Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-28-2005, 10:42 PM   #1
Daemon Poster
 
mini_2003's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 600
Default Hard Drive Issue!! Help Please

My friend just built a new computer, and he used some hard drive with the new setup, and he formatted it and installed xp pro on it and everything is running fine. But he recently got a IDE Maxtor hard drive from another computer, and he just tried to switch the hard drives, and it didn't work. it starts, shows the intel screen, then says disk read error has occured...press clt alt del to restarrt. but it is recognized in the bios.
i don't know how to help him, because he also doesn't have the drivers on a cd.

any help would be appreciated
thanks
__________________

__________________
Intel Pentium 4 Prescott 3.2Ghz HT Technology.......Intel 875PBZ Motherboard........PCMARK 4571
1 GB Corsair XMS PC 3200 RAM.......Coolermaster Dual Storm 80mm Case Fan
Western Digital 36.7GB Raptor 10K Hard Drive + Western Digital 160GB SATA Hard Drive.......Antec Cyclone Speeze Cooler
Windows XP Home Edition........NEC ND-3520A 16X DVD Burner........LG 16X DVD-ROM
17" Monitor.......MSI 6600GT AGP 8X........Aspire 520W 12V Black Triple Fan Aluminum Power Supply
mini_2003 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2005, 10:45 PM   #2
Baseband Member
 
res1bxh3's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 44
Send a message via AIM to res1bxh3
Default Re: Hard Drive Issue!! Help Please

hmmm is he trying to connect them both at the same time or only the new one by its self????sounds like the jumpers arnt set right
__________________

res1bxh3 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2005, 10:47 PM   #3
Daemon Poster
 
The_Other_One's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 1,321
Send a message via AIM to The_Other_One
Default Re: Hard Drive Issue!! Help Please

Agreed. Make sure the drives are set to master and slave(both the harddrive and CD ROMs)
__________________
Desktop: Athlon 64 3700, 1024M RAM, GF 6200 TC 256M, 2x 80G, 2x DVD-RW
Laptop: Sempron 2800, 512M RAM, Unichrome, 60G, DVD-RW
Macintosh:G4 1.33GHz, 512M RAM, Radeon 9200 32M, 40G, DVD/CDRW
They get me from 0 to 1...
The_Other_One is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2005, 10:48 PM   #4
Fully Optimized
 
Mental Liberator's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 2,035
Send a message via AIM to Mental Liberator
Default Re: Hard Drive Issue!! Help Please

Set one of the harddrives on master, which would be the old one, so don't touch the old one, but on the new one put it as a slave on the jumpers (little black thingys covering pins in the back of the harddrive) look in the harddrive manual how to change it to slave.
__________________
www.treasuretrooper.com/72560
Check it out, legit cash just from surveys.
Mental Liberator is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2005, 10:55 PM   #5
Daemon Poster
 
mini_2003's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 600
Default Re: Hard Drive Issue!! Help Please

he's only trying to use the one that doesnt work, and thats on master
__________________
Intel Pentium 4 Prescott 3.2Ghz HT Technology.......Intel 875PBZ Motherboard........PCMARK 4571
1 GB Corsair XMS PC 3200 RAM.......Coolermaster Dual Storm 80mm Case Fan
Western Digital 36.7GB Raptor 10K Hard Drive + Western Digital 160GB SATA Hard Drive.......Antec Cyclone Speeze Cooler
Windows XP Home Edition........NEC ND-3520A 16X DVD Burner........LG 16X DVD-ROM
17" Monitor.......MSI 6600GT AGP 8X........Aspire 520W 12V Black Triple Fan Aluminum Power Supply
mini_2003 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2005, 10:57 PM   #6
Daemon Poster
 
mini_2003's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 600
Default Re: Hard Drive Issue!! Help Please

Quote:
Originally Posted by BanChan
Set one of the harddrives on master, which would be the old one, so don't touch the old one, but on the new one put it as a slave on the jumpers (little black thingys covering pins in the back of the harddrive) look in the harddrive manual how to change it to slave.
he's tried that too, but he wants to use the one that isn't working as master, when he slaved the one that doesn't work, it workd
__________________
Intel Pentium 4 Prescott 3.2Ghz HT Technology.......Intel 875PBZ Motherboard........PCMARK 4571
1 GB Corsair XMS PC 3200 RAM.......Coolermaster Dual Storm 80mm Case Fan
Western Digital 36.7GB Raptor 10K Hard Drive + Western Digital 160GB SATA Hard Drive.......Antec Cyclone Speeze Cooler
Windows XP Home Edition........NEC ND-3520A 16X DVD Burner........LG 16X DVD-ROM
17" Monitor.......MSI 6600GT AGP 8X........Aspire 520W 12V Black Triple Fan Aluminum Power Supply
mini_2003 is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2005, 10:57 PM   #7
Daemon Poster
 
The_Other_One's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 1,321
Send a message via AIM to The_Other_One
Default Re: Hard Drive Issue!! Help Please

So it's a Maxtor drive that's giving him problems? Those are usally pretty good about jumpers...

Look around on it and see if you can find something about master single(if you're using the drive without another HD or CD on that channel) I know Western Digital drives are very picky about this...
__________________
Desktop: Athlon 64 3700, 1024M RAM, GF 6200 TC 256M, 2x 80G, 2x DVD-RW
Laptop: Sempron 2800, 512M RAM, Unichrome, 60G, DVD-RW
Macintosh:G4 1.33GHz, 512M RAM, Radeon 9200 32M, 40G, DVD/CDRW
They get me from 0 to 1...
The_Other_One is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2005, 10:58 PM   #8
Fully Optimized
 
Mental Liberator's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 2,035
Send a message via AIM to Mental Liberator
Default Re: Hard Drive Issue!! Help Please

Then set it to slave. What you mean it didn't work?
__________________
www.treasuretrooper.com/72560
Check it out, legit cash just from surveys.
Mental Liberator is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2005, 11:03 PM   #9
Daemon Poster
 
mini_2003's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 600
Default Re: Hard Drive Issue!! Help Please

ok, at first, he put in the old one which worked. then he took it out and put in the other one. that didn't work and it was on master. so he took it out, mad the old one master and the "new" one slave. like that, it worked. so he tried again and it didn't work with the "new" one as master only.

here is what he says

: when i have it as a master i dont have any other HDs on, as a master i have the jumper in the first up/down slot next to the ribbon
: right after the one single pin
: j48
: and there is no other drive on the ribbon
i need to use this drive bc all the info is on it and this comp is better than the old one it was on
__________________
Intel Pentium 4 Prescott 3.2Ghz HT Technology.......Intel 875PBZ Motherboard........PCMARK 4571
1 GB Corsair XMS PC 3200 RAM.......Coolermaster Dual Storm 80mm Case Fan
Western Digital 36.7GB Raptor 10K Hard Drive + Western Digital 160GB SATA Hard Drive.......Antec Cyclone Speeze Cooler
Windows XP Home Edition........NEC ND-3520A 16X DVD Burner........LG 16X DVD-ROM
17" Monitor.......MSI 6600GT AGP 8X........Aspire 520W 12V Black Triple Fan Aluminum Power Supply
mini_2003 is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2005, 02:07 AM   #10
Baseband Member
 
res1bxh3's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 44
Send a message via AIM to res1bxh3
Default Re: Hard Drive Issue!! Help Please

try setting the jumper on cable select or i think leaving it jumper-less will do the same
__________________

res1bxh3 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 10:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0