Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 04-20-2010, 09:30 AM   #1
Baseband Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 70
Default Crysis not running smoothly

Hello, my computer is brand new, and i just picked up crysis.
When i run multiplayer, the game is "unplayable" in Extra high and high graphics modes, although when you "detect optimum settings", it sets them to high.
So i have to play at the medium setting, and still i get this type of... "loading lag" that happens every now and then.
Especially at the high and extra high settings, this is what it is doing, this "loading lag" thing.
If it helps, i could post a video with the program fraps perhaps?
Please, someone tell me whats going on! My computer should be able to run this, smoothly.
Here are my specs.
Intel(R) Core(TM) i7 CPU 920 @ 2.67GHz (OC to 3.1ghz)
9 GB DDR3 Memory 1336mhz
Motherboard Manufacturer: Alienware
2 X NVIDIA GeForce GTX 260 in SLI
1TB HDD
Windows 7
__________________

kevinbreault39 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2010, 09:37 AM   #2
Fully Optimized
 
Join Date: Dec 2007
Location: England
Posts: 3,390
Default Re: Crysis not running smoothly

Have you tried running Crysis on a single GPU?
__________________

__________________
Lenovo ThinkPad T410 - i7 620M - 8GB RAM - Crucial M4 120GB SSD - 250GB 2nd drive - Intel HD 3000 GPU - 1440x900 - Windows 7/8
REMENIZ Computers
Remeniz is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2010, 09:59 AM   #3
Omnicide now.
 
foothead's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: My own personal hell
Posts: 10,014
Default Re: Crysis not running smoothly

This only happens with multiplayer? What is your up/down speed and ping?

What video drivers are you using?

Edit: when there is loading lag, Is the hdd usage light on for a significant amount of time?
foothead is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2010, 11:01 AM   #4
Fully Optimized
 
eslfish's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,604
Send a message via AIM to eslfish Send a message via MSN to eslfish Send a message via Yahoo to eslfish
Default Re: Crysis not running smoothly

Could it be the game by chance? I have no clue...although Crysis is a heavy game. Your pc is way over the specs for it.
__________________
XFIRE: Lindmando STEAM: Lindmando
Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz (2 CPUs), ~3.0GHz
4094MB RAM 500 GB HD ATI Radeon™ HD 5850 8800 GT
Windows 7 64-bit Ultimate
eslfish is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2010, 11:08 AM   #5
Omnicide now.
 
foothead's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: My own personal hell
Posts: 10,014
Default Re: Crysis not running smoothly

Quote:
Originally Posted by eslfish View Post
Could it be the game by chance? I have no clue...although Crysis is a heavy game. Your pc is way over the specs for it.
It is an alienware, which tends to skimp on whatever parts will not be advertised. This is currently leading me to believe that the hard drive is possibly incredibly slow, which would also account for why it only slows down when it loads. Op: feel like opening it up and getting a model number off the drive or running hdtune?
foothead is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2010, 03:43 PM   #6
Baseband Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 70
Default Re: Crysis not running smoothly

i am not by my computer at the moment, but i can tell you this:
i have tried using 1 GPU (non sli mode) and it still has the same problem
i am getting around 50-60 FPS, and then it will just slow right down and do this "loading lag" type of thing, and this is in single player.
In multiplayer, it is even worse however.
I will join a game, see a player, and it will slow right down, and then i will be dead once it comes back to its senses.
The HDD is suppose to be a 7200RPM 32MB cache HDD
I know my video drivers have a update out for them, and crysis does as well, but neither of them will install (i get errors every time i try) and that is a issue as well.
Another thing is, when i play crysis wars, which is basically the same game, i do not get any lag at all... which leads me to believe i need to install the update for crysis.
kevinbreault39 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2010, 03:51 PM   #7
Fully Optimized
 
Grantofhell's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 3,762
Default Re: Crysis not running smoothly

Which version of Nvidia's drivers are you sporting? I know their latest batch of drivers are just sucking. 197.41 is the best set of drivers I've gotten from Nvidia since 189.xx
__________________
RD-PC -//- i7 950 // Evga x58 SLI // 3x2 OCZ PC3-12800 // 2x Evga GTX470 // Corsair HX850 // SilverStone TJ07
Grantofhell is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2010, 05:10 PM   #8
Omnicide now.
 
foothead's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: My own personal hell
Posts: 10,014
Default Re: Crysis not running smoothly

Uninstall crysis, reinstall, then patch to the newest version before you play it.
foothead is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2010, 06:12 PM   #9
Daemon Poster
 
PokerDegenerate's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 1,465
Default Re: Crysis not running smoothly

^^^ Was thinking the same thing. Did you install the patches as well or are you just playing it out of the box???
__________________
Raidmax Smilodon Extreme Black Case -|-AMD Phenom II x4 955 BE @ 3829.50 Mhz (18.5 x 207, vcore 1.424, NB 2600 mhz, HT link 2200 mhz) -|- Xigmatek Dark Knight S1283V -|- Gigabyte MA790XT-UD4P Mobo -|- G. Skill 6Gb (3 x 2Gb) DDR3 1333 RAM 7-7-7-18-2t -|- WD Caviar 7200 RPM 1 TB HDD -|- OCZ GameXtreme 700W -|- Radeon 4870 1Gb @ 780/1050 -|- Asus VW202NR 20" wide-screen -|- Windows 7 Professional 64 Bit -|- Saitek Cyborg Keyboard -|- Razer Lachesis Mouse
PokerDegenerate is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2010, 06:51 PM   #10
In Runtime
 
Lennox's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 167
Default Re: Crysis not running smoothly

Defrag?
__________________

__________________
Zotac 630i-Supreme Motherboard | Intel Pentium Dual-Core 2.5Ghz E5200 | ATI Radeon HD4850 512MB GDDR3 | 2x2GB DDR2 RAM | 1TB Western Digital Caviar Green Sata II | 300GB Seagate SATA II
28" Hanns-G Monitor HG281D | Logitech G15 Keyboard v2 | Trust MI-7700R Wireless Mouse | Saitek GH30 Headset
Lennox is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 01:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0