Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-10-2015, 06:36 PM   #1
Baseband Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Canada
Posts: 31
Question Connecting a 400Gb IDE hard drive to a Pentium 4

Hey guys,

So, I've got this old tower that I built for fun and for practice, but also to serve as a music library to be configured with my sound system.

This is what I've done:

Got an old P4 with 2Gbs of RAM, I believe, bought off some guy in town and a 40Gb hard drive. I've got XP installed on the hard drive, everything works fine.

Now, my problem, I've recently bought a 400Gb hard drive to put in it, this will be the start of the music library, but I can't seem to get it to work.

I realize this could be any number of things but I've got a decent knowledge of IT so I'll tell you what I know.

The 400Gb is wired with the same bus as the 40Gb (the latter works fine) but I can't see it anywhere. In the BIOS, I've got all these master / slave configurations that say they are supposed to auto-detect things, and they see nothing.

At work, I hooked the hard drive itself, into a USB-IDE/SATA adapter and while the computer makes a sound and acknowledges something has been connected, nothing shows ever. Seems like I bought a faulty hard drive? If it was the wires in my tower, then the adapter would have worked, no?

Listen, I'm going to keep trying to figure this out, I'll keep you guys posted but if anyone can give me a pointer or two, that would be great.

Thanks
__________________

Wartung is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2015, 06:42 PM   #2
Baseband Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Canada
Posts: 31
Default Re: Connecting a 400Gb IDE hard drive to a Pentium 4

I just read this so I have a basic understanding of how to use these hard drives

Install Hard Drive - A guide to installing a IDE hard drive
__________________

Wartung is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2015, 06:51 PM   #3
Baseband Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Canada
Posts: 31
Default Re: Connecting a 400Gb IDE hard drive to a Pentium 4

Well, it's looking like this could possibly be something to do with the jumper block.

The problem is, the diagram on my hard drive usually has two of the things yet on the actual hard drive I only have one. Am I supposed to have another one or is there some way I can configure it with just the one?
Wartung is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2015, 09:50 PM   #4
Fully Optimized
 
Celery's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: USA
Posts: 3,852
Default Re: Connecting a 400Gb IDE hard drive to a Pentium 4

Are you using the 80 wire cable? That might be it.

On some drives when used by itself, you don't need to jumper it.
__________________
I'm being stalked!
Celery is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2015, 05:36 AM   #5
Fully Optimized
 
joedaman633's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: England, Birmingham
Posts: 1,812
Default Re: Connecting a 400Gb IDE hard drive to a Pentium 4

Can you take a picture of back of the HDD?

If you're using just the one HDD, just set the jumper to "master" on the HDD, and it won't matter which bit of the cable you use.
__________________
Athlon II x4 645 || 1TB 7200rpm HDD || EVGA GTX 650Ti OC || 8GB DDR3 RAM || Windows 7 Home x64

i5 4210M || 500GB Samsung EVO 850 SSD || GeForce 825M || 16GB DDR3 RAM || Windows 10 x64
joedaman633 is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2015, 11:57 AM   #6
Fully Optimized
 
strollin's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: USA
Posts: 1,935
Default Re: Connecting a 400Gb IDE hard drive to a Pentium 4

Give us the make and model of both drives. Are you connecting both to the same cable (using 1 IDE channel) or are you using 2 different cables (2 IDE channels)?

Typically, when connecting both to the same channel, one drive gets jumpered as Master with Slave while the other gets jumpered as Slave. If 2 channels, each drive gets jumpered as Master (no Slave).

Another method is to jumper the drives as CS (Cable Select). Some older drives may not support CS but, if supported, it means you use a special cable that determines Master/Slave depending on which connector on the cable the drive is attached to. The drive connected to the connector in the middle is the Slave while the one on the end is Master. Typically, the 80 wire cables support CS.
strollin is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2015, 10:12 PM   #7
Baseband Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Canada
Posts: 31
Default Re: Connecting a 400Gb IDE hard drive to a Pentium 4



Can you guys see that alright?

In the pictures, it looks like there are two jumpers. I only have one, am I missing one?

The brand is Hitachi. Model says HDS724040KLAT80




It's an 80 wire cable for sure, I've got a 40 as well for the optical drive that I can't get to work either. Maybe the cables are broken.

I don't know guys, the wires are hooked up properly it's pretty straight forward.

I have two (2) drives, one is a 40Gb with Windows, set up as master. Now, I'm trying to use this 400Gb as the slave (data).

Here is a picture of the master



Thanks a lot for the response guys. I'm not sure what to do, I might have to try to seek out somenoe to get help if I can't get this figured out.
Wartung is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2015, 02:14 AM   #8
Fully Optimized
 
strollin's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: USA
Posts: 1,935
Default Re: Connecting a 400Gb IDE hard drive to a Pentium 4

Here's the install guide for that drive. Not sure if it will help or not. http://www.hgst.com/tech/techlib.nsf.../D7K400_ig.pdf
strollin is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2015, 06:17 PM   #9
Baseband Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Canada
Posts: 31
Default Re: Connecting a 400Gb IDE hard drive to a Pentium 4

Jeez, I don't know what to do. Looks like I won't be able to do this without any real help.

Does nobody know about the jumper diagram, there are two jumpers in all of them, why do I only have one?
Wartung is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2015, 08:13 PM   #10
Fully Optimized
 
Celery's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: USA
Posts: 3,852
Default Re: Connecting a 400Gb IDE hard drive to a Pentium 4

Because someone lost one?
__________________

__________________
I'm being stalked!
Celery is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 05:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0