Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-26-2006, 04:35 AM   #1
Beta Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 2
Question Hard drive problems

I have just upgraded my pc with a new motherboard, celeron processor and Maxtor 6L080L0 80gb hard drive. I also have a Western Digital WD800JB 80gb hard drive from my previous pc setup but when I try to install it and boot up, the computer can't find the primary hard drive (Maxtor) or the secondary drive (WD) even though the jumpers are set correctly. I have also tried booting up with the WD Lifeguard Tools disc in the floppy drive but it says it can't find the hard drive.
I am currently using the IDE cable to connect to the motherboard.

Can anybody give me some ideas on how to rectify this extremely annoying problem?


Many thanks in advance.
__________________

senoj74 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2006, 05:14 AM   #2
Golden Master
 
Raffaz's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 6,798
Send a message via AIM to Raffaz Send a message via MSN to Raffaz Send a message via Yahoo to Raffaz
Default Re: Hard drive problems

Have you got the cables in correctly. Not sure if you are using the newer keyed cables. If not then make sure the red lines are at pin1(will have a 1 or arrow there to mark it etc). Double check your jumpers, and check the power cables aswell. If they are both on the same cable then try testing the drives one at a time, coz a faulty drive can cause both drives not to show.
__________________

Raffaz is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2006, 08:20 AM   #3
Fully Optimized
 
LambOfGod's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 1,783
Send a message via MSN to LambOfGod
Default Re: Hard drive problems

when you test them one at a time. set the drive to single or CS.

also, swap the IDE cable with a known working one,
__________________
LambOfGod- Q6600 g0 @ 3.06 Ghz * DFI LANPARTY DK X48-T2RS * Antec 1200 * Rosewill RP550 PSU * EVGA 8800 GTX Superclocked *WD 74GB Raptor * 2 X Seagate 1TB 7200.11 (RAID 1) * 4 GB DDR2 1022 GSKILL 5-5-5-13 * Windows 7 Ultimate 64 bit/Windows XP 64 Bit
LambOfGod is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2006, 09:31 AM   #4
Golden Master
 
mammikoura's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,459
Send a message via MSN to mammikoura
Default Re: Hard drive problems

u could also try different ide ports on the mobo, atleast I've managed to break one so it's always worth testing.
mammikoura is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2006, 09:44 AM   #5
Golden Master
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 13,091
Default Re: Hard drive problems

Well, looking that you bought a new HDD, I would suggest to put the WD's jumper to slave.
lhuser is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2006, 01:58 PM   #6
Beta Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 2
Default Re: Hard drive problems

Thanks for all your help, I'll try everything that you've all put down but it sounds like the 2nd hard drive is kaput as I've tried changing the IDE cable and the jumpers are set right.

I was thinking about get a ATA card as both drives are compatible but I don't want to waste money if the slave drive doesn't work.
senoj74 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2006, 03:38 PM   #7
Golden Master
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 13,091
Default Re: Hard drive problems

If Slave jumper isn't good, try Cable Select. And try one drive at the time.

One Master, one slave...or cable select.
lhuser is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2006, 03:59 PM   #8
Baseband Member
 
Quake111's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 67
Send a message via AIM to Quake111
Default Re: Hard drive problems

I also recently added a hardrive and I kept the one I originally had as Master and the 320Gb one i bought as slave and now it shows up as (F and i just put all my D/L's and stuff in there. If ur trying to boot with the new one ... you need to fromat it with a windows XP disc .... idk if that helps or not lol
Quake111 is offline   Reply With Quote
Old 10-26-2006, 04:28 PM   #9
Golden Master
 
Raffaz's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 6,798
Send a message via AIM to Raffaz Send a message via MSN to Raffaz Send a message via Yahoo to Raffaz
Default Re: Hard drive problems

Have ya tried ya 2nd drive on its own? Dont throw it away just yet theres tons more stuff we can try first mate
__________________

Raffaz is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 07:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0