Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-15-2008, 03:59 PM   #11
Site Team
 
celegorm's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 10,713
Send a message via AIM to celegorm
Default Re: CPU usage

you say you got more RAM, but I wonder if the old stuff may be bad. Rum memtest on the system overnight and see what it comes up with.
__________________

__________________
"as a fanboy i refuse to admit it and will pull countless things out of my butt to disprove it"

Team Thelegorm! Total Kills: 21 (i iz in uor profile, editsing your sigz)
celegorm is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2008, 07:36 PM   #12
In Runtime
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 123
Default Re: CPU usage

ok ill do that memtest at night. but i was looking around too see if i could find the problem. i dont no if this will help but. i open my game up in a window. and leave my task manager on the side so i can see the CPU usage. what i noticed is that when i click on the game window i get 100% cpu, when i click of it i get 7% cpu. i look in processes and the game says it only takeing 17% CPU, and there something called "system Idle Process useing up 97%. but when i click on the game window the Process Idle drops to 80% and the game stays at 17% but i still get 100% CPU usage.. this sound kinda confusing but do u under stand.?. it seems like System Idle is showing me how much CPU i have left. but im not sure.
__________________

xxc00lmanxx is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2008, 07:45 PM   #13
Daemon Poster
 
GhostGT's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,019
Default Re: CPU usage

Quote:
Originally Posted by xxc00lmanxx View Post
ok ill do that memtest at night. but i was looking around too see if i could find the problem. i dont no if this will help but. i open my game up in a window. and leave my task manager on the side so i can see the CPU usage. what i noticed is that when i click on the game window i get 100% cpu, when i click of it i get 7% cpu. i look in processes and the game says it only takeing 17% CPU, and there something called "system Idle Process useing up 97%. but when i click on the game window the Process Idle drops to 80% and the game stays at 17% but i still get 100% CPU usage.. this sound kinda confusing but do u under stand.?. it seems like System Idle is showing me how much CPU i have left. but im not sure.
System Idle process is exactly that: the % that's NOT being used. I don't think the 100% CPU usage is causing your game lag. Maybe its the video card drivers or something else.

Your specs aren't PERFECT for gaming, but I don't think you should get low FPS to complain about.

What sort of fps are you getting, anyway?
__________________
Intel Q6600 @ 3204Mhz ~ Tuniq Tower 120 ~Corsair XMS2 5GB ~ WD VelociRaptor 150GB Main ~ WD 1TB Black ~ EVGA 8800GTS 640MB ~ 7 Home Premium (64-Bit)
GhostGT is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2008, 09:13 PM   #14
Site Team
 
celegorm's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 10,713
Send a message via AIM to celegorm
Default Re: CPU usage

Hmm, maybe it's punkbuster. Try updating punkbuster and see if that gets you anywhere.
__________________
"as a fanboy i refuse to admit it and will pull countless things out of my butt to disprove it"

Team Thelegorm! Total Kills: 21 (i iz in uor profile, editsing your sigz)
celegorm is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2008, 11:13 PM   #15
In Runtime
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 123
Default Re: CPU usage

Quote:
Originally Posted by GhostGT View Post
System Idle process is exactly that: the % that's NOT being used. I don't think the 100% CPU usage is causing your game lag. Maybe its the video card drivers or something else.

Your specs aren't PERFECT for gaming, but I don't think you should get low FPS to complain about.

What sort of fps are you getting, anyway?
Well, what happens is ill play from about 10 - 15 min with out the FPS dropping but once it start it does it more and faster. the 1st 40min i play it drops to about 30-20 FPS ever 5 min then goes back to its normal 120 FPS, after the 30min it start to do it every 3 min and with a FPS of 10-20. after about 1 hour of playing it will go to about 9-15 FPS ever 2 - 3 min and stay like that.. i never tried to play more then 1 hour at a time because the lag pisses me off. The funny thing is, this same thing was happened to me about 2 months ago. what i did was open up my case take the Heat Sink Fan out and clear the dust out of it, i also took out the CPU to see if anything was done to it but nothing was visible from the out side. i put it all back in and it worked till now. i Got a new Heat Sink Fan for about $60 to cool it off . but that didn't help. Now I'm here seeking help.

Oh and my games do not use Punkbuster
xxc00lmanxx is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2008, 11:33 PM   #16
Daemon Poster
 
GhostGT's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 1,019
Default Re: CPU usage

Well I'm thinking it can't be a performance issue at all at this point, because your problem is intermittent. There has to be something that is interfering with your gameplay.
__________________
Intel Q6600 @ 3204Mhz ~ Tuniq Tower 120 ~Corsair XMS2 5GB ~ WD VelociRaptor 150GB Main ~ WD 1TB Black ~ EVGA 8800GTS 640MB ~ 7 Home Premium (64-Bit)
GhostGT is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2008, 12:04 AM   #17
Site Team
 
celegorm's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 10,713
Send a message via AIM to celegorm
Default Re: CPU usage

Really? I thought CS did use punkbuster. Have you tried disableing anti-virus, not sure if I saw that listed in here or not.
__________________
"as a fanboy i refuse to admit it and will pull countless things out of my butt to disprove it"

Team Thelegorm! Total Kills: 21 (i iz in uor profile, editsing your sigz)
celegorm is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2008, 12:18 AM   #18
In Runtime
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 123
Default Re: CPU usage

Like i said before.. i just reformatted so i have no anti virus installed. and i dont no what could be interfering with the game since i just installed a fresh copy of windows... unless the copy of windows i have is bad (it is a warez copy), i dont think i have tried a different copy.
xxc00lmanxx is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2008, 12:42 AM   #19
Site Team
 
celegorm's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 10,713
Send a message via AIM to celegorm
Default Re: CPU usage

how are you connected to the internet, is it wired or wireless?
__________________
"as a fanboy i refuse to admit it and will pull countless things out of my butt to disprove it"

Team Thelegorm! Total Kills: 21 (i iz in uor profile, editsing your sigz)
celegorm is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2008, 12:46 AM   #20
In Runtime
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 123
Default Re: CPU usage

I'm using wired internet
__________________

xxc00lmanxx is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 12:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0