Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 11-26-2007, 10:43 AM   #1
Solid State Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 18
Default Defrag Nightmare

k computer froze yesterday and wouldn't boot so reformatted and reinstalled windows. no problems with the install. then i check the disk fragmentation (just to clean up install fragments) and BOOM 65% fragmented drive... hmm... k defragment...

view report... 65% fragmented???... i ran windows disk defrag like 20 times last night and then i downloaded a program called IObit SmartDefrag (had best ratings if there is a better program plz feel free to say) and let that run 3-4 times and now its down to 35% fragmented but WTF??? i have never had this happen its usually 1-2 defrags to get drives up and running...

i fixed a friends computer a while ago and when i defraged his drive (which was 82-85% fragmented) it took 2 gos and thats it... can someone help me out? could it be just an error? i have power cycled (if you didnt know thats the technical term now) many times and nothing... windows is fully up to date and activated...

i am using this for audio recording DAW so i need this thing to be quick & stable so any advise would be helpful


PC Specs:
ASUS P4S800D-E
3.2Ghz P4 Prescott
1GB Corsair
200GB HDD (IDE System Drive)
120GB HDD (SATA Storage)
500W PSU
XP Home

Thanks
Looby
__________________

Looby is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 12:40 PM   #2
Daemon Poster
 
disturbed13's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 1,154
Send a message via Yahoo to disturbed13
Default Re: Defrag Nightmare

hmmm
i defrag once a week
its usually on a weekend
when i check for updates, and run my antivirus, spyware, and adaware
but man that sucks
so heres a bump
__________________

disturbed13 is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 01:41 PM   #3
Daemon Poster
 
Osak's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 821
Default Re: Defrag Nightmare

Reformat again, this time dont do the "fast" option, iv had that happen a few times when using the "Fast method" can think of what its called atm but it will say under it in () fast blah blah balh
__________________
Macbook Pro 2.4ghs Intel Core 2 Duo, 4gigs ram

Mac Pro - 2x 3.0GHz Quad-Core Intel Xeon , 4x2gig 800MHz DDR2, 2x 1TB 7200-rpm Serial ATA 3Gb/s, NVIDIA GeForce 8800 GT 512MB
Osak is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 02:12 PM   #4
Solid State Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 18
Default Re: Defrag Nightmare

used the "slow" format

i got diskkeeper and it says it formated it but i rebooted and it just was really bad fragmented again...
Looby is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 02:57 PM   #5
Fully Optimized
 
A True Folder's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,789
Default Re: Defrag Nightmare

Have you run any manufacturers diagnostic tools on the drive in question? That amount of consistent fragmentation is not the behaviour of a healthy drive. The drive is quite possibly faulty, what brand is it btw?

Personally I think you have your drives in the wrong configuration, you should have the SATA drive as System Drive
__________________
E8600@ 4.25GHz, 1.325V | Thermalright Ultra 120 eXtreme + Scythe Slipstream 120 | Asus Rampage Extreme| 4GB Corsair 2000MHz 8-8-8-24 @ 1600 6-7-6-24| ASUS 9800GTX| Pioneer 18X SATA DVD-RW | 320GB + 500GB WD SATAII | Antec True Power Trio 650W | Thermaltake Sonata | Vista Ultimate x64 SP2/Win7 Ultimate
A True Folder is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 06:20 PM   #6
Solid State Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 18
Default Re: Defrag Nightmare

no i have not run manufacturers tools on it... ill try that

WD all the way

i want the sata as the system drive but i have never used it b4 and i cant figure out how to install XP to the sata... i saw something about raid drivers during install but like i said up until this point i have always had only IDE drives so idk how to do the install... if you can point me in the right direction i would appreciate it.
Looby is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 06:32 PM   #7
Fully Optimized
 
A True Folder's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,789
Default Re: Defrag Nightmare

Go to WD and get the Data Lifeguard Diagnostic for Windows for your particular drive, give that a run, another possible cause could be a faulty IDE cable.

Installing to SATA is just the same as IDE, to save any "mistakes" disconnect your IDE drive and install Windows as normal.
__________________
E8600@ 4.25GHz, 1.325V | Thermalright Ultra 120 eXtreme + Scythe Slipstream 120 | Asus Rampage Extreme| 4GB Corsair 2000MHz 8-8-8-24 @ 1600 6-7-6-24| ASUS 9800GTX| Pioneer 18X SATA DVD-RW | 320GB + 500GB WD SATAII | Antec True Power Trio 650W | Thermaltake Sonata | Vista Ultimate x64 SP2/Win7 Ultimate
A True Folder is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 06:39 PM   #8
Solid State Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 18
Default Re: Defrag Nightmare

tried that but no HDD was recognised SATA was the only drive in system i had to buy the IDE cause i couldn't figure out how to install to SATA
Looby is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 07:02 PM   #9
Fully Optimized
 
A True Folder's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 2,789
Default Re: Defrag Nightmare

In your bios is the SATA drive recognised when the IDE drive is unplugged??

You may only have two or three slots open and need to promote the SATA drive up the list.
__________________
E8600@ 4.25GHz, 1.325V | Thermalright Ultra 120 eXtreme + Scythe Slipstream 120 | Asus Rampage Extreme| 4GB Corsair 2000MHz 8-8-8-24 @ 1600 6-7-6-24| ASUS 9800GTX| Pioneer 18X SATA DVD-RW | 320GB + 500GB WD SATAII | Antec True Power Trio 650W | Thermaltake Sonata | Vista Ultimate x64 SP2/Win7 Ultimate
A True Folder is offline   Reply With Quote
Old 11-26-2007, 07:15 PM   #10
Solid State Member
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 18
Default Re: Defrag Nightmare

yeah sata is recognised shows up no problem

CD
HDD (sata)
FDD

is how it was setup b4 i got the IDE
__________________

Looby is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 02:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0