Go Back   Computer Forums > General Computing > Hardware
Click Here to Login
Join Computer forums Today


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 01-06-2007, 05:58 PM   #1
In Runtime
 
akshay313's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 107
Default 2 questions

1. i bought 2 gigs of ram for my pc 2day when i boot up my pc it says " memory runs dual channel interleaved"
did i install it right?
what does it mean by interleaved

2. when i boot up my pc it makes this long (2 second) noise and then 1 beep afterwards. what does this mean
__________________

akshay313 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 06:11 PM   #2
Golden Master
 
mammikoura's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,459
Send a message via MSN to mammikoura
Default Re: 2 questions

1. No idea, but maybe these will help.
http://www.webopedia.com/TERM/i/interleaved_memory.html
http://www.smartcomputing.com/editor...e=Encyclopedia
But if the computer is working fine then I guess it's ok, though the beep code kinda makes me worry.

2. Thats your mobo giving you a beep code. Check the mobo manufacturers website or the mobo manual for the meaning of that beep code. Though did this start right after installing the new ram? If so then it pretty much has to be something about the ram.
But check the website/manual to be sure.
__________________

__________________
0_o
mammikoura is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 06:11 PM   #3
Fully Optimized
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 3,629
Send a message via AIM to ߧ∩H♠H䎀
Default Re: 2 questions

1. Most motherboards use a color coded system for dual channel memory. I'm guessing you have 4 total ram slots. Example my ram slots are blue and black I believe. You put them in same color blue blue & if you upgrade later put the other 2 in the black black.

2. You would need to refer to you motherboard manual on that. If you know the type do a search for codes for the MB and you should be able to find out.
ߧ∩H♠H䎀 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 06:29 PM   #4
In Runtime
 
akshay313's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 107
Default Re: 2 questions

i checked my motherboard manual and it says that its either DRAM or motherboard error.
everything works fine idk wut it cud be...
akshay313 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 06:49 PM   #5
Golden Master
 
mammikoura's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,459
Send a message via MSN to mammikoura
Default Re: 2 questions

do bios & windows both recognize the 2gb of ram?
And I'd try reseating all of the ram sticks, though I doubt this will help but it's always worth a try.
You could also try running memtest to make sure the ram is ok.
either this
http://www.memtest86.com/

or this
http://hcidesign.com/memtest/
__________________
0_o
mammikoura is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 06:56 PM   #6
In Runtime
 
akshay313's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 107
Default Re: 2 questions

well when the comp boots up it recognizes the 2gigs of ram and if i run dxdiag it also reconizes the ram.
akshay313 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 07:38 PM   #7
Golden Master
 
mammikoura's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,459
Send a message via MSN to mammikoura
Default Re: 2 questions

ok. Run one of those programs on my previous post to make sure the ram is fine.
Though you don't seem to be having any kind of problems, but the beep code the mobo gives isn't a good sign. But if those programs don't give any errors (atleast when I had broken ram I got the 1st error in like 2 mins, but it's best to run those programs for a few hours) then I'd say that everything is fine. And the mobo started to give the beep code right after you installed the ram?
__________________
0_o
mammikoura is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 07:44 PM   #8
In Runtime
 
akshay313's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 107
Default Re: 2 questions

no that beep was always there.
akshay313 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 07:45 PM   #9
In Runtime
 
akshay313's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 107
Default Re: 2 questions

also i ran the memtest and no errors were found.
akshay313 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 08:29 PM   #10
Golden Master
 
mammikoura's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 7,459
Send a message via MSN to mammikoura
Default Re: 2 questions

okay, well since the beep has always been there and the comp has been working fine I don't think you have any problems. I just thought that you started to get the beep right after installing the ram. So everything should be ok.
__________________

__________________
0_o
mammikoura is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 05:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0