Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-15-2007, 01:32 PM   #1
In Runtime
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 182
Question Audio Drivers Not Working

Hi,

Again, my audio drivers arent working. I tried reinstalling the realtek high definition audio drivers and there weren't any yellow exclamation marks beside any of my audio driver icons in hardware management. But I still can't hear a thing from my speakers. What do I do?
__________________

Xx-Legend-xX is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2007, 01:35 PM   #2
Fully Optimized
 
blackjack's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,945
Send a message via MSN to blackjack
Default Re: Audio Drivers Not Working

Have you tried doing a system restore?
__________________

__________________
Compaq Presario CQ5305K-m Intel® Pentium® Dual Core E5300 (2.6 GHz), Windows® 7 Home Premium 64 bit, 2048 MB , Hard drive: 320 Gb, with 18.5 Widescreen
SPURS TILL I DIE (DIAMONDS ARE FOREVER SO ARE SPURS)
TO DARE IS TO DO
blackjack is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2007, 01:36 PM   #3
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Audio Drivers Not Working

Have you got a speaker icon in your task bar on the right?

If not, go to the Control Panel, and go to Sounds & Audio Devices.

Make sure 'Place Icon In Taskbar' is ticked, and press Okay.

Now, right click that in the task bar and make sure nothing is ticked as being muted, for example the main volume on the left.

If you go to Options, Properties, you'll see the entire list of devices that can use the sound card.
Make sure everything is ticked, and then check that none of those are muted.
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2007, 01:45 PM   #4
Fully Optimized
 
blackjack's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,945
Send a message via MSN to blackjack
Default Re: Audio Drivers Not Working

Have you checked you haven't set it on mute?
__________________
Compaq Presario CQ5305K-m Intel® Pentium® Dual Core E5300 (2.6 GHz), Windows® 7 Home Premium 64 bit, 2048 MB , Hard drive: 320 Gb, with 18.5 Widescreen
SPURS TILL I DIE (DIAMONDS ARE FOREVER SO ARE SPURS)
TO DARE IS TO DO
blackjack is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2007, 02:25 PM   #5
In Runtime
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 182
Default Re: Audio Drivers Not Working

Yes, its not muted, and the icon is in my task bar.
Xx-Legend-xX is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2007, 02:27 PM   #6
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Audio Drivers Not Working

Okay, I believe your sound cards onboard.

I'm wondering if the drivers have installed, but the audio device itself has been switched off somehow.

Restart your computer, and go into the BIOS (Del at bootup)

Find the onboard sound in one of the menus (it'll be somewhere), and check its enabled.

Then save and exit.

I'm guessing it wouldn't have let you even install drivers if it wasn't on though.
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2007, 02:35 PM   #7
Fully Optimized
 
blackjack's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,945
Send a message via MSN to blackjack
Default Re: Audio Drivers Not Working

Did you try a system restore of say a week first?
__________________
Compaq Presario CQ5305K-m Intel® Pentium® Dual Core E5300 (2.6 GHz), Windows® 7 Home Premium 64 bit, 2048 MB , Hard drive: 320 Gb, with 18.5 Widescreen
SPURS TILL I DIE (DIAMONDS ARE FOREVER SO ARE SPURS)
TO DARE IS TO DO
blackjack is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2007, 04:01 PM   #8
Fully Optimized
 
MooseMan's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: United States
Posts: 2,627
Send a message via AIM to MooseMan
Default Re: Audio Drivers Not Working

Quote:
Originally Posted by Kage
Okay, I believe your sound cards onboard.
Kage....that did not make any since....but I think I know what you were trying to say.

Is your audio onboard or a sound card?
__________________
.::The top folder on the CF F@H team::.
http://fah-web.stanford.edu/cgi-bin/...&teamnum=42655
MooseMan is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2007, 04:11 PM   #9
Golden Master
 
Kage's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 13,873
Send a message via MSN to Kage
Default Re: Audio Drivers Not Working

I haven't heard of a RealTek audio device thats not onboard anyway...
__________________
Abit IP35 Pro / Q6600 G0 / Zalman 9700 / 8800GTS 640mb / 4x 2GB Corsair XMS / X-FI Xtreme M / 1x 1TB / Antec 900 / Logitech Z-5500 / Samsung 20inch
Kage is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2007, 04:12 PM   #10
Fully Optimized
 
MooseMan's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: United States
Posts: 2,627
Send a message via AIM to MooseMan
Default Re: Audio Drivers Not Working

Quote:
Originally Posted by Kage View Post
I haven't heard of a RealTek audio device thats not onboard anyway...
true...I was not looking to be offensive BTW.

It is possible the is a setting to "enable digital output only" or "Use digital signal" or something like that. If this setting is checked then that could be why you hear nothing.
__________________

__________________
.::The top folder on the CF F@H team::.
http://fah-web.stanford.edu/cgi-bin/...&teamnum=42655
MooseMan is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 01:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0