__________________
AMD 64 3200+, Asus K8N-E Deluxe Mobo, Evga GeForce 6800 Video Card
1 GB Cosair Value Select RAM, 250 GB Seagate Baracuda HD
RaidMax Scorpio 668 Case w/ Aspire 520W PSU
Windows XP Home Edition SP2
Vandiyan is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 06:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0