Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 10-05-2005, 03:48 PM   #1
Fully Optimized
 
Dishdog's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,801
Default CPU usage too high!

Ok when i'm running normal stuff(like browsing the web) it's at like 1-5%. When i play games i don't know what it is but it never lags. today all of a sudden when i play some songs the CPU usage goes up to 85-100%. i'm using intergraded sound and i know that takes up some CPU usage but come on like 90% of it.

I ran all the scans and defragmented but still it maxes out.

So my question is what could be causing this other then spy/adware and viruses.
__________________

__________________
CPU-Intel Pentium 4 630 3.0Ghz / 2MB Cache ~~OS Windows XP SP2
MOBO-Gigabyte 8I915P Duo Pro Intel Socket 775 (PCI-E)~~HDD-Western Digital 160GB(SATA)
PSU-Aspire 500W ATX~~RAM-1GB PC3200 DDR SDRAM (512x2 Dual Channel)
GPU-MSI GeForce 6600 GT(PCI Express)~~Monitor Viewsonic VA902B 19" 8ms~~ ATI TV Wonder Pro (TV Tuner)
~~Still to come~~: eVGA e-GeForce 7800 GT
Dishdog is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2005, 05:39 PM   #2
In Runtime
 
acekrn's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 315
Default Re: CPU usage too high!

spyware perhaps, check if you have any extra background programs running you're not aware of, shut em down.. and if ur comp messes up.. just reboot it.. but try shutting down random ones thats unheard of hope it works out
__________________

__________________
Asus K8V-X Motherboard
AMD 64 3000+ @ 2.0Ghz
OCZ PC3200 DDR-RAM 1Gb + 2x 512Mb
Ati Radeon x850xt, Soundblaster Audigy ZS 2
Maxtor S-ATA 60 Gig + 200 Gig Harddrives
NEC 19inch 8ms 800:1 ratio LCD1970gx
acekrn is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2005, 05:45 PM   #3
Golden Master
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 13,091
Default Re: CPU usage too high!

Look for the one that sucks the CPu usage. Post it here an I'll tell you if it's spyware
lhuser is offline   Reply With Quote
Old 10-05-2005, 10:14 PM   #4
Fully Optimized
 
Dishdog's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,801
Default Re: CPU usage too high!

theres only two taking up system memory. WMP and system.
__________________
CPU-Intel Pentium 4 630 3.0Ghz / 2MB Cache ~~OS Windows XP SP2
MOBO-Gigabyte 8I915P Duo Pro Intel Socket 775 (PCI-E)~~HDD-Western Digital 160GB(SATA)
PSU-Aspire 500W ATX~~RAM-1GB PC3200 DDR SDRAM (512x2 Dual Channel)
GPU-MSI GeForce 6600 GT(PCI Express)~~Monitor Viewsonic VA902B 19" 8ms~~ ATI TV Wonder Pro (TV Tuner)
~~Still to come~~: eVGA e-GeForce 7800 GT
Dishdog is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2005, 12:47 AM   #5
Golden Master
 
jac006's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 5,810
Send a message via AIM to jac006
Default Re: CPU usage too high!

Any chance you could take a screen shot of the actual thing and post it here?
__________________
Macbook Pro and Logitech z5500s. All you really need.
jac006 is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2005, 02:31 AM   #6
BSOD
 
JustinMcG67's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 2,519
Send a message via AIM to JustinMcG67 Send a message via MSN to JustinMcG67 Send a message via Yahoo to JustinMcG67
Default Re: CPU usage too high!

Yeah do a print screen and let us see what it is. Maybe then we'll be able to offer the most help. As this same thing happens to me...
JustinMcG67 is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2005, 11:15 AM   #7
Fully Optimized
 
Dishdog's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,801
Default Re: CPU usage too high!



the actual memory is being used up but it still lags.
__________________
CPU-Intel Pentium 4 630 3.0Ghz / 2MB Cache ~~OS Windows XP SP2
MOBO-Gigabyte 8I915P Duo Pro Intel Socket 775 (PCI-E)~~HDD-Western Digital 160GB(SATA)
PSU-Aspire 500W ATX~~RAM-1GB PC3200 DDR SDRAM (512x2 Dual Channel)
GPU-MSI GeForce 6600 GT(PCI Express)~~Monitor Viewsonic VA902B 19" 8ms~~ ATI TV Wonder Pro (TV Tuner)
~~Still to come~~: eVGA e-GeForce 7800 GT
Dishdog is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2005, 06:20 PM   #8
In Runtime
 
acekrn's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 315
Default Re: CPU usage too high!

jesus.. cpu usage is at 85% bud.. that means something is defintely taking up a lot of ur system resources... something is hogging it all.. either an unidentified spyware.. or that antivirus shit running.. not sure.. go to the other tab.. "performance" and take a screen shot of that, maybe it'll give me more clues
__________________
Asus K8V-X Motherboard
AMD 64 3000+ @ 2.0Ghz
OCZ PC3200 DDR-RAM 1Gb + 2x 512Mb
Ati Radeon x850xt, Soundblaster Audigy ZS 2
Maxtor S-ATA 60 Gig + 200 Gig Harddrives
NEC 19inch 8ms 800:1 ratio LCD1970gx
acekrn is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2005, 08:17 PM   #9
Fully Optimized
 
Dishdog's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,801
Default Re: CPU usage too high!



The songs at lagging anymore but the CPU usage is still WAY! to high.
__________________
CPU-Intel Pentium 4 630 3.0Ghz / 2MB Cache ~~OS Windows XP SP2
MOBO-Gigabyte 8I915P Duo Pro Intel Socket 775 (PCI-E)~~HDD-Western Digital 160GB(SATA)
PSU-Aspire 500W ATX~~RAM-1GB PC3200 DDR SDRAM (512x2 Dual Channel)
GPU-MSI GeForce 6600 GT(PCI Express)~~Monitor Viewsonic VA902B 19" 8ms~~ ATI TV Wonder Pro (TV Tuner)
~~Still to come~~: eVGA e-GeForce 7800 GT
Dishdog is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2005, 08:27 PM   #10
In Runtime
 
acekrn's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 315
Default Re: CPU usage too high!

yeah definitely .. have you tried removing spyware? and that picture isnt RIGHT after you load up taskmgr is it? you give it like 5 seconds to cool down, so the actual cpu usage shows?

i say it's spyware.. anyway, let me know first if you ran any tests for spyware and the other question, if thats a screenshot right after you entered taskmgr, which i doubt, i'll link the site for spyware removal tools, give me few min :0
__________________

__________________
Asus K8V-X Motherboard
AMD 64 3000+ @ 2.0Ghz
OCZ PC3200 DDR-RAM 1Gb + 2x 512Mb
Ati Radeon x850xt, Soundblaster Audigy ZS 2
Maxtor S-ATA 60 Gig + 200 Gig Harddrives
NEC 19inch 8ms 800:1 ratio LCD1970gx
acekrn is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 10:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0