Computer Forums

Computer Forums (http://www.computerforums.org/forums/)
-   Hardware (http://www.computerforums.org/forums/hardware/)
-   -   OC'd my E8400!! (http://www.computerforums.org/forums/hardware/ocd-my-e8400-189564.html)

LukaszR 04-02-2009 04:15 PM

OC'd my E8400!!
 
Ok this was the first time i've ever even touched overclocking!!

Got my E8400 from 3.0Ghz to 4.0Ghz with an FSB of 1778
Ram still running at standard speed 800Mhz

I have not touched any voltages of any kind, kinda scared LOL...don't want to blow this thing up.

Running Prime95 as I type this. Temperatures haven't gone over 50c yet during the test. I am just on air cooling...with an asus triton 79 cpu cooler.

Specs:
Mobo - ASUS P5N-T Deluxe
CPU - Intel Core 2 Duo 3.0Ghz @ 4.0Ghz


Anyone have any advice or feedback? Shoud i be alright??

Cabbs 04-02-2009 04:20 PM

Re: OC'd my E8400!!
 
If you didn't touch the voltages, the board may have for you. Download CPU-Z and see what your voltage is.

I got mine to 4005 Mhz with 1.34 volts, I'm curious how much yours is running.

LukaszR 04-02-2009 04:23 PM

Re: OC'd my E8400!!
 
mines @ 4000.2Mhz with 1.312V
(voltage seems to be changing...aka from 1.296 to 1.312V...along with core speed) Guess thats due to power saving?


*update - 1024K test Passed (prime95)

Teny 04-02-2009 04:24 PM

Re: OC'd my E8400!!
 
Quote:

Originally Posted by Cabbs (Post 913935)
If you didn't touch the voltages, the board may have for you. Download CPU-Z and see what your voltage is.

Yeah, thats what mines did.
Check to make sure the volts arent on Auto in the BIOS.

nevermind1534 04-02-2009 04:24 PM

Re: OC'd my E8400!!
 
Quote:

Originally Posted by LukaszR (Post 913933)
Ok this was the first time i've ever even touched overclocking!!

Got my E8400 from 3.0Ghz to 4.0Ghz with an FSB of 1778
Ram still running at standard speed 800Mhz

I have not touched any voltages of any kind, kinda scared LOL...don't want to blow this thing up.

Running Prime95 as I type this. Temperatures haven't gone over 50c yet during the test. I am just on air cooling...with an asus triton 79 cpu cooler.

Specs:
Mobo - ASUS P5N-T Deluxe
CPU - Intel Core 2 Duo 3.0Ghz @ 4.0Ghz


Anyone have any advice or feedback? Shoud i be alright??

If you bring it up to 1.4V, the CPU might die in 10-15 years instead of 20. Make sure everything is running stable (prime95), because that much of a jump with no voltage increase can cause some stability issues.

edit:
Quote:

Originally Posted by LukaszR (Post 913937)
mines @ 4000.2Mhz with 1.312V



*update - 1024K test Passed (prime95)

Wow, I must have posted right after you did. It should be fine, and that's good about it passing prime95.

LukaszR 04-02-2009 04:26 PM

Re: OC'd my E8400!!
 
so far running very stable.

Teny 04-02-2009 04:27 PM

Re: OC'd my E8400!!
 
Quote:

Originally Posted by nevermind1534 (Post 913939)
If you bring it up to 1.4V, the CPU might die in 10-15 years instead of 20.

haha, I dont think I know anybody using the same computer for 10-20 years.
I think I only keep a CPU for a year or two then change.

LukaszR 04-02-2009 04:29 PM

Re: OC'd my E8400!!
 
so i have got max temp to 60c. Is that ok? or am i burning out the cpu?

Prime95 still running....seems stable still.

j03 04-02-2009 04:42 PM

Re: OC'd my E8400!!
 
I could be wrong here, but I think that 60 is OK under load.

LukaszR 04-02-2009 04:46 PM

Re: OC'd my E8400!!
 
passed "Self-test 8K"

Running good so far!


All times are GMT -5. The time now is 08:47 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0