Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-30-2009, 12:58 AM   #1
Baseband Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 41
Arrow I think my PSU died, fan won't spin.

Hey guys, one time I left my desktop computer on and went up stairs to eat then came back down about 20min later, computer is off. pushed power button few times, nothing. My first thought was the PSU.

I did the PSU loop test with a paper clip jumping the green wire with a ground wire. Flipped the switch on the back of my PSU, nothing happened. I looked at the fan and it twitched a little bit looking like it wants to spin but doesn't. So my PSU is dead?

If so what caused it? poor ventilation or temperature related issue leading to something over heated?

Most importantly I wanna know what caused this. I don't wanna spend a lot on another PSU and repeat this mistake. Planning to get a 500W+ this time around.

btw: this is my PSU and this is my GPU. I think the PSU barely had the power to power everything and now just gives in. I only had it for about 3 months.

any feedback is appreciated. Thanks!!
__________________

__________________
[Windows Vista Ultimate ~ D2C E8400 ~ Asus P5Q SE Plus mobo ~ Corsair XMS2 4gb ~ Nvidia 9800GT]
[Windows XP pro ~ AMD Athlon 2500+ barton core ~ Asus A7N8X delux mobo ~ Corsair 1.5gb ~ ATI 9600pro] 2003-2009
ck_34 is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2009, 02:27 AM   #2
Fully Optimized
 
wol-va-rine's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 2,104
Default Re: I think my PSU died, fan won't spin.

Quote:
Originally Posted by ck_34 View Post
Hey guys, one time I left my desktop computer on and went up stairs to eat then came back down about 20min later, computer is off. pushed power button few times, nothing. My first thought was the PSU.

I did the PSU loop test with a paper clip jumping the green wire with a ground wire. Flipped the switch on the back of my PSU, nothing happened. I looked at the fan and it twitched a little bit looking like it wants to spin but doesn't. So my PSU is dead?

If so what caused it? poor ventilation or temperature related issue leading to something over heated?

Most importantly I wanna know what caused this. I don't wanna spend a lot on another PSU and repeat this mistake. Planning to get a 500W+ this time around.

btw: this is my PSU and this is my GPU. I think the PSU barely had the power to power everything and now just gives in. I only had it for about 3 months.

any feedback is appreciated. Thanks!!
send it back to Corsair it's still under warranty (3 years), and that psu should be able to power that video card, a system with that video card pulls about 300w max under full load, sounds like you just got a defective psu...

from what I hear Corsair has very good customer support, and see if you can maybe trade it in for a higher wattage (~ 500w psu) and pay the difference if you're really worried about power draw, it shouldn't be much unless you try to trade it in for a high end modular model (HX series)...
__________________

__________________
MY INTARDNET BEAST ■ Antec 300 ■ Q6600 B3, 2.8GHz @ 1.325v ■ MSI X48C Platinum ■ Kingwin XT-1264 ■ Visiontek HD 4870 512MB ■ 4x1GB Transcend aXeRam DDR3-1800 @ 1400MHz ■ WD Raptor (160GB) ■ Western Digital (250GB) ■ Samsung (640GB) ■ Seagate (500GB) ■ WD Caviar Green (1TB) ■ OCZ ProXStream 1kw ■ Sound Blaster X-Fi Platinum ■ JVC HA RX900 ■

ME ■ I am bald and my head is lumpy...fear me ■
wol-va-rine is offline   Reply With Quote
Old 08-30-2009, 11:34 PM   #3
Baseband Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 41
Default Re: I think my PSU died, fan won't spin.

^^ hey man. Thanks a bunch.

this is gonna be my first RMA ever with a computer product. im looking at the 550VX.
__________________
[Windows Vista Ultimate ~ D2C E8400 ~ Asus P5Q SE Plus mobo ~ Corsair XMS2 4gb ~ Nvidia 9800GT]
[Windows XP pro ~ AMD Athlon 2500+ barton core ~ Asus A7N8X delux mobo ~ Corsair 1.5gb ~ ATI 9600pro] 2003-2009
ck_34 is offline   Reply With Quote
Old 08-31-2009, 12:11 AM   #4
Fully Optimized
 
wol-va-rine's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 2,104
Default Re: I think my PSU died, fan won't spin.

Quote:
Originally Posted by ck_34 View Post
^^ hey man. Thanks a bunch.

this is gonna be my first RMA ever with a computer product. im looking at the 550VX.
cool, hope they don't send you another lemon, their high end units are top of the line, bit I don't know about their lower end units...
__________________
MY INTARDNET BEAST ■ Antec 300 ■ Q6600 B3, 2.8GHz @ 1.325v ■ MSI X48C Platinum ■ Kingwin XT-1264 ■ Visiontek HD 4870 512MB ■ 4x1GB Transcend aXeRam DDR3-1800 @ 1400MHz ■ WD Raptor (160GB) ■ Western Digital (250GB) ■ Samsung (640GB) ■ Seagate (500GB) ■ WD Caviar Green (1TB) ■ OCZ ProXStream 1kw ■ Sound Blaster X-Fi Platinum ■ JVC HA RX900 ■

ME ■ I am bald and my head is lumpy...fear me ■
wol-va-rine is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 06:46 PM   #5
Baseband Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 41
Default Re: I think my PSU died, fan won't spin.

okay so something weird has happened. i took the PSU out of my case and was ready to send it but before i did a last test. i plugged it in and put in the paperclip then turn the switch....boom the fan spins continuously.

this time i checked the voltage on the ATX connectors and all the voltage on the wires had sufficient voltage.

i thought it was boot up again if i put the PSU back in (which i did). turns out it won't. i get a the green indicator light on the mobo and every time i try to switch it on, both the CPU and PSU fan twitches but doesn't spin. the fan on the GPU doesn't move at all.

i checked all the wires, it has voltage. i switched the power and reset button, still nothing, both fans still twitch. i took the PSU out again and put it on another PC, boot up just fine.

so it's a burnt CPU or a dead mobo?
__________________
[Windows Vista Ultimate ~ D2C E8400 ~ Asus P5Q SE Plus mobo ~ Corsair XMS2 4gb ~ Nvidia 9800GT]
[Windows XP pro ~ AMD Athlon 2500+ barton core ~ Asus A7N8X delux mobo ~ Corsair 1.5gb ~ ATI 9600pro] 2003-2009
ck_34 is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2009, 07:31 PM   #6
Daemon Poster
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 684
Default Re: I think my PSU died, fan won't spin.

Quote:
Originally Posted by ck_34 View Post
okay so something weird has happened. i took the PSU out of my case and was ready to send it but before i did a last test. i plugged it in and put in the paperclip then turn the switch....boom the fan spins continuously.

this time i checked the voltage on the ATX connectors and all the voltage on the wires had sufficient voltage.

i thought it was boot up again if i put the PSU back in (which i did). turns out it won't. i get a the green indicator light on the mobo and every time i try to switch it on, both the CPU and PSU fan twitches but doesn't spin. the fan on the GPU doesn't move at all.

i checked all the wires, it has voltage. i switched the power and reset button, still nothing, both fans still twitch. i took the PSU out again and put it on another PC, boot up just fine.

so it's a burnt CPU or a dead mobo?
I'm guessing it's both becuase if the mobo is dead the cpu usually is, and it sounds like the mobo to me. If the pc is only 3 monthes old they should both be under warrenty
__________________
AMD 64 x2 5600+|Asus m3a|4GB RAM|Nvidia Geforce 9500 gt|320 GB Seagate Hard Drive
ringtemek is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 12:19 AM   #7
Baseband Member
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 41
Default Re: I think my PSU died, fan won't spin.

if i take out the CPU, can i tell if its bad/burnt by looking at it?
__________________
[Windows Vista Ultimate ~ D2C E8400 ~ Asus P5Q SE Plus mobo ~ Corsair XMS2 4gb ~ Nvidia 9800GT]
[Windows XP pro ~ AMD Athlon 2500+ barton core ~ Asus A7N8X delux mobo ~ Corsair 1.5gb ~ ATI 9600pro] 2003-2009
ck_34 is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 02:07 AM   #8
Fully Optimized
 
dude_56013's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 4,262
Default Re: I think my PSU died, fan won't spin.

Quote:
Originally Posted by ringtemek View Post
becuase if the mobo is dead the cpu usually is
I want to know who told you this so I can slap them in the face.

I've NEVER had a computer have a failed MB WITH a failed CPU. Ever. I've personally had about 10 failed MBs roll through the shop (none with a failed CPU)...and I've rarely heard of a double failure like this...and I've been on this forum for over 2 years.
__________________

__________________
Intel Core i7-2600K @ 3.4GHz || GIGABYTE GA-Z68X-UD3P-B3 || Corsair Vengeance 16GB DDR3-1600 || EVGA GeForce GTX 480 || Samsung EVO 256GB SSD
my feet get cold and that gives me diarrhea sometimes - Smart_Guy
dude_56013 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 01:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0