Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-26-2005, 10:42 AM   #1
In Runtime
 
Methost's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 204
Send a message via MSN to Methost
Default DVD Rom problem

Ok so Im not sure if this is an actual problem yet. I am building a PC. Yesterday, I wired the MB, and the DVDs. The DVD ROM I was planning on using as my primary works fine when only the power is connected to it. As soon as I connect the IDE cable, there seem to be no power to the unit. This is the only one I have seen do this. Now having said that, I have no RAM or CPU on the MB yet. I was just checking my wiring, power to the units etc etc.

Does anyone know of a reason that the Drive wont operate when connected to an IDE? but work fine when not connected?

Its a Lite-On drive btw ...
__________________

Methost is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2005, 10:48 AM   #2
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: DVD Rom problem

I've had this problem before with my CD drive. Basically when your putting the IDE cable in, you are putting it in the wrong way round.
Flip it around horizontally and put it in again. You'll find it should now operate.
Its some kind of safety feature because some IDE cables go in both ways

Hope this helps
__________________

__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2005, 03:49 PM   #3
In Runtime
 
ASSEMBLER's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 477
Default

i like this answer kage even i have not come accross this one i must admit.
i thought you could only put ide cables in one way as there is a blank for the missing pin. but you have taught me something new again cheers
__________________
1 Thermaltake Tsunami Dream case Jeantech 400w psu 220gig sata H/Drives Abit AV8 Mobo Socket 939 AMD 4200+ x 2 @ 2.6 ghz 2048 ram. 256mb Nvidia geforce 6200.
2 Abit AV8 350w psu AMD64 <A 3500+@2.4Ghz 512 ram geforce tornado 128mb.
3 Advent 7038 laptop AMD 2500+ 512ram ATI 320 graphics. wireless.
ASSEMBLER is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2005, 03:51 PM   #4
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: DVD Rom problem

You definetly can, or atleast with ones without the cap on one of the sides
Someone had this problem before but it ended up to be one of them not in properly, but in this case if it keeps being plugging up, it can't be this
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2005, 03:54 PM   #5
In Runtime
 
ASSEMBLER's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 477
Default

i believe you kage i just didnt know i wasnt trying to be funny mate
__________________
1 Thermaltake Tsunami Dream case Jeantech 400w psu 220gig sata H/Drives Abit AV8 Mobo Socket 939 AMD 4200+ x 2 @ 2.6 ghz 2048 ram. 256mb Nvidia geforce 6200.
2 Abit AV8 350w psu AMD64 <A 3500+@2.4Ghz 512 ram geforce tornado 128mb.
3 Advent 7038 laptop AMD 2500+ 512ram ATI 320 graphics. wireless.
ASSEMBLER is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2005, 03:57 PM   #6
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: DVD Rom problem

I know you were'nt, and I know you believe me. Where did that come from?
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2005, 05:32 PM   #7
In Runtime
 
Methost's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 204
Send a message via MSN to Methost
Default Re: DVD Rom problem

Nope ... looks like there is no way to put this cable on backwards. Any other thoughts?
Methost is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2005, 05:36 PM   #8
Daemon Poster
 
connchri's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Scotland, UK
Posts: 1,019
Send a message via MSN to connchri
Default Re: DVD Rom problem

wait till you have the rest of the system. thats more than likly the fault of it. It's quite daft trying without.
__________________
Delta: "What's wrong Chris?? Chris: "I miss my old Cyrix"
connchri is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2005, 05:42 PM   #9
BSOD
 
DarkBlade's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 3,355
Send a message via MSN to DarkBlade
Default Re: DVD Rom problem

Hmm, connchri has a point. Also make sure that you have enough power to supply the drive once it is interfaced with the MOBO.
DarkBlade is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2005, 05:47 PM   #10
In Runtime
 
Methost's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 204
Send a message via MSN to Methost
Default

500W power supply.

I am powering up now because it may be a month or more before I gather the remainding parts. And if I have to send somthing back, I dont want to wait too long to do it.

I am going to try the drive in another computer.
__________________

Methost is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 01:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0