Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-20-2005, 12:03 PM   #1
Solid State Member
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11
Default Hardware Initiate Failed. Please check device!

Hardware Initiate Failed. Please check device! The BIOS does not be installed.

Occasionally, this is an error I'm receiving upon bootup when it's scanning for my two SATA hard drives.

I have an AOpen AK86-L motherboard and two SATA150 hard drives. (80GB, 400GB). It doesn't detect either one. I have recently installed the 400 GB about a month ago, but both have been working fine up until this point. Naturally, at this point, I'd assume the error indicates an issue with the SATA controller, a loose cable, or coincidentally a problem with both drives. But I'm not inclined to suspect any of those things, since the problem doesn't occur every time, seemingly at random. Everything boots up just fine otherwise. Not knowing what else it could be, I re-flashed my BIOS (not really knowing if that could be a culprit or not), but no luck.

So, I'd be happy to receive any suggestions you might have. I'm out of ideas.

Thank you.
__________________

the_ellcrys is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2005, 02:43 PM   #2
In Runtime
 
ASSEMBLER's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 477
Default Re: Hardware Initiate Failed. Please check device!

how about reinstalling the sata driver that came with the board it may just be slightly corrupt its worth a try
__________________

__________________
1 Thermaltake Tsunami Dream case Jeantech 400w psu 220gig sata H/Drives Abit AV8 Mobo Socket 939 AMD 4200+ x 2 @ 2.6 ghz 2048 ram. 256mb Nvidia geforce 6200.
2 Abit AV8 350w psu AMD64 <A 3500+@2.4Ghz 512 ram geforce tornado 128mb.
3 Advent 7038 laptop AMD 2500+ 512ram ATI 320 graphics. wireless.
ASSEMBLER is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2005, 05:05 PM   #3
Solid State Member
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11
Default Re: Hardware Initiate Failed. Please check device!

Didn't work, but thank you. It was worth a shot, and I hadn't thought to try that. Any other ideas? I'm completely at a loss.
the_ellcrys is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 11:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0