Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 08-15-2006, 07:40 PM   #1
Fully Optimized
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,887
Angry Audigy SE Crackling...

I just purchased a SoundBlaster Audigy SE (cheap, and old, I know, but it was only 30 bucks and was better than onboard audio) and I'm having a very annoying problem with it. I've tried everything I know (older/newer drivers, searching on the Internet, etc.) to try to stop this annoying crackling noise that happens in a few songs that I listen to... Does anyone know how to get rid of them? I've tried installing the drivers only and installing Creative's programs as well, to no avail. It isn't a constant noise, but it comes off and on depending on what part of the song (it's always the same parts).

If you need any more information, I'll try to get it for you. This is just so frustrating!

Thanks for your help!
__________________

Jamxx is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2006, 07:46 PM   #2
Daemon Poster
 
jo5h's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 1,030
Default Re: Audigy SE Crackling...

Have you tried reseeding it? maybe it's just the song that is corrupted, what song is it? and is it only in a few select songs this happenes?
__________________

jo5h is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2006, 07:53 PM   #3
Fully Optimized
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,887
Default Re: Audigy SE Crackling...

I have tried that, and it isn't the song because when I used onboard sound it did not happen.
Jamxx is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2006, 08:49 PM   #4
Golden Master
 
alvino's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 19,967
Send a message via AIM to alvino
Default Re: Audigy SE Crackling...

It could be interference from other components in your computer.
alvino is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2006, 08:49 AM   #5
Fully Optimized
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,887
Default Re: Audigy SE Crackling...

Uh, such as? I don't know exactly what you're talking about... The only other PCI card I'm using is a firewire card (IEEE 1394) and I took my fan controller out which I thought might have something to do with it.
Jamxx is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2006, 08:05 PM   #6
Fully Optimized
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,887
Default Re: Audigy SE Crackling...

Any more ideas?
Jamxx is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2006, 08:03 PM   #7
Fully Optimized
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,887
Default Re: Audigy SE Crackling...

Okay, so, big update. I took the card back to OfficeDepot (where I got it) and they had the X-Fi XtremeMusic for 80 bucks. Needless to say, I purchased that, thinking all of my problems would be solved. Not the case... It sounds a LOT better, granted, but the static still happens in the same place in that song... I've noticed it happening in a few other songs too. Volume settings have nothing to do with it either. I have the most recent drivers from the Creative website.

Anyone have any ideas? I forgot I had a Firewire card installed (PCI) as well, and I took that out, but it didn't change anything. Right now, my X-Fi is the only card I have installed except the video card.

EDIT: Would reformatting be a good option? It is a pain, but I'm willing to try it if anyone thinks that is a good idea. I'm an audiophile and this is driving me absolutely insane!
Jamxx is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2006, 01:13 AM   #8
Golden Master
 
alvino's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 19,967
Send a message via AIM to alvino
Default Re: Audigy SE Crackling...

It could be a corrupt music file if you downloaded it. If it was from a CD it should be even better than Lossless, so that wouldn't be the case.
alvino is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2006, 01:44 AM   #9
Golden Master
 
DJ-CHRIS's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 5,203
Send a message via AIM to DJ-CHRIS Send a message via MSN to DJ-CHRIS Send a message via Yahoo to DJ-CHRIS
Default Re: Audigy SE Crackling...

Quote:
Originally Posted by Jamxx
Okay, so, big update. I took the card back to OfficeDepot (where I got it) and they had the X-Fi XtremeMusic for 80 bucks. Needless to say, I purchased that, thinking all of my problems would be solved. Not the case... It sounds a LOT better, granted, but the static still happens in the same place in that song... I've noticed it happening in a few other songs too. Volume settings have nothing to do with it either. I have the most recent drivers from the Creative website.

Anyone have any ideas? I forgot I had a Firewire card installed (PCI) as well, and I took that out, but it didn't change anything. Right now, my X-Fi is the only card I have installed except the video card.

EDIT: Would reformatting be a good option? It is a pain, but I'm willing to try it if anyone thinks that is a good idea. I'm an audiophile and this is driving me absolutely insane!
This problem can be caused by noise across the PCI bus, and this PCI bus noise can frequently caused by a bad power supply.
DJ-CHRIS is offline   Reply With Quote
Old 08-23-2006, 06:34 PM   #10
Fully Optimized
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,887
Default Re: Audigy SE Crackling...

No, it's not a corrupt music file. I have it on my laptop and it doesn't do it at all. With onboard sound, it doesn't do it either.

I'm pretty sure my PSU is fine; it has never failed on me before.

Looking on Google for near 2 hours turned up that it is a very common problem with the NForce 4 chipset. Apparently, there is some conflict between it and the onboard memory on the X-Fi. The strange thing is is that my Audigy SE did the exact same thing, which doesn't have the memory or even the same audio chipset. That's what puzzles me. I need to reformat anyway, so that's a possible option as I said if anyone thinks that will help it.
__________________

Jamxx is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 06:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0