Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 07-28-2005, 08:45 PM   #1
Beta Member
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3
Default IDE and Sata not working together?

Just recently I built a computer with all ew parts except for an old HD that I took out of my old computer. Well I just got a WD 74GB 10,000 RPM Raptor, and when I tried to get them both running it wouldnt detect my old HD.

Here are the specs for everthing:
Motherboard: Abit Fatal1y AN8
Video Card: Gigabyte Nvidia GeForce 6600GT NX66T
CPU: Newcastle AMD Athlon 64 3800+
Old HD: Western Digital 40gb 7200PRM
New HD: Western Digital 74gb 10,000RPM Raptor

The new HD uses Sata which is a direct connection to my Motherboard as well as the IDE. I checked the jumpers on the old one and it is set to Slave. I went into the CMOS and it wont detect the old one at all. Is this because IDE and SATA dont work together?
__________________

Nick73191 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2005, 09:21 PM   #2
BSOD
 
ACDC ROX 999's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 45
Send a message via AIM to ACDC ROX 999
Default Re: IDE and Sata not working together?

uhh no. i have a IDE back up drive(i use acronis) and i have a SATA normal drive. so the IDE wont be decteced that is it right? or is it the SATA that isnt detected. cuz if it is the SATA then i might be able to help u
__________________

ACDC ROX 999 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2005, 09:23 PM   #3
BSOD
 
ACDC ROX 999's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 45
Send a message via AIM to ACDC ROX 999
Default Re: IDE and Sata not working together?

WAIT u set the IDE as a slave? no. dont do that. change it to the master? do u have it slave cuz the master is taken up by the CD drive? if so ...nvr connect a cd drive and a hdd on the same cable. they dont work or they are really slow. my set up is i have one cable going to the hdd and it is a master. my cd is on a different ide cable and it is a master.

the main thing is that get ur ide one off of slave and onto master. and dont have ur cd drive connected to the same cable as ur hdd
ACDC ROX 999 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2005, 11:16 PM   #4
Beta Member
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3
Default

No, the HDD is on it's own IDE channel. I had the jumpers set for master and the CD-Rom and DVD-RW are on thier IDE channel.
Nick73191 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2005, 12:34 AM   #5
BSOD
 
ACDC ROX 999's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 45
Send a message via AIM to ACDC ROX 999
Default

alright so it is the IDE one tha isnt working?

ummm 2 things. get the most updated BIOS and SATA drivers
ACDC ROX 999 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2005, 01:12 AM   #6
Beta Member
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 3
Default Re: IDE and Sata not working together?

I think if I just re-format it it will work, but I pretty much gave up on it. Really just didnt want to lose the information on it, but it's all replacable. Thanks for all the help.
Nick73191 is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2005, 02:49 AM   #7
Fully Optimized
 
Dishdog's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,801
Default Re: IDE and Sata not working together?

is your system up and running now? if it is and it's not detecting it try and scan for it manually in device manager. if it's not then get it working on the SATA then try and put the PATA(IDE one) in.
__________________
CPU-Intel Pentium 4 630 3.0Ghz / 2MB Cache ~~OS Windows XP SP2
MOBO-Gigabyte 8I915P Duo Pro Intel Socket 775 (PCI-E)~~HDD-Western Digital 160GB(SATA)
PSU-Aspire 500W ATX~~RAM-1GB PC3200 DDR SDRAM (512x2 Dual Channel)
GPU-MSI GeForce 6600 GT(PCI Express)~~Monitor Viewsonic VA902B 19" 8ms~~ ATI TV Wonder Pro (TV Tuner)
~~Still to come~~: eVGA e-GeForce 7800 GT
Dishdog is offline   Reply With Quote
Old 07-29-2005, 03:03 AM   #8
BSOD
 
Join Date: May 2005
Posts: 2,734
Default Re: IDE and Sata not working together?

You sure that the jumper is set on master and not slave? It should be set on master like ACDC said.
__________________

catalyst is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 02:10 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0