Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 01-14-2006, 02:05 PM   #1
Baseband Member
 
mrkiki911's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 87
Send a message via AIM to mrkiki911
Default 5.1 surround not working! need help

I have a gigabyte GA-K8NS and it came with a sound card expansion. I just bought 5.1 speakers and i plugged the explasion in. The sound is only coming out of the left and right fronts. I have my xp set on 5.1 surround, and ive re-downloaded the Realtek AC97 audio driver (my motherboards driver).

what else can i do?!

thanks

aim- mrkiki911
xfire- sacgonzo
__________________

mrkiki911 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2006, 02:54 PM   #2
Golden Master
 
jac006's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 5,810
Send a message via AIM to jac006
Default Re: 5.1 surround not working! need help

Make sure that the speakers are connected properly. What kind of speakers are they?
__________________

__________________
Macbook Pro and Logitech z5500s. All you really need.
jac006 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2006, 02:59 PM   #3
Baseband Member
 
mrkiki911's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 87
Send a message via AIM to mrkiki911
Default Re: 5.1 surround not working! need help

the lines are connected right.... lines go from the comp to the subwoofer, then from the subwoofer to the 5 other speakers.

sum cheap OG speakers. PC club had them on sale for 20 bucks.
mrkiki911 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2006, 03:56 PM   #4
Golden Master
 
ISOwner's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 12,208
Default Re: 5.1 surround not working! need help

Sound card probably doesn't support 5.1 speaker setup.
__________________
*Fact: Microsoft Window's Blue Screen of Death vs Computerforums.org's White Screen of Death. Which is worse?
ISOwner is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2006, 04:46 PM   #5
Baseband Member
 
mrkiki911's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 87
Send a message via AIM to mrkiki911
Default Re: 5.1 surround not working! need help

ya it supports up to 7.1 it has the rear, center/subwoofer and front plugins
mrkiki911 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2006, 05:11 PM   #6
Fully Optimized
 
Fisher's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,581
Default Re: 5.1 surround not working! need help

is the source that you are playing from encoded into 5.1 channels?
__________________
Core i7 2600K Sandybridge + Prolimatech Megahalems Cooler ₪ Asus P8P67 DELUXE ₪ G.Skill RipJawsX 8GB DDR3 1600MHz ₪ Crossfire 5870's ₪ OCZ GameXstream 850w ₪ X-Fi Fatal1ty FPS edition ₪ OCZ Vertex 3 120GB ₪ Antec P182 ₪ NAS ReadyDuo 4Tb ₪ BenQ FP241WZ 24" Widescreen LCD ₪ Windows 7 x64
Fisher is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2006, 05:12 PM   #7
Golden Master
 
ISOwner's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 12,208
Default Re: 5.1 surround not working! need help

MAybe double check the software for Realtek. There's got to be something in there that you can alter sound properties for your speakers. Double check surround sound settings is on and stuff like that.
__________________
*Fact: Microsoft Window's Blue Screen of Death vs Computerforums.org's White Screen of Death. Which is worse?
ISOwner is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2006, 05:17 PM   #8
Baseband Member
 
mrkiki911's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 87
Send a message via AIM to mrkiki911
Default Re: 5.1 surround not working! need help

well the driver that my comp is showin the onboard nvidia nforce audio. is that right? The extra sound card it came with connects directly to the motherboard, so would it still run off that?
__________________

mrkiki911 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 02:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0