Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 02-01-2007, 04:30 PM   #1
Daemon Poster
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 635
Exclamation creative x-fi problem

recently whenever i have been playing bf2142 it has been freezing then giving me a BSoD which was machine_check_exception. i could not figure out the problem until now.. i was playing today when i got a bsod and when i returned into windows my creative x-fi console didnt load and the windows hardware manager popped up and said it found a new device. so i clicked cancel and tried to reinstall the drivers for the card... and when the pc rebooted the console still wouldnt load and if i opened it manually id get a error box that said: "the audio device supported by the application is not detected. the application will exit". i tried installing everything and then reinstalling the drivers again and this time i got a BSoD with the same machine_check_exception error code while the drivers were trying to install. i have no clue what the problem is and i dont have any sound on my computer right now! could the card be deffective? does anyone have the slightest clue?

system specs:

amd athlon x2 4400+
OCZ DDR PC4000 2gb
evga 7900gt co
wd caviar 250gb
550W psu
__________________

EricM is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2007, 07:19 PM   #2
Golden Master
 
freestyler105's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 7,883
Default Re: creative x-fi problem

What is the exact error code?
__________________

__________________
C2D E6600 | 4GB DDR2-800 | 9800GTX+ | Asus P5B-E | 150GB Raptor | 320GB 7200.10 | 750W Xigmatek PSU
freestyler105 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2007, 07:54 PM   #3
Daemon Poster
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 635
Default Re: creative x-fi problem

0x0000009C (0x00000004, 0x8054D5F0, 0xB2000000, 0x00070F0F)

nothing will work. i performed a system restore and tried to uninstall and reinstall the drivers many times... each time id just get a blue screen when restarting after loading the drivers... i uninstalled all the programs associated with the x-fi and it removed it from the control pannel program list but ALL the files are still there... i did another system restore and still the same problem. i had to take the x-fi card out and now im back to on-board sound. i dont know what to do!
EricM is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2007, 08:03 PM   #4
Golden Master
 
freestyler105's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 7,883
Default Re: creative x-fi problem

Sounds like a conflict with the sound card drivers and something else on your computer. You have the latest drivers from the Creative website? Also make sure you've got the latest drivers for all the rest of your hardware, I think some of the drivers are conflicting.
__________________
C2D E6600 | 4GB DDR2-800 | 9800GTX+ | Asus P5B-E | 150GB Raptor | 320GB 7200.10 | 750W Xigmatek PSU
freestyler105 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2007, 08:46 PM   #5
Site Team
 
celegorm's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 10,713
Send a message via AIM to celegorm
Default Re: creative x-fi problem

was the on-board sound disabled? sometimes leaving it on will cause a conflict.

if your using a nforce 680 chipset, update bios to atleast p23 as this solved a conflict with the x-fi cards.
__________________
"as a fanboy i refuse to admit it and will pull countless things out of my butt to disprove it"

Team Thelegorm! Total Kills: 21 (i iz in uor profile, editsing your sigz)
celegorm is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2007, 10:07 PM   #6
Daemon Poster
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 635
Default Re: creative x-fi problem

its an nforce4 and the on-board sound was disabled when i put in the x-fi but when i took out the x-fi and enabled the onboard sound and tried to install the onboard sound drivers they wouldnt install. the installer would launch and then immediately shut down. im thinking it has sometihng to do with the x-fi drivers and apps that WONT UNINSTALL! i try to uninstall them and i did a system restore to when everything was working but when i go to uninstall them the setup has an error and wont launch. so im stuck with no sound! and ive tried just about everything and i reaaaally dont want to reformat.
EricM is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2007, 10:18 PM   #7
Daemon Poster
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 635
Default Re: creative x-fi problem

i just tried to install the updated drivers off of the creative site.. and all was looking good until the end where i got another BSoD. same one as before... error code this time:

Error code 0000009c, parameter1 00000004, parameter2 8054d5f0, parameter3 b2000000, parameter4 00070f0f.

EricM is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2007, 10:49 PM   #8
Daemon Poster
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 635
Default Re: creative x-fi problem

well the new driver finally installed but when i rebooted same stuff happened. volume panel fails to load.. all the apps from the previous driver are there and wont uninstall and theen i got another bsod with no error name... just an error code of 0x0000007E (0xC0000005, 0x9e183593, 0xBAD03A24, 0xBAD03720). i also tried uninstalling my nvidia driver as it was the only driver i recently installed. still no luck. I HAVE NO SOUND STILL!
EricM is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2007, 04:11 PM   #9
Site Team
 
celegorm's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 10,713
Send a message via AIM to celegorm
Default Re: creative x-fi problem

somewhere on creatives web site they have instructions on how to fully remove thier products. i don't have enought time to find it for you, but look around on thier site and follow the instructions. when your one uninstalling it, try a nice clean re-install of everything. if it still doesn't work i'm willing to bet you might have a bad card. but i would try a clean install of the drivers first.
__________________
"as a fanboy i refuse to admit it and will pull countless things out of my butt to disprove it"

Team Thelegorm! Total Kills: 21 (i iz in uor profile, editsing your sigz)
celegorm is offline   Reply With Quote
Old 02-02-2007, 04:38 PM   #10
Daemon Poster
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 635
Default Re: creative x-fi problem

it seems to be working now... its really weird. i installed the updated drivers for the card but some of the old programs and stuff are there and they wont work propperly. like the control in the tray wont work anymore so i have to change settings in the audio console in the control pannel. but at least i got the sound back... i tried playing battlefield again and i still have the bsods from that im gonna try to find those instructions u are talking about.
__________________

EricM is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 02:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0