Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-23-2011, 09:10 AM   #1
Beta Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 2
Default Ethernet port no longer working

Hi, I built my computer a few months back and recently the ethernet port suddenly stopped working. The ethernet cable I was using still works fine, so it is defiantly the port. I can't figure out whats wrong, could it be software related or is it a fault with the actual port.

I'm running Windows 7, any help appreciated thanks
__________________

adsada is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2011, 11:04 AM   #2
Fully Optimized
 
strollin's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: USA
Posts: 1,943
Default Re: Ethernet port no longer working

You could try updating the driver or even uninstall/reinstall the driver you have. When you view the ethernet device in Device Manager does it show a yellow ! indicating there is a problem?

It is possible that the ethernet port built-in to your motherboard failed. PCI NICs or USB NICs are pretty inexpensive and easily installed.
__________________

strollin is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2011, 11:26 AM   #3
Beta Member
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 2
Default Re: Ethernet port no longer working

Quote:
Originally Posted by strollin View Post
You could try updating the driver or even uninstall/reinstall the driver you have. When you view the ethernet device in Device Manager does it show a yellow ! indicating there is a problem?

It is possible that the ethernet port built-in to your motherboard failed. PCI NICs or USB NICs are pretty inexpensive and easily installed.

I had a look for it in the Device Manager but can see it listed, what column would it be under?

Also when starting up the computer it comes up with "Realtek PCI-E Gigabit Ethernet Boot Agent" I've had a look around the bit it tells you to configure but can't figure it out

thanks
adsada is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2011, 12:53 PM   #4
Fully Optimized
 
Indigo's Avatar
 
Join Date: Jul 2010
Location: USA
Posts: 1,866
Default Re: Ethernet port no longer working

In my experience these ports are problematic, I've rarely owned a board where they haven't failed after a year of use. The best test you can do is just to buy a PCI or PCIe NIC and put it in your system. If it works on the new add on card and not the onboard one, then keep using the add-in card.

This problem is even more prevalent with nVidia NICs for some reason.
Indigo is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hacked or not? Karen Wedley Cyber Safety and Computer Security 2 05-19-2004 04:16 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0