Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 01-25-2008, 10:18 PM   #1
Beta Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 3
Default Hard drive boots in Master/Slave mode, but not by itself

I have two hard drives installed in my computer - a 120GB one and a 250GB one. Both have Windows installed on them. When I set the 250GB to Master, and the 120GB to Slave, the computer boots normally, and everything works. Now, I don't really need the 120GB drive, so I want to unplug it and just keep it inside the computer. I unplug the power plug form it, and the ribbon cable, leaving the jumpers in the same place on both drives. Then I try booting up the computer, and it says "No operating system found!" When I go into BIOS setup, with only the 250GB drive plugged in, it doesn't detect any hard drives at all. What am I doing wrong? Thanks for all your help.
__________________

irrumator11 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2008, 10:30 AM   #2
Golden Master
 
Tommy Boy's Avatar
 
Join Date: Jul 2004
Location: USA
Posts: 8,463
Send a message via Yahoo to Tommy Boy
Default Re: Hard drive boots in Master/Slave mode, but not by itself

Try switching the main hard drive to "cable select".
__________________

__________________
When all else fails...Ham Radio!

I still have the same old HP DV9700T laptop I've had for years...still kickin'
Tommy Boy is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2008, 04:04 PM   #3
Beta Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 3
Default Re: Hard drive boots in Master/Slave mode, but not by itself

the 250 drive, whether set to master or to cable select and plugged into the end of the ribbon cable, just doesn't show up if it's the only drive that's connected. it shows up as master when the 120 is set to slave, it shows up as slave when the 120 is set to master, but it just doesn't show up when the 120 is not connected.
hmm, this does make it seem like i'm doing something wrong with the jumper settings, but i swear i've tried every possible combination of ribbon cable plugs and jumper settings, and still - nada.
irrumator11 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2008, 06:46 PM   #4
Fully Optimized
 
cavemangrinder's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: USA
Posts: 1,540
Default Re: Hard drive boots in Master/Slave mode, but not by itself

It may be a defective drive. Are you running xp? If yes, try booting to windows normally (the way it works) and go to Start-Control Panel-Click Administrative Tools-Computer Managment-Click disk Managment. Then see if the 250gb shows up.
cavemangrinder is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2008, 06:49 PM   #5
Fully Optimized
 
ssc456's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 4,279
Send a message via MSN to ssc456
Default Re: Hard drive boots in Master/Slave mode, but not by itself

is it possible 1 of the hardrives has your boot menu on and the other does not
__________________
He who has never failed has never attempted anything worth succeeding at.

Dont Eat Animals, Its Not Good For Them And They Dont Like It!
ssc456 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2008, 07:03 PM   #6
Beta Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 3
Default Re: Hard drive boots in Master/Slave mode, but not by itself

Quote:
It may be a defective drive. Are you running xp? If yes, try booting to windows normally (the way it works) and go to Start-Control Panel-Click Administrative Tools-Computer Managment-Click disk Managment. Then see if the 250gb shows up.
The 250GB drive shows up in Disk Management, both when it's set to master, and to slave.

Quote:
is it possible 1 of the hardrives has your boot menu on and the other does not
Maybe? I have tried to wipe-and-reinstall Windows on the 250GB drive a little while ago, and the problem is that when it's the only drive plugged in, it seems to be invisible to the system. Can't see it in BIOS!
irrumator11 is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2008, 07:11 PM   #7
Fully Optimized
 
ssc456's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 4,279
Send a message via MSN to ssc456
Default Re: Hard drive boots in Master/Slave mode, but not by itself

ahh cant see it in the bios either ???

thats really strange, there maybe a problem with the jumpers when its trying to act as master it shorts something that makes it unreadable by the data cable ?

how bout if you back it all up and use a windows disk to format the drive in full format NTFS so it does it all good and then c wot happens.
__________________

__________________
He who has never failed has never attempted anything worth succeeding at.

Dont Eat Animals, Its Not Good For Them And They Dont Like It!
ssc456 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 07:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0