Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-13-2007, 09:33 PM   #1
Baseband Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 43
Exclamation High CPU Usage!

Hey, I just installed a new motherboard and upgraded to 2GB of RAM from 512MB. Any Way, I had to do a clean install of Windows XP and my computer seems to be really sluggish, and CPU Usage is very high or will go up to 100% and then dip to 5% rapidly. Any tips on how to get rid of this problem, i have nothing installed on the computer, thats why it seems really weird. Thanks for your help!
__________________

brockwed is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2007, 11:20 PM   #2
Golden Master
 
Rubber314Chicken's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 5,574
Send a message via AIM to Rubber314Chicken
Default Re: High CPU Usage!

if you've gone online, you may have gotten a virus.
__________________

__________________
AMD Athlon 64X2 4200+, 2 GB ram, 2 TB HDD, Ubuntu+SAMBA ♫ Lenovo T410, i5@ 2.4 GHz, 4 GB ram, 7
Rubber314Chicken is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2007, 11:51 PM   #3
Baseband Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 43
Default Re: High CPU Usage!

No i cannot get the computer online right now its really weird. It says that I have a excellent connection but when i click to go online it says im not connected... any ideas on that one?
brockwed is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2007, 12:39 AM   #4
Golden Master
 
Cabbs's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 7,912
Send a message via AIM to Cabbs
Default Re: High CPU Usage!

What mobo and video card do you have? If you have a 6800GS, there have been problems with CPU usage and this card with various systems, me included, on my A8N32 SLI Deluxe.
__________________
=Like anime? Come to AnimeAppeal.com!=
||DFI UT P35||Q9550@3400 Mhz||Geil 4GB RAM||Radeon 5770||
Cabbs is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2007, 01:10 AM   #5
Daemon Poster
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 1,027
Default Re: High CPU Usage!

If you've only just done a clean install and havn't got any files on it, I would try formatting and trying again, just to make sure there wasn't a problem with the installation...then, try taking out the new RAM and see what happens..

Matt
Mattyl110792 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2007, 12:45 PM   #6
Baseband Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 43
Default Re: High CPU Usage!

My graphics card is an Nvidia 6800 Ultra, and my MOBO is an MSI P800 < I think... The computer is so sluggish It feels like I have 128mb of RAM not 2gigs!
brockwed is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2007, 12:59 PM   #7
Baseband Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 43
Default Re: High CPU Usage!

I found some hardware specs under the system summary and this shows up, is it normal? I have 2 gigs of RAM and it says:
Total Physical Memory 2,048
Available Physical Memory 1.58GB
Total Virtual Memory 5.85GB
Available Virtual Memory 5.22GB
Page File Space 3.85GB

Is all that normal, I just cannot figure out why my computer is so sluggish!
brockwed is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2007, 01:01 PM   #8
Fully Optimized
 
esa193's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 4,210
Send a message via AIM to esa193
Default Re: High CPU Usage!

it could be 2 reasons
bad install reinstall windows and try again
and 6800 some times can couse usage problems
__________________
antec 900, q6600, 4G, 500G, 160G, 9800gtx, 780i, 47in 1080ptv, 5.1 surround sound

MacArthur wrestling pwns!
esa193 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2007, 06:11 PM   #9
Jk
In Runtime
 
Jk's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 236
Default Re: High CPU Usage!

Try going to task manager and looking at the proceses. If any of the svchost.exe is using alot of memory then try reformatting. This has happened to me and i just reformatted and reinstalled xp.
__________________
Evga 680i SLI Mobo | C2d 6420 @ 3.2 | 2gb RAM | 9800gtx | Corsair 750w | Pioneer DVD Writer | 330gb | Antec 300
Ubuntu 9.04 | Windows 7

I miss my opty :c
Jk is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2007, 10:18 PM   #10
Baseband Member
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 43
Default Re: High CPU Usage!

Its not the graphics card beacuse it worked fine. I'm justing going to try to reinstall windows. Thanks for your help. I'll be back if the problems continue
__________________

brockwed is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 11:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0