Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 12-17-2004, 07:12 PM   #1
Baseband Member
 
Reaper's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 83
Send a message via AIM to Reaper
Default Computer not acting like i built it.

I built a brand new computer with a intel p4 2.8ghz processor. But it doesn't seem to be acting like it. It has one 512 FSB is 533. When i turn on the computer it seems like it is taking a while to load up. Its all brand new parts. Its running on a ABIT AS7 mobo. Im wondering if its the bios. Im not sure.

Can someone help with this?

Thanks,

Reaper
__________________

Reaper is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2004, 07:16 PM   #2
Baseband Member
 
Vertical453's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 70
Default Re: Computer not acting like i built it.

are you using this for gaming of just desk-topping? what is your video card? what type of ram do you have?
__________________

__________________
RAIDMAX 668WBP RT Black Gaming Case---Gigabyte GA-K8NSNXP Socket 939 Nforce 3 250
AMD 64 3200+ Socket 939---CORSAIR XMS Extreme Memory Speed Series (2x512) DDR PC-3200
EVGA Nvidia Geforce FX 6800 GT 256MB---74GB Western Digital Raptor 10,000RPM SATA (Seek Time: 4.5 MS)
NEC DVD/CD-RW 16x ND-3500A
Windows XP Pro w/ SP2
Vertical453 is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2004, 07:16 PM   #3
BSOD
 
Giancarlo's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 4,788
Send a message via AIM to Giancarlo
Default Re: Computer not acting like i built it.

Ah.. I see your problem.. it is an Intel. Sorry heheh.. AMD is so much better.. it seems your machine may be over-heating. Did you apply enough heat transfer compound when you placed the HSF on the CPU?
Giancarlo is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2004, 07:22 PM   #4
Baseband Member
 
Reaper's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 83
Send a message via AIM to Reaper
Default Re: Computer not acting like i built it.

Yeah. The comp is brandnew. Its like my moms at night and my personal server during the day. Im thinking i need to get my butt to the store and get some Artic 5 Thermal compound. Its not a gaming comp. Just a little ten person CSS server. You know the ones that lag cause the owner only has a 365/40 line. Yeah those. lol

I have:
Intel P4 2.8ghz processor
Corsair 512 FSB 533 pc3200. x1

Im talking about lag even when nothing is running.
Reaper is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2004, 07:30 PM   #5
BSOD
 
Giancarlo's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 4,788
Send a message via AIM to Giancarlo
Default Re: Computer not acting like i built it.

Doesn't matter if it is not a gaming comp or a word processing unit. If you don't have enough arctic 5 heat transfer compound especially on an Intel it will over-heat. I used to have a lag, until I added more heat transfer compound (on my older Barton comp). Additionally, you may want to run utilities because it could also be a software/OS problem. It could possibly be spyware that is using system resources. I suggest Ad-aware and Spybot or something.
Giancarlo is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2004, 07:31 PM   #6
Baseband Member
 
Reaper's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 83
Send a message via AIM to Reaper
Default Re: Computer not acting like i built it.

Umm. Not sure of te spyware thing being that i just finished it yesterday. Installed Speed fan. I do think it is the compound i used cause i used the one that came with the dam HS. lol. I am retarded. You will see that soon.
Reaper is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2004, 07:33 PM   #7
BSOD
 
Giancarlo's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 4,788
Send a message via AIM to Giancarlo
Default Re: Computer not acting like i built it.

Ah okay, spyware is not a problem then. Can you tell me further specifications on the computer? Like hard-drive.

The one that came with the HSF? Yeah that one is below average quality IMHO.
Giancarlo is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2004, 07:37 PM   #8
Baseband Member
 
Reaper's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 83
Send a message via AIM to Reaper
Default Re: Computer not acting like i built it.

HELL YES. That thermal compound is prolly the worst in the world.

here are the specs:
1x 40 WD HDD standard IDE
1x Lite-On Dual layer DVD burner.
Intel P4 2.8GHZ 533 with l2 cache i beleive.
1x 512 533 FSB PC 3200 corsair ram. DDR 400.
Spark 7 HS. I think thats the name.
Reaper is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2004, 09:22 PM   #9
Baseband Member
 
Reaper's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 83
Send a message via AIM to Reaper
Default Re: Computer not acting like i built it.

Alright i put Artic 5 on the CPu and heatsink. Its running cooler. 93F instead of 120F hahaha
__________________
Comp Specs: 2x WD SATA 80gig HDDs, Gigabyte Mobo - 4gb Ram cap Dual BIOS, 1024 (512x2) DDR400 FSB 533 pc3200 Corsair dual channle ram, Intel p4 2.6ghz processor, 9800 pro 256 256 GFX card, 1x reg CD rom, 1x DVD/CD burner, Standard MID tower.
Macs: Yeah you can waste money on this crap. I say make love not babies.
I am retarded. just for those who were wondering.
Reaper is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2004, 11:16 PM   #10
BSOD
 
Giancarlo's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 4,788
Send a message via AIM to Giancarlo
Default Re: Computer not acting like i built it.

Ah ha! Told you so. 120F.... shoot!

And that hard-drive.. seems small.. is it fast? know the RPM and access time?
__________________

Giancarlo is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 07:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0