Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-15-2012, 11:36 PM   #1
Beta Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Australia
Posts: 4
Default Graphics card problem(?)

hey Guys,

I built a rig about 4-5 months ago and everything was running smoothly until a couple weeks ago when while playing games the monitor goes black and a message comes up saying no signal. I can still hear the sounds of the game playing for a couple seconds than I get a buzzing or scraping sound which then itself subsides but the screen continues to just show a black screen. But the computer doesn't shut down, the fans are still running and led lights are still on.

I run a HIS amd Radeon 7970 VGA card, I have a Antec-HCG 620 cooling system + 3 addition fans, 2 120mms and 1 200mms. I have no idea what's wrong. it happens with games like Guild Wars 2 and Starcraft 2 but not with Fallout and Counter strike.

any solutions?
__________________

Newb88 is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2012, 06:16 AM   #2
Daemon Poster
 
Hameister's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 887
Default Re: Graphics card problem(?)

I've found that drivers are always problematic with AMD cards. Did recently change drivers? If not, have you tried the latest driver set for your card?

Another possibility is the GPU is overheating and locking up. Is the fan impacted with dust? There may be a number of possibilities here. Have you tried another PCI slot?
__________________

__________________
HAF 932 Advanced / Corsair AX1200 / Asus Rampage IV Extreme / i7-3930K / H100 Cooling 4x120mm
16GB Corsair DDR3 / GTX 580x2 SLI + GTX 460 PhysX / SSDs Mushkin 240GB, Crucial 256GB, Crucial 512GB
Hameister is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2012, 09:13 PM   #3
Beta Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Australia
Posts: 4
Default Re: Graphics card problem(?)

Thanks for your reply Hameister,

If it was teh PCI slot wouldn't that have been a problem of the computer from the beginning, this has only started happening in last couple weeks.

I updated and installed the latest driver for the Card via the AMD website and the problem is still occurring. Fans are not impacted by dust. The GPU overheating would perhaps explain what is going on...that would suck cause I was told by various people (including some on this site) that the amount of cooling and fans I had installed would suffice and not cause overheating of any of the elements.

I'll have to take it into the store I see what comes up.
Newb88 is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2012, 10:20 PM   #4
Daemon Poster
 
Hameister's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 887
Default Re: Graphics card problem(?)

I only suggested the PCI slot because occasionally a contact will go bad, or contacts will oxidize a little causing an intermittent condition. Have you at least tried removing and re-seating the graphics card?
__________________
HAF 932 Advanced / Corsair AX1200 / Asus Rampage IV Extreme / i7-3930K / H100 Cooling 4x120mm
16GB Corsair DDR3 / GTX 580x2 SLI + GTX 460 PhysX / SSDs Mushkin 240GB, Crucial 256GB, Crucial 512GB
Hameister is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2012, 10:53 PM   #5
In Runtime
 
WYSIWUG's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: New Zelaland
Posts: 381
Default Re: Graphics card problem(?)

Try a diffrent card, and if the problem still happens, it might be the motherboard. Is there any error messeges that popup before the BIOS loads the bootstrap (OS) loader. Hope this helps, please let me know how you go. I love to see people's problems fixed, and how.
__________________
I hope that the world runs out of oil today so we can build a world free of hate and greed and money. Build one based on love and respect for all forms of life.
WYSIWUG is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2012, 07:48 AM   #6
Beta Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Australia
Posts: 4
Default Re: Graphics card problem(?)

sorry not sure I understand the tech speak...and I don't have a different card .
Newb88 is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2012, 07:56 AM   #7
Daemon Poster
 
Hameister's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: USA
Posts: 887
Default Re: Graphics card problem(?)

Quote:
Originally Posted by Newb88 View Post
sorry not sure I understand the tech speak...and I don't have a different card .
He's asking if you see any error messages, between the time you push the power button, and the time that Windows starts to load.

Also, pursuant to my previous post, did you try re-seating that graphics card?
__________________
HAF 932 Advanced / Corsair AX1200 / Asus Rampage IV Extreme / i7-3930K / H100 Cooling 4x120mm
16GB Corsair DDR3 / GTX 580x2 SLI + GTX 460 PhysX / SSDs Mushkin 240GB, Crucial 256GB, Crucial 512GB
Hameister is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2012, 08:32 AM   #8
Beta Member
 
Join Date: Sep 2012
Location: Australia
Posts: 4
Default Re: Graphics card problem(?)

No error messages. haven't had a chance Re-seat graphics card. Will try that before replying again, thanks so far for the suggestions
__________________

Newb88 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 01:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0